Βουλή Γερόντων: Αίτημα για ίδρυση Φορέα για Άτομα Τρίτης Ηλικίας

Με θέμα «Προς μια κοινωνία για όλες τις ηλικίες», πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η 20ή Σύνοδος της Βουλής των Γερόντων.

Την Σύνοδο άνοιξε με χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος ανέφερε ότι το 20ό έτος ζωής του θεσμού είναι ένα έτος ορόσημο, που δίνει την ευκαιρία απολογισμού για τη μέχρι τώρα πορεία λειτουργίας του και για την οριοθέτηση της παραπέρα πορείας του.
Ανέφερε, επίσης, ότι το φετινό κεντρικό θέμα συζήτησης είναι ιδιαίτερα

χρήσιμο και πολυδιάστατο, σε μια κοινωνία όπου οι ηλικιωμένοι αυξάνονται σε παγκόσμια κλίμακα και επιβάλλεται να συμβιώνουν αρμονικά και ισότιμα με όλους τους ανθρώπους που συνθέτουν το κοινωνικό γίγνεσθαι. Το γήρας, πρόσθεσε, συνοδεύεται από πολλές προκλήσεις και επιβάλλεται όλοι να «μάθουμε να γερνούμε δημιουργικά και αρμονικά, απολαμβάνοντας τις χαρές της κάθε φάσης της ζωής και προσφέροντας εκείνα που μπορούμε».

Ανέφερε, ακόμα, ότι το αίτημα της Βουλής των Γερόντων για ίδρυση Φορέα για Άτομα Τρίτης Ηλικίας είναι πολύ χρήσιμο και πρέπει να τύχει της δέουσας προσοχής και μελέτης.

Χαιρέτισε, παράλληλα, τις προσπάθειες που καταβάλλονται από πλευράς των αρμοδίων Υπουργείων, του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ) και του Συντονιστικού Σώματος της Βουλής των Γερόντων (ΣΣΒΓ), του Επιτρόπου Εθελοντισμού, των εθελοντικών οργανώσεων και άλλων φορέων για ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων του σώματος.

«Στις προσπάθειες αυτές, η Βουλή επιθυμεί να έχει ρόλο και λόγο», ανέφερε.

Διαβεβαίωσε ότι η Βουλή θα είναι πάντα δίπλα στον θεσμό, δίνοντάς του βήμα να αναπτύξει τους προβληματισμούς και να εισηγηθεί λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τρίτη ηλικία. Εξέφρασε, επίσης, την ετοιμότητα της Βουλής να συμβάλλει εποικοδομητικά και με τη συνεργασία της εκτελεστικής εξουσίας, στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζονται.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΠΣΣΕ και ΣΣΒΓ Ηλίας Δημητρίου ανέφερε ότι ως θεσμός, η Βουλή των Γερόντων (ΒΓ) συμβάλλει ενεργά στον κοινωνικό προβληματισμό και στην προώθηση διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τρίτη ηλικία στην Κύπρο.

«Η ΒΓ στην πάροδο του χρόνου, μέσα από το έργο και τη δράση των δύο Επιτροπών της Κοινωνικής Πρόνοιας και της Υγείας, κατάφερε να εντοπίσει και να προωθήσει θέματα και ανάγκες των ηλικιωμένων, αλλά και να δώσει την ευκαιρία σε αυτά τα άτομα να ‘έχουν φωνή’ μέσα από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων», είπε.

Σημείωσε, επίσης, ότι «οι δύσκολοι καιροί που ζούμε, η κατάρρευση των ηθικών αρχών και αξιών, η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας που συντρέχει μαζί με όλες τις υπόλοιπες εξελίξεις της κοινωνίας, δεν μας αφήνει περιθώρια εφησυχασμού και επιβάλλει να δούμε με τη δέουσα προσοχή ό,τι απασχολεί τους ηλικιωμένους μας». Πρόσθεσε ότι, επειδή αυτοί οι άνθρωποι έχουν προσφέρει πολλά σε αυτό τον τόπο και έχουν αφήσει παρακαταθήκη τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους, ζητούν μια ζωή με αξιοπρέπεια και τιμή και είναι δικαίωμά τους να αιτούνται από το κράτος τα αυτονόητα για μια καλύτερη ζωή με ποιότητα, χωρίς διακρίσεις.

«Η Βουλή των Γερόντων θα συνεχίσει να εργάζεται για τη διασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και ευημερίας για τους ηλικιωμένους και στην ενδυνάμωση του θεσμού. Θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και με όλους όσοι μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του θεσμού», ανέφερε.

Στον χαιρετισμό του, ο Επίτροπος Εθελοντισμού και ΜΚΟ Γιάννης Γιαννάκη αναφέρθηκε στη σημασία της πολιτικής της ενεργούς γήρανσης.
«Έχω αναφέρει πολλές φορές ότι στοχεύουμε στη νέα γενιά, όμως οφείλουμε και δεν παραλείπουμε με τις πολιτικές μας να εστιάζουμε και στην τρίτη ηλικία, καθώς οι έρευνες αναδεικνύουν τα οφέλη της συμμετοχής στην ενεργό γήρανση και της εμπλοκής σε εθελοντικές δραστηριότητες που βελτιώνουν σχεδόν κατά 40% την πνευματική, ψυχική και σωματική υγεία», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «η δημιουργία ενός δυναμικού και ευνοϊκού περιβάλλοντος στήριξής σας, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πυλώνα με ευρύ πεδίο δράσης, όπου μπορούμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία και τη σοφία σας ως πολύτιμη γνώση, και με τις εισηγήσεις σας να συμβάλετε στη συνδιαμόρφωση και στον εκσυγχρονισμό των πολιτικών του κράτους».

Εξέφρασε την προσδοκία ότι η Βουλή των Γερόντων θα συμβάλει σε αυτό το κοινό πεδίο δράσης, με την πεποίθηση ότι μπορεί να έχει ενεργό ρόλο στη σύγχρονη κοινωνία, ώστε να ενισχύσει ουσιαστικά και άμεσα την ανταπόκριση της πολιτείας στις ανάγκες της τρίτης ηλικίας.

Χαιρετισμού απηύθυναν εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Χρίστος Μαληκκίδης και εκ μέρους του Υπουργού Υγείας η Ιατρική Λειτουργός Πρώτης Τάξης Δρ. Στάλω Κιούπη.

Κατατέθηκαν, επίσης, οι εκθέσεις των Επιτροπών Κοινωνικής Πρόνοιας και Υγείας και διεξήχθη γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος για αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τους ηλικιωμένους, ιδιαίτερα σε θέματα ιατρικής περίθαλψης, κακοποίησης ηλικιωμένων, συντάξεων, άδειας οδήγησης, επιπέδου διαβίωσης, ψυχαγωγίας και άλλων.

Κατά τη Σύνοδο παρουσιάστηκε από τον Τάσο Παπαθωμά, τιμής ένεκεν μέλος του ΣΣΒΓ, η ιστορική αναδρομή της ΒΓ.

Αποδόθηκε επίσης τιμή στον Σταύρο Ολύμπιο για τη μακρόχρονη προσφορά του ως Πρόεδρος του Συντονιστικού Σώματος της ΒΓ, σε ένα από τους πρωτεργάτες του θεσμού Αργυρό Μιχαήλ, στον Παύλο Δίγκλη για τη μακρόχρονη προσφορά του ως Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και στον Λοΐζο Χριστοδούλου για τη μακρόχρονη προσφορά του ως Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας. Αποδόθηκε επίσης τιμή και στη Βουλή των Αντιπροσώπων στο πρόσωπο του Προέδρου Δημήτρη Συλλούρη, για τη θερμή στήριξη στον θεσμό της ΒΓ όλα αυτά τα χρόνια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα