Βουλή: Ψήφισε νόμο για ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές-Έντονη συζήτηση

Μετά από μακρά συζήτηση και τοποθετήσεις Βουλευτών απέναντι στον Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών η Ολομέλεια της Βουλής με 47 ψήφους υπέρ, 1 εναντίον και 2 αποχές ψήφισε σε νόμο την πρόταση νόμου, με την οποία παρέχεται δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών με δόσεις, σε οφειλέτες, οι οποίοι αδυνατούν να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID 19.

Την πρόταση νόμου κατέθεσε η Βουλευτής του ΔΗΚΟ

Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, που ανέφερε ότι η πανδημία έχει επηρεάσει όλες τις οικονομικές μονάδες του τόπου, προκαλώντας προβλήματα στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Διευκρίνισε ότι ο νόμος αφορά ληξιπρόθεσμες του 2016, 2017, 2018 και 2019 για επιχειρήσεις που έχουν μείωση του κύκλου εργασιών και στοχεύει να τις ενθαρρύνει να παραμείνουν συνεπείς στις εξόφληση των οφειλών τους. Εξήγησε επίσης ότι παρασχέθηκε η δυνατότητα επιμήκυνση των 4 μη καταβληθέντων  δόσεων που θέτουν τον οφειλέτη εκτός του προγράμματος στις 9 δόσεις.

Οπως αναφέρεται στην Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών προς την Ολομέλεια της Βουλής, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Τμήματος Φορολογίας, οι φορολογικές οφειλές των ετών μετά το έτος 2015 και μέχρι το 2019 δημιουργήθηκαν προ της πανδημίας και ως εκ τούτου η μη καταβολή των οφειλών δεν οφείλεται σε αυτήν, ενώ, όπως δήλωσε, εκκρεμούν οφειλές ύψους €1,5 δισ., οι οποίες αυξάνονται στα €2 δισ., εάν σε αυτές συνυπολογιστούν και οι τόκοι.

Ο κ. Περδίκης διευκρίνισε ότι δεν αμφισβητεί τις καλές προθέσεις, αλλά δεν υποστηρίζει την πρόταση νόμου, καθώς διεφάνη ότι της αφαίρεσης τόκων και επιβαρύνσεων από ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές, σε προηγούμενες ρυθμίσεις οι περισσότεροι που επωφελήθηκαν είναι αυτοί που είχαν να πληρώσουν και δεν πλήρωναν.  Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι δημιουργείται αναρχία και επιβραβεύεται ένα τμήμα, που παρουσιάζει αδυναμίες να φέρει σε πέρας το έργο του.

Ανέφερε ότι εννέα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ αυτών δύο Βουλευτές, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Πρόσθεσε ότι υπάρχει λίστα για ληξιπρόθεσμες μέχρι το 2017, που διατηρείται μυστική και είπε ότι ζήτησε επικαιροποίηση της λίστας.

Η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι  κατά τη συζήτηση του νόμου ρωτήθηκαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών αν είχαν σύγκρουση συμφέροντος.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά  είπε ότι οι αναφορές σε λίστες από το Κίνημα του κ. Περδίκη και οι γενικόλογες αναφορές υποβιβάζουν το επίπεδο του δημοσίου λόγου. Πρόσθεσε ότι δεν αποδείχθηκε πως σε προηγούμενη ανάλογη ρύθμιση επωφελήθηκαν αυτοί που είχαν τα χρήματα και δεν πλήρωναν. Περνούμε άλλη μία τεράστια κρίση, ένα εγκλεισμό, δεν είναι ομαλές οι συνθήκες, συνέχισε προσθέτοντας ότι στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν όσοι αποδεικνύουν μείωση κύκλου εργασιών 25% και άνω του κύκλου εργασιών. Ανέφερε ακόμα ότι το κράτος θα εισπράξει αν δοθούν κίνητρα, προσθέτοντας είναι πολύ καλή πρόταση και ο ΔΗΣΥ την υποστηρίζει.

Εκ μέρους της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων ο Άγγελος Βότσης, είπε ότι  «ο κ. Περδίκης δεν μας αφήνει να αγιάσουμε» και δήλωσε ότι οι τρεις Βουλευτές της Συνεργασίας δεν έχουν εμπλοκή και δεν την εκμεταλλεύτηκαν τη ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ακολούθως πήρε το λόγο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου που είπε ότι ο κ. Περδίκης άρχισε συγκινητικά, αλλά τα λεχθέντα του σε μία ώρα αναιρέθηκαν με πιασάρικα  λόγια για φοροαποφυγάδες. Στις ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν περιλαμβάνεται ο απατεώνας που φοροδιαφεύγει. Αναφέρθηκε επίσης σε ανώτερο στέλεχος των Οικολόγων που από ιδρύσεως της Δημοκρατίας έχει τη μεγαλύτερη διαγραφή δανείου, που φθάνει το 80% «της μάνας» πέρα από τους τόκους, όπως είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης  είπε ότι αυτά τα οποία καταλογίζουν στον κ. Περδίκη τα κερδίζει με την αξία του και ο Βουλευτής του ιδίου κόμματος Ζαχαρίας Κουλίας ζήτησε από τον κ. Περδίκη να αναφέρεται με ονόματα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς ανέφερε ότι η φοροεισπρακτική ικανότητα του κράτους παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Πρόσθεσε ότι η πανδημία έχει επιφέρει δεδομένα που επιβάλλουν ρυθμίσεις και αποφάσεις αντιμετώπισης των πιέσεων, δηλώνοντας ότι το ΑΚΕΛ υπερψηφίζει.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, αφού παρατήρησε ότι οι επιχειρήσεις πιέζονται και οικονομικά και ψυχολογικά και ότι  θα έπρεπε η Κυβέρνηση να φροντίσει για αυτού του είδους των νομοθετικών ρυθμίσεων, δήλωσε ότι οι Βουλευτές της Αλληλεγγύης δεν επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι πρέπει να αναβαθμιστεί η φοροεισπρακτική ικανότητα του κράτους. Πρόσθεσε ότι το 2004 η Κύπρος ήταν στο προ-στάδιο για οικονομική επιτήρηση και η φορολογική αμνηστία συνέτεινε στη βελτίωση των οικονομικών του κράτους και αποφυγή της επιτήρησης. Ανέφερε επίσης πως «ό,τι έχει να πει ο κ. Περδίκης να το λέει κατονομάζοντας και να είναι πιο προσεκτικός» και έκανε λόγο για στελέχη των Οικολόγων που εμπλέκονται στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Δευτερολογώντας ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι η έννοια της σύγκρουσης συμφέροντος ορίστηκε με τον κανονισμό της Βουλής και τον κώδικα δεοντολογίας. Ο κ. Περδίκης είπε επίσης ότι "ακούστηκαν ψέματα" από  τους κ. Αβέρωφ και Σιζόπουλο και πρόσθεσε πως το Κίνημα ζήτησε όπως οι περιπτώσεις που συγκαταλέγονται στον κατάλογο του Γενικού Ελεγκτή να εξεταστούν από ανεξάρτητη ομάδα ελεγκτών. Κάνοντας λόγο για υποκρισία ανέφερε ότι μόνο από ΑΚΕΛ και Οικολόγους υποβλήθηκαν προτάσεις για τους όρους εντολής ομάδας ανεξαρτήτων Ελεγκτών.

Δευτερολογώντας και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι το Κίνημα Οικολόγων μέχρι σήμερα είχε 3 αρχηγούς και οι 2 από τους 3 είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και διαγραφές δανείων. Όταν υψώνουμε το δάκτυλο, να κάνουμε αυτοκριτική, πρόσθεσε παρατηρώντας ότι δεν είναι απατεωνιά το μη εξυπηρετούμενο. Είπε επίσης ότι ο ΔΗΣΥ πριν 6 μήνες υπέβαλε έγγραφο για ανεξάρτητους ελεγκτές. Είπε τέλος ότι θέση του κόμματος του είναι πως η σύγκρουση συμφέροντος πρέπει να δηλωθεί, αλλά επιπρόσθετα, ο έχων σύγκρουση συμφέροντος να μην επωφεληθεί από τη ρύθμιση που ψηφίζει.

Διαβάστε επίσης 

Η Ολομέλεια έκανε αποδεκτή την αναπομπή του νόμου για την Ποινική Δικονομία

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα