Βουλή: Αχτίδα επαναδραστηριοποίησης του Συνεργατισμού στην Κύπρο

Το μήνυμα πως μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα μορφή Συνεργατισμού στην Κύπρο, στάλθηκε σήμερα κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής για το καθεστώς των περιουσιών των Συνεργατικών Ιδρυμάτων στα κατεχόμενα μετά την αναδιάρθρωση του Συνεργατισμού.

Όπως

αναφέρθηκε, η αναγέννηση του Συνεργατισμού, μπορεί να ξεκινήσει από τον εμπορικό τομέα, δηλαδή παντοπωλεία και ακολούθως υπάρχει προοπτική να προχωρήσει και στον πιστωτικό τομέα, δηλαδή μικρών τραπεζών. Η βάση του νέου Συνεργατισμού, όπως τονίστηκε, είναι ο εμπορικός τομέας των αγροτών.

Η Πρόεδρος της επιτροπής Σκεύη Κουκουμά σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία, είπε αρχικά πως κατά τη συνεδρία άκουσαν την κραυγή αγωνίας των αγροτικών οργανώσεων, που αποτελούσαν τη δύναμη που γέννησε του Συνεργατισμού, ο οποίος από την άλλη αποτελούσε το αποκούμπι των αγροτών για να αποφεύγουν τους τοκογλύφους.

Όπως είπε, αν και η συζήτηση επεκτάθηκε γενικότερα στο θέμα του Συνεργατισμού, στο θέμα των κατεχόμενων Συνεργατικών Εταιρειών και τις περιουσίες τους, πέραν από την οικονομική πτυχή, η έγνοια αφορά τους εθνικούς λόγους που επιβάλλουν να διασφαλιστεί η περιουσία των Συνεργατικών στα κατεχόμενα.

Σε σχέση με τα ευρύτερα θέματα του Συνεργατισμού, η κ. Κουκουμά σημείωσε πως στην Επιτροπή στάλθηκε το μήνυμα ότι αν υπάρχει θέληση, μπορούν να δημιουργηθούν νέα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα. «Κάτω από αυτή τη δήλωση μπορεί να ξεπηδήσει και η ελπίδα ίσως για το μέλλον του Συνεργατισμού, υπό μια νέα συνεργατική μορφή», είπε.

Ο Κύπρος Πρωτοπαπάς, Αναπληρωτής Έφορος της Υπηρεσίας Συνεργατικών Εταιρειών, είπε αρχικά πως σε σχέση με τις κατεχόμενες περιουσίες του Συνεργατισμού, το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους δεν έχει αλλάξει καθόλου και οι Συνεργατικές Εταιρείες έχουν περιέλθει σε αδράνεια από το 1974 και ανήκουν στις αδρανείς αυτές οντότητες.

Σε σχέση με τις 148 περιουσίες συνεργατικών εταιρειών στις ελεύθερες περιοχές, μέσα από τις συγχωνεύσεις των τελευταίων χρόνων που επήλθαν και κατέληξαν στην πρώην ΣΚΤ, όλες αυτές οι περιουσίες, δεν έχουν περάσει στα χέρια της Ελληνικής Τράπεζας, αλλά παρέμειναν κάτω από τον νεοσύστατο φορέα με ιδιοκτήτη την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου είπε πως για το θέμα των περιουσιακών στοιχείων των Συνεργατικών στα κατεχόμενα, ξεκαθαρίστηκε ότι αυτά είναι διασφαλισμένα και έχουν περιέλθει στην κυριότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως η μόνη αρμόδια αρχή για να αποφασίσει τον τρόπο διαχείρισης τους είναι το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σημείωσε πως κανένας δεν αγγίζει την κατεχόμενη περιουσία του Συνεργατισμού και δεν μπορεί να υπάρξει καμία αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Συνεργατισμού. «Πολύ ορθά η Κυβέρνηση φρόντισε να διασφαλιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κατεχόμενων περιουσιών του Συνεργατισμού», είπε και πρόσθεσε πως εκπονείται μελέτη για τον τρόπο διαχείρισης αυτών των ακινήτων.

Ο ΓΓ της ΠΕΚ Μιχάλης Λύτρας είπε πως τον Συνεργατισμό τον έθαψε δυστυχώς η σημερινή γενιά με προεξάρχουσα την Κυβέρνηση, που εκπροσωπεί την ιδιωτικοποίηση και το κεφάλαιο. Ανέφερε πως δυστυχώς η μελέτη που είχαν κάνει για τον Συνεργατισμό δεν είχε ληφθεί υπόψη ενώ στις κινητοποιήσεις που έκαναν δεν συμμετείχαν αυτοί που έπρεπε για να δυναμώσει η φωνή ενάντια στο ξεπούλημα του Συνεργατισμού.

«Εμείς θα συνεχίσουμε, σαν αγροτικό κίνημα και σαν οργάνωση την προσπάθεια να διαφυλάξουμε ότι απέμεινε από τον Συνεργατισμό, τον εμπορικό τομέα που είναι σήμερα η ΣΕΒΕΓΕΠ, ο ΣΟΠΑΖ, η Εταιρεία Χαρουπιών και άλλες εταιρείες που είναι κερδοφόρες για να παραμείνουν σαν συνεργατικές και όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Συνεργατισμού να παραμείνουν στους ιδιοκτήτες τους», είπε.

Ο ΓΓ της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας είπε ότι σήμερα φαίνεται πως τα αιτήματα του Συνεργατισμού συζητούνται πλέον από τη θετική πλευρά. Πρώτον, όλες οι περιουσίες του Συνεργατισμού θα πρέπει να παραμείνουν στον Συνεργατισμό και θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας φορέας στον οποίο το οργανωμένο αγροτικό κίνημα θα πρέπει να έχει λόγο και φωνή ως οι νόμιμοι εκπρόσωποι των μελών, των ιδρυτών και των ιδιοκτητών του Συνεργατισμού.

Δεύτερον, είπε, πλέον συζητείται να μην αποξενωθεί ο Συνεργατισμός από τις εμπορικές εταιρείες που έχει και αυτό αν υλοποιηθεί σημαίνει πως δεν θα προχωρήσει το ξεπούλημα πετυχημένων εταιρειών. Το τρίτο είναι ότι οι περιουσίες που έχει ο Συνεργατισμός στις ελεύθερες περιοχές, σε κοινότητες και πόλεις, να παραμείνουν στους πολίτες όπως έγινε και στο Πελένδρι, όπου ιδρύθηκε το Νέο Συνεργατικό Παντοπωλείο Πελενδρίου.

Αυτή τη στιγμή, είπε ο κ. Χάμπας, υπάρχουν αιτήματα από την κοινότητα της Κλήρου και του Φαρμακά για εμπορικά συνεργατικά, και κάλεσε την Κυβέρνηση να παραχωρήσει τα κτήρια του Συνεργατισμού σε αυτούς που τα ίδρυσαν. «Καλούμε και τον κόσμο να αρχίσει ενεργά να δραστηριοποιείται για να ξαναγεννηθεί η ιδέα της συνεργατικής ιδέας», είπε.

Ο ΓΓ του Ευρωαγροτικού Λάμπρος Αχιλλέως είπε πως σήμερα πρωτοστατούμε και είμαστε στη θέση να πούμε πως είμαστε πολύ στη δημιουργία δύο νέων συνεργατικών εταιρειών, του εμπορικού ή καταναλωτικού τομέα. «Αυτές οι εταιρείες οι οποίες θα ξεπηδήσουν πολύ σύντομα μέσα από τον κόσμο, θεωρούμε ότι θα είναι η βάση πάνω στην οποία θα κτίσουμε τον νέο Συνεργατισμό της Κύπρου», είπε και σημείωσε πως ο εμπορικός τομέας είναι ένα βήμα πριν τον πιστωτικό τομέα του Συνεργατισμού.

Ο Επαρχιακός Γραμματέας του Παναγροτικού Ανδρέας Αλεξάνδρου ανέφερε πως τα περιουσιακά στοιχεία του Συνεργατισμού θα πρέπει να παραμείνουν στους κατόχους του, σε αυτούς που έχουν συνεισφέρει. Είπε πως όποια κοινότητα, σύμφωνα με τη συζήτηση εντός της Επιτροπής, ζητήσει να πάρει τα κτήρια που στεγάζονταν Συνεργατικά μπορεί να τα πάρει για συνεργατικά παντοπωλεία.

Τέλος, η Επιτροπή Προσφύγων ενημερώθηκε και για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, να διαγράψει το φόρο κληρονομιάς πριν το 1974. Αφορά 93 πρόσωπα και φθάνει στο ποσό των 436 χιλιάδων ευρώ.

ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα