Βουλή: Επικύρωσε σειρά διμερών συμφωνιών και νόμο για λειτουργία ξενώνων

Σειρά σημαντικών διμερών συμφωνιών επικύρωσε η Ολομέλεια της Βουλής.

Συγκεκριμένα, κύρωσε ομόφωνα την συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής σχετικά με την επιβολή περιορισμών στις εισαγωγές σε κατηγορίες αρχαιολογικού και εθνολογικού υλικού της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία υπεγράφη στη Λευκωσία στις 14 Ιουνίου 2022 και της οποίας η υπογραφή εξουσιοδοτήθηκε με την

υπ’ αριθμόν 622/2022 απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 18 Μαΐου 2022.

Ειδικότερα, σκοπός της συμφωνίας είναι ο περαιτέρω περιορισμός της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αντικειμένων λόγω του ότι επεκτείνεται η χρονολογική περίοδος στην οποία εμπίπτει το προστατευόμενο αρχαιολογικό υλικό.

Επίσης, κύρωσε ομόφωνα Συμφωνία για Συνεργασία στην Επιστήμη και την Τεχνολογία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η οποία υπεγράφη από τα δύο μέρη στις 11 Φεβρουαρίου 2022 και εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμόν 92.558 Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 2 Φεβρουαρίου 2022.

Ειδικότερα, σκοπός της συμφωνίας είναι η συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.  Η εν λόγω συνεργασία με τις ΗΠΑ θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την Κύπρο, γιατί θα συμβάλει στην προώθηση της χώρας ως περιφερειακού κόμβου έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δημιουργώντας ταυτόχρονα επιχειρηματικές ευκαιρίες και πρόσθετες θέσεις απασχόλησης μέσω της προσέλκυσης εταιρειών τεχνολογιών αιχμής από τις ΗΠΑ.

Με 31 ψήφους υπέρ και 13 αποχές του ΑΚΕΛ, η Βουλή κύρωσε συμφωνία πλαίσιο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός, και της Αυστραλίας, αφετέρου, η οποία υπεγράφη στις 7 Αυγούστου 2017 από τον αντιπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους αντιπροσώπους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον αντιπρόσωπο της Αυστραλίας και της οποίας η υπογραφή εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμόν 81.257 Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 5 Σεπτεμβρίου 2016.

Σκοπός της συμφωνίας είναι η καθιέρωση ενισχυμένης εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο μερών, με στόχο την δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων ενδιαφέροντος.  Υπέρ 31 και 13 Αποχές του ΑΚΕΛ

Επίσης, κύρωσε ομόφωνα τη Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Βασιλείου του Μπαχρέιν για την Κατάργηση Θεωρήσεων επί Διπλωματικών, Ειδικών και Υπηρεσιακών Διαβατηρίων, η οποία υπεγράφη από τα δύο μέρη στην Μανάμα στις 13 Σεπτεμβρίου 2021 και εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμόν 91.918 Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 8 Οκτωβρίου 2021.

Σκοπός της συμφωνίας είναι η διευκόλυνση των επαφών μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων και υπηρεσιακών λειτουργών των δύο χωρών και θα συμβάλει στην προώθηση των διμερών πολιτικών, εμπορικών, οικονομικών και άλλων σχέσεων.

Η Ολομέλεια κύρωσε ομόφωνα συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας, η οποία υπεγράφη στις 17 Δεκεμβρίου 2021 και εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμόν 92.285 Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 13 Δεκεμβρίου 2021.

Σημειώνεται ότι η υπό αναφορά συμφωνία συνάδει με τις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Έκδοσης Φυγοδίκων του 1957.  Ειδικότερα, προνοείται η υποχρέωση των συμβαλλόμενων κρατών να εκδίδουν, σύμφωνα με τις εθνικές τους νομοθεσίες και κατόπιν αιτήματος του αντισυμβαλλόμενου κράτους, πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στο έδαφός τους και τα οποία καταζητούνται από τις αρμόδιες αρχές του αντισυμβαλλόμενου κράτους είτε για να διωχθούν για αδίκημα που επισύρει ποινή φυλάκισης ή άλλη στερητική της ελευθερίας ποινή διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους, είτε για να εκτίσουν ποινή φυλάκισης που τους έχει επιβληθεί, διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών.

Περαιτέρω, εξαιρείται η έκδοση υπηκόων του κράτους από το οποίο ζητείται η έκδοση, καθώς και η έκδοση προσώπου για στρατιωτικά ή πολιτικά αδικήματα ή η έκδοση προσώπου, όταν αυτή αντίκειται στις θεμελιώδεις αρχές του εφαρμοστέου δικαίου του συμβαλλόμενου μέρους από το οποίο ζητείται.

Η Βουλή ψήφισε νόμο για το πλαίσιο λειτουργίας ξενώνων

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε επίσης  νόμο  για την ίδρυση και λειτουργία ξενώνων, ρυθμίζοντας σχετικό κενό που υπήρχε στη νομοθεσία, ύστερα από πρόταση νόμου των Βουλευτών του ΔΗΣΥ, Κυριάκου Χατζηγιάννη, και του ΔΗΚΟ, Χρύση Παντελίδη.

Ειδικότερα, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις καθορίζονται μεταξύ άλλων τα πλαίσια αδειοδότησης και δημιουργίας μητρώου για την εγγραφή ξενώνων, το οποίο θα τηρείται από το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Επίσης  καθορίζονται οδηγός υπηρεσιών ξενώνα, στον οποίο θα περιλαμβάνονται πληροφορίες για την ενημέρωση των πελατών του, καθώς και οι όροι λειτουργίας του.

Ακόμα, οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές, καθώς και οι προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας αναφορικά με την λειτουργία ξενώνων.

Επιπλέον, τα αδικήματα και οι ποινές που θα επιβάλλονται σε άτομα που λειτουργούν και διαχειρίζονται ξενώνα χωρίς άδεια λειτουργίας.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι με αυτή τη ρύθμιση γίνεται δεκτό το αίτημα δεκάδων χιλιάδων φοιτητών που επιθυμούν να διαμένουν σε ξενώνες και να κάνουν ανταλλαγές στα κυπριακά πανεπιστήμια.

Ο κ. Παντελίδης ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους, που επέτρεψαν να υλοποιηθεί η πρόταση αυτή.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου επέστησε  την προσοχή, μεταξύ άλλων, σε ένα θέμα που πρέπει να διορθωθεί από τον Σεπτέμβριο στο νόμο και αφορά πρόνοια που ζητά τα προσωπικά δεδομένα όλων όσων έμειναν στον ξενώνα και τα στέλνει στην Κυβέρνηση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Άνοιξε ο δρόμος για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης - Πέρασε το 1ο νομοσχέδιο

Η Βουλή θέσπισε το αδίκημα της γυναικοκτονίας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βουλή, Επικύρωσε,vouli, epikyrose