Βουλευτικές Εκλογές 2021: Πέντε ερωτήσεις SigmaLive στην Ελένη Θεοχάρους

Μπήκαμε ήδη στη τελευταία βδομάδα πριν τις  Βουλευτικές Εκλογές του 2021 και η προεκλογική εκστρατεία βρίσκεται στο ζενίθ της.

Το SigmaLive φιλοξενεί τους πολιτικούς Αρχηγούς των κομμάτων σ’ ένα γύρο συνεντεύξεων που διενεργήθηκε με 5 κοινές ερωτήσεις οι οποίες αποστάλθηκαν ταυτόχρονα σ’ όλους τους Αρχηγούς.


Διαβάστε επίσης: Βουλευτικές Εκλογές 2021:

Πέντε ερωτήσεις SigmaLive στον Αβέρωφ

Με βασικό άξονα τη διαχείριση που έκανε η Κυβέρνηση σε καυτά ζητήματα,η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους ξεδιπλώνει στο SigmaLive τους στόχους του κόμματος για τις επικείμενες εκλογές.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί σήμερα την κυπριακή κοινωνία.

 Η Αγωνία της επιβίωσης του φτωχοποιημένου πολίτη. Οι βιοτικές του μέριμνες. Τα δάνεια, τα χρέη, το σπίτι που βγαίνει στον πλειστηριασμό, η έλλειψη στέγης, οι πολυδαίδαλες διαδικασίες για να αποκτήσει στοιχειώδη μέσα επιβίωσης όπως τα κυβερνητικά βοηθήματα, η ανεργία, η καταστροφή της μικρής οικογενειακής επιχείρησης λόγω της πανδημίας και της καλπάζουσας οικονομικής κρίσης, η μη διάθεση της γεωργικής και όποιας άλλης  παραγωγής λόγω ανυπαρξίας ή έλλειψης αγοραστικής δύναμης της αγοράς,  η απουσία κράτους προνοίας, η ανασφάλεια σε ότι αφορά την περίθαλψη και διαχείριση της ασθενείας, η προβληματική λειτουργία των σχολείων, το μέλλον των παιδιών. Όλα αυτά συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό που αφορά τον κανόνα της καθημερινότητας χιλιάδων φτωχών συμπολιτών μας, που τους φορτώνει με αγχώδεις νευρώσεις, επιθετικές συμπεριφορές που εξικνούνται σε επίπεδα διαταραχής της οικογενειακής γαλήνης και σε ενδοοικογενειακή βία. Η απομόνωση και η έλλειψη επικοινωνίας, ο επίκτητος προκλητός αυτισμός. Η αγανάκτηση για μια ολιγαρχία που αυγαταίνει τον πλούτο της βρέξει-χιονίσει  και διαιωνίζεται στην εξουσία σε βάρος του λαού, με την υπεροψία του ισχυρού, την κενότητα του αλαζόνα, την  διαφθορά και τον εύκολο και αθέμιτο πλουτισμό να κυριαρχούν στις συμπεριφορές της. Συνοψίζω: Φτώχεια, άγχος, αγανάκτηση, απελπισία και αδυναμία δυναμικής διαχείρισης της κατάστασης. Ένα εκρηκτικό μείγμα που μπορεί να οδηγήσει σε μαζική εξέγερση ή ατομική εγκατάλειψη.

 Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταδιακά μια αυξητική τάση στο ποσοστό αποχής, ειδικά στις νεαρές ηλικίες. Ποιο είναι το επιχείρημά σας για να προσέλθουν αυτή τη φορά στις κάλπες.

Δεν χρειαζόμαστε τις δημοσκοπήσεις για να διαπιστώσουμε την απαξίωση των νεότερων όχι μόνο απέναντι στην πολιτική και τους πολιτικούς αλλά και προς την πολιτεία και τους θεσμούς, την Πατρίδα, το πατριωτικό καθήκον, την Ιστορία και τα Ιδανικά παλαιότερων γενεών. Τί κληροδοτήσαμε στους νέους; Ελλιπή μόρφωση εντελώς  αποστεωμένη και στερούμενη ανθρωπιστικής παιδείας, αρρωστημένα -διεφθαρμένα  πρότυπα, το κυρίαρχο πια δόγμα ότι η ατομική και η  κοινωνική επιτυχία είναι μόνο η οικονομική επιτυχία, την βαθιά ριζωμένη πεποίθηση ότι η καπατσοσύνη και η μαγκιά είναι ο εύκολος και άνευ εργασίας πλουτισμός  φτάνει "να μην σε πιάσουν".  Και χρέη, χρέη, χρέη. Το οικονομικό και Ιδεολογικό κεφάλαιο που μας κληροδότησε η προηγούμενη γενιά και που το χρωστούσαμε στα παιδιά μας, το εξανεμίσαμε στους πέντε ανέμους. Συνεπώς δεν έχουν λόγους να πάνε να ψηφίσουν. Ίσως αν τους πείσουμε πως πρέπει να πάρουν τα ηνία, πως πρέπει να αδράξουν το πηδάλιο, πως είναι η σειρά τους να κυβερνήσουν το κλυδωνιζόμενο καράβι, τότε ναι, κάποιοι θα κάνουν το πρώτο βήμα. Χαίρομαι που ανάμεσα στους υποψηφίους γενικά, και ειδικότερα ανάμεσα στους υποψηφίους της Αλληλεγγύης υπάρχουν πολλά νεαρά παιδιά που σαφώς εμφορούνται από Ιδανικά και έχουν Αρχές. 

 Η Πενταμερής Απριλίου στην Γενεύη κατέληξε σε αδιέξοδο, με την Τουρκία και τους Τ/κ να θέτουν επίσημα θέση 2 κρατών. Τι μπορεί να προσφέρει η επόμενη Πενταμερής δεδομένων των αγεφύρωτων θέσεων των δυο πλευρών.  

Οι θέσεις των δύο πλευρών δεν είναι αγεφύρωτες. Η Τουρκία, αφού διέλθει αβρόχοις ποσί την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 24 Ιουνίου θα προσέλθει με απαίτηση λύσης  "δύο ανεξαρτήτων κρατών", αλλά θα υποχωρήσει και θα δεχθεί συγκαταβατικά την "Συνομοσπονδία δύο ισοτίμως κυριάρχων κοινοτικών κρατών". Οι Νότιοι θα πάνε  με πρόταση Αποκεντρωμένης Ομοσπονδίας με αποδυναμωμένη κεντρική κυβέρνηση. Τότε θα υπάρξει γεφυρωτική κίνηση του ΗΒ, η οποία  θα συνίσταται στην κάλυψη του κενού μεταξύ των θέσεων Βορείων και Νοτίων. Ευθύς ως καλυφθεί το χάσμα, με τον τετραγωνισμό του κύκλου, τα "δύο  κράτη" θα συζητήσουν εδαφικές αναπροσαρμογές στα "σύνορα"  τους,  τις μεταξύ τους σχέσεις, και τις σχέσεις τους με τον υπόλοιπο κόσμο. Οι εδαφικές αναπροσαρμογές θα περιλαμβάνουν και το γέρας της βάσης της Δεκέλειας, την οποία το ΗΒ έχει αποφασίσει να διαμοιράσει στους Βόρειους και στους Νότιους, εις επιβράβευσιν της υιοθέτησης των γεφυρωτικών του προτάσεων. Αν η Τουρκία παραχωρήσει κάποια εδάφη στο νότιο κρατίδιο εις αντάλλαγμα της αναγνώρισης και νομιμοποίησης  του παράνομου βορείου κρατιδίου και των αποτελεσμάτων της εισβολής και κατοχής,  θα τα αναπληρώσει με τμήμα της βάσεως Δεκελείας. Η πάλαι ποτέ θέση των Νοτίων  για "ΔΔΟ με ισχυρή Κεντρική Κυβέρνηση", έχει εγκαταλειφθεί. Τώρα λένε ότι μια "διακοσμητική" Κεντρική Κυβέρνηση θα καταστήσει την Ομοσπονδία πιο λειτουργική και θα εξαλείψει τις προστριβές, ενώ τα  δύο Κοινοτικά κράτη θα "ενωθούν" με τα δεσμά της Χαλαρής Αποκεντρωμένης Συνομοσπονδίας. Αυτή είναι και η θέση των Βρετανών εγγυητών της ΚΔ.  Ο Γκουτέρες μέσα από την επιτηδευμένη ουδετερότητά του, που καταστρατηγεί τους όρους εντολής του, θα συγκεράσει τις απόψεις «βορείων και νοτίων».  Και θα απαλύνει τον πόνο της Τουρκίας για την τακτή διακόρευσή της από τους "βιαστές" νότιους. Άλλωστε, η ΔΔΟ είναι ένα αρκετά ευρύ πλαίσιο ώστε αμφότερες οι πλευρές να εκπληρώσουν τις αντίστοιχες επιδιώξεις τους όπως λέγει  ο Ντούζαρικ.

Το ζήτημα είναι αν η Βρετανική Γέφυρα θα αντέξει το τραίνο-οδοστρωτήρα του Κυπριακού Λαού που θα περάσει από πάνω της.  

 Η επομένη μέρα της πανδημία  του κορωνοϊού μας βρίσκει σε μια νέα κανονικότητα. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε.

Όπως απάντησα ήδη στην πρώτη ερώτηση, τα προβλήματα δεν θα εξαλειφθούν με την ανοσοποίηση μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού, και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε συνεχείς μεταλλάξεις του ιού. Ήδη η κοινωνική συνοχή έχει διαρραγεί, μεγάλες μάζες του πληθυσμού θα εξακολουθήσουν να χρειάζονται τα επιδόματα για να επιζήσουν, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κλείσουν οριστικά και οι άνεργοι θα είναι χιλιάδες. Δύσκολα θα πάρει μπρος η οικονομία. Τα κονδύλια από τα μέτρα στήριξης θα περιέλθουν στα χέρια των μεγάλων επιχειρήσεων διότι οι μικρομεσαίοι και προβληματικοί δεν θα μπορούν παρά μόνο κατ' ελάχιστον να ακολουθήσουν τις διαδικασίες άντλησης κεφαλαίων ανάκαμψης, ούτε καν δάνεια δεν θα μπορούν να πάρουν. Η ανασύσταση της κοινωνικής συνοχής , η δημιουργία κράτους προνοίας , η κατάργηση του κράτους παροχών και η αναδόμηση του ΓΕΣΥ και της Παιδείας, και η εξυγίανση των θεσμών είναι οι μέγιστες προκλήσεις. 

 Η πανδημία προκάλεσε σοβαρό πλήγμα στην οικονομία η οποία παραδοσιακά στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό. Πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα να στρέψουμε την πυξίδα μας σε άλλους τομείς; Και αν ναι, τότε ποιους. 

Πολύ πριν την πανδημία αυτό λέμε. Ο τουρισμός και οι υπηρεσίες σε υπεράκτιες εταιρείες που βαρύνονται και με τον διεθνή διασυρμό της ΚΔ είναι γυάλινα πόδια. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη της Εμπορικής Ναυτιλίας, της πρωτογενούς παραγωγής, της μεταποίησης και της στήριξης εξαγωγικών βιομηχανιών ( φαρμακοβιομηχανίες , γαλακτοκομικά -ζωικά προϊόντα, οπωροκηπευτικά). Ανάπτυξη Αμπελουργίας-Οινοποιίας, Χαρουποκαλλιέργεια, εκμετάλλευση των αχανών αγορών της Ασίας.   Πρέπει να μετατρέψουμε την Κύπρο σε Εκπαιδευτικό και Ιατρικό Κέντρο, κέντρο έρευνας, τεχνολογίας, εκμετάλλευσης ηλιακής ενέργειας, κέντρο αεροπορικών συγκοινωνιών και επίκεντρο ενός καλά οργανωμένου τουριστικού γίγαντα στον οποίο θα συμμετέχουν οι Άγιοι Τόποι, η Αίγυπτος, η Κρήτη και η Αθήνα.

 

Διαβάστε επίσης: Βουλευτικές Εκλογές 2021: Πέντε ερωτήσεις SigmaLive στον Γ.Γ του ΑΚΕΛ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βουλευτικές Εκλογές 2021, Πέντε, SigmaLive, Ελένη Θεοχάρους,vouleftikes ekloges 2021, pente, SigmaLive, eleni theocharous