Βουλευτής στην Τουρκία ζητά να καταργηθεί ο φόρος στις σερβιέτες

Δεν θέλουμε να πληρώνουμε φόρο, επειδή έχουμε περίοδο», είπε σήμερα μία γυναίκα βουλευτής στην τουρκική εθνοσυνέλευση, όπου κατέθεσε πρόταση νόμου για μείωση του φόρου στις σερβιέτες αλλά και σε όλα τα είδη προσωπικής υγιεινής.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του «Σίγμα» στην Κωνσταντινούπολ Μαρία Ζαχαράκη η βουλευτής Σερά Καντιγκίλ του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ζητά να μειωθεί ο φόρος στις σερβιέτες, που είναι γνωστός ως «Φόρος Ταμπόν» σε όλον τον κόσμο, από 18% που είναι σήμερα σε 8%, που είναι αντίστοιχα ο φόρος στα προϊόντα που αυξάνουν τη σεξουαλική

ικανότητα στους άνδρες, όπως υποστήριξε, διαφορετικά δεν συνάδει με την ισότητα των δύο φύλλων.

Μάλιστα η Καντιγκίλ έκατσε και υπολόγισε ότι μία γυναίκα έχει κατά μέσο όρο έμμηνο ρήση 2 χιλιάδες 535 ημέρες σε όλη της της ζωή, δηλαδή περίπου 7 χρόνια από τη ζωή της τα περνάει με περίοδο. «Άρα το κόστος για σερβιέτες και ταμπόν είναι τεράστιο για μία γυναίκα. Σύμφωνα με υπολογισμό που έγινε στην Αγγλία, οι γυναίκες πρέπει να δουλέψουν στη ζωή τους 38 ημέρες, μόνο για να αποκτήσουν αυτά τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής τους».

Σύμφωνα με την Τουρκάλα βουλευτή, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) και η (UNICEF) τονίζουν πάντα ότι πρέπει να διασφαλίζεται η εύκολη πρόσβαση σε προϊόντα τακτικής υγιεινής, καθώς και η πρόσβαση σε νερό και σαπούνι. Μάλιστα, άλλο ένα επιχείρημα της Σερά Κατιγκίλ ήταν ότι σε πολλές χώρες της Ευρώπης ο φόρος σε αυτά τα προϊόντα είναι πολύ χαμηλός, μόλις 5% στην Αγγλία και τη Γαλλία, ενώ στην Αμερική, σε πολλές πολιτείες, ο φόρος αυτός έχει τελείως καταργηθεί.

Για του… δίκιου το αληθές επίσης η Σερά Κατιγκίλ έβαλε και τα μεγάλα μέσα, δηλαδή το Σύνταγμα της Τουρκίας, υπενθυμίζοντας ότι το κράτος υποχρεούται να διασφαλίζει τα κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών.

«Η περίοδος δεν είναι ασθένεια, αλλά αν δεν διασφαλίζεται η παροχή συνθηκών και ειδών υγιεινής, τότε ανοίγει ο δρόμος για αρρώστιες», επιχειρηματολόγησε η Τουρκάλα βουλευτής. «Στη χώρα μας ένας μεγάλος αριθμός κοριτσιών και γυναικών αντιμετωπίζουν τέτοιους κινδύνους, επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τέτοια προϊόντα προσωπικής υγιεινής», δήλωσε ενώπιον του ανδρικού ακροατηρίου στη βουλή, η Σερά Κατιγκίλ, η οποία ζήτησε επίσης δωρεάν διανομή αυτών των προϊόντων στις γυναικείες φυλακές, όπου οι γυναίκες και οι τρανσέξουαλ αναγκάζονται να χρησιμοποιούν σεντόνια και πανιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα