Βουλή: H έδρα να ανήκει στο κόμμα ή στο άτομο; – Οι θέσεις βουλευτών

Μεγάλη δημόσια συζήτηση έχει ανοίξει τις τελευταίες μέρες για τη δημοκρατικότητα της πρότασης νόμου η οποία προωθείται από τη Βουλή και προνοεί ότι σε περίπτωση που βουλευτής διαφωνήσει και αποχωρήσει από το κόμμα του, τότε, η έδρα, θα παραμένει στον κομματικό συνδυασμό.

Το συγκεκριμένο ζήτημα συζήτησαν στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΜΓΑ, τρεις βουλευτές. Ο Μάριος Μαυρίδης του ΔΗΣΥ, ο Άριστος Δαμιανός του

ΑΚΕΛ και η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου.

Η κυρία Θεολόγου, υποστήριξε ότι με τα όσα προωθούνται, αλλάζουν οι έννοιες της δημοκρατίας και της εκλογής προσώπου, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν βουλευτικές εκλογές.

Η ίδια, υπενθύμισε ότι αποχώρησε από το κόμμα με το οποίο είχε εκλεγεί διότι διαφώνησε με την αλλαγή πλεύσης, όπως είπε. «Δεν θεωρώ ότι θα ήταν σωστό να παραμείνω μέσα σε ένα κόμμα και να ψηφίζω διαφορετικά απ΄ ότι υπόλοιποι βουλευτές του κόμματος», σημείωσε.

Ερωτηθείσα αν αποτελεί «κατάλυση» της δημοκρατίας όταν η έδρα ενός βουλευτή που αποχωρεί, παραμένει στο κόμμα, απάντησε καταφατικά. «Αν υπάρχει η πρόθεση ότι οι έδρες ανήκουν στα κόμματα, τότε, να μην υπάρχει καθόλου και σταυρός προτίμησης», υπογράμμισε. H κυρία Θεολόγου, δήλωσε επίσης ότι δεν θεωρεί αντιδημοκρατικό ένας βουλευτής να ανεξαρτητοποιείται.

Λαμβάνοντας, το λόγο ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, υπενθύμισε ότι η όλη συζήτηση άρχισε από την ορφανή 56η έδρα, η οποία όπως διευκρίνισε, παρά τις όποιες παραλήψεις και σκοπιμότητες, ανήκει στην Αλληλεγγύη.

Παράλληλα, με την προσπάθεια ρύθμισης του ζητήματος της 56ης έδρας, άνοιξε και η συζήτηση για το θέμα της «αποστασίας» βουλευτών όπως ανέφερε ο κ. Δαμιανού. Έτσι, στη συζήτηση έχουν συμπτυχθεί τα δυο αυτά θέματα τα οποία είναι όμως ξεχωριστά.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, σχολιάζοντας το θέμα της προσπάθειας «απαγόρευσης αποστασίας» των βουλευτών, δήλωσε, ότι υπάρχουν επιχειρήματα και από τις δυο πλευρές. Την ίδια ώρα όμως, δήλωσε, ότι ναι μεν υπάρχει η σταυροδοσία, όμως σύμφωνα με το εκλογικό μας σύστημα, οι σταυροί προτίμησης, ενεργοποιούνται, εάν και εφόσον, το κόμμα μου εξασφαλίσει έδρα. Συνεπώς, πρόσθεσε, η ατομική παρουσία των βουλευτών διέπεται και υπόκειται στη συλλογική παρουσία.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, υποστήριξε ότι πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της 56ης έδρας για να μπορεί η Βουλή να λειτουργεί. Σε σχέση με το ζήτημα της νομοθετικής προσπάθειας να μπει φραγμός στις «αποστασίες» βουλευτών ανέφερε ότι πρέπει να βρεθεί ένα πλαίσιο όπου θα διασφαλίζεται η λειτουργία της δημοκρατίας. Ο κ. Μαυρίδης, είπε επίσης ότι το κοινοβουλευτικό σύστημα είναι πιο λειτουργικό από το Προεδρικό αφού στη δεύτερη περίπτωση, η κυβέρνηση, δεν μπορεί πολλές φορές να υλοποιήσει το προεκλογικό της πρόγραμμα, διότι, δεν έχει τη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα