Βουλή: Σεβασμό στους θεσμούς, σεβασμό στη Νομική Υπηρεσία

Έντονη αντίδραση προκλήθηκε με αφορμή τις αναφορές του δικηγόρου Χρήστου Κληρίδη στην ένσταση που υπέβαλε εκ μέρους της Βουλής, σε σχέση με την αναφορά του ΠτΔ για το πόθεν έσχες δημόσιων εκτεθειμένων προσώπων.

Οι αναφορές του κ. Κληρίδη ότι παρατηρούνται φαινόμενα διαφθοράς στη Νομική Υπηρεσία, προκάλεσαν τριγμούς εντός του Νομοθετικού Σώματος και όχι μόνο.

Σε δηλώσεις της στη StockWatch, η Τασούλα Ιερωνυμίδου, γενική διευθύντρια της Βουλής

των Αντιπροσώπων, καθιστά σαφές ότι η Νομοθετική Εξουσία επιδεικνύει διαχρονικά, πλήρη σεβασμό προς όλους τους θεσμούς της πολιτείας.

Διευκρινίζει ότι στο πλαίσιο ενστάσεων σε σχέση με τις εκάστοτε αναφορές του ΠτΔ επί νομοθετημάτων που ψηφίζει η Βουλή, το Σώμα, ως θέμα αρχής, «ουδέποτε υπαγόρευσε ή με οποιοδήποτε τρόπο έκανε παρέμβαση στη διαμόρφωση της νομικής επιχειρηματολογίας που αναπτύσσεται από τους δικηγόρους της».

«Αυτό», πρόσθεσε, «ισχύει και στην περίπτωση του δικηγόρου εγνωσμένου κύρους, Χρήστου Κληρίδη, του οποίου οι υπηρεσίες είχαν εξασφαλιστεί για να εκπροσωπήσει τη Νομοθετική Εξουσία ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου για τον επίμαχο νόμο του πόθεν έσχες».

Η ΓΔ της Βουλής προχώρησε και ένα βήμα παρακάτω επισημαίνοντας:

«Οποιεσδήποτε αναφορές που προσβάλλουν, διαβρώνουν ή μειώνουν τους κρατικούς θεσμούς ή που δύναται να εκληφθούν ως τέτοιες από οπουδήποτε και από οποιονδήποτε κι αν προέρχονται, δεν εκπροσωπούν τη Βουλή».

Σημείωσε ότι ο σεβασμός προς τα θεσμικά όργανα, τους κρατικούς θεσμούς και τους φορείς τους, είναι για το Νομοθετικό Σώμα, ως σύνολο, και τους λειτουργούς του δεδομένος.

Επί της ουσίας της ένστασης που έχει υποβάλει η Βουλή στην αναφορά του ΠτΔ, η κ. Ιερωνυμίδου εξήγησε:

«Στην προκειμένη περίπτωση έχει νομοθετήσει με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση ενός ισχυρού νομοθετικού πλαισίου δήλωσης περιουσιακών στοιχείων εκ μέρους όλων ανεξαιρέτως των κρατικών αξιωματούχων, κατ´ απαίτηση του δημοσίου αισθήματος λογοδοσίας και της υποχρέωσης που πρέπει να διέπει όλα ανεξαιρέτως τα δημόσια πρόσωπα».

«Δεν θα πρέπει να εξαιρεθούν από το πόθεν έσχες»

Στην ένσταση που κατατέθηκε από τον Χρ. Κληρίδη εκ μέρους της Βουλής εκφράζεται η θέση ότι οι δύο ανώτατοι αξιωματούχοι της Νομικής Υπηρεσίας δεν μπορεί να εξαιρεθούν από το πόθεν έσχες καθώς δεν εξομοιώνονται με τους δικαστικούς λειτουργούς, δεν υπάγονται στη δικαστική υπηρεσία ή στο Δικαστικό Σώμα, ούτε και συνιστούν μία εκ των πολιτειακών και συνταγματικών εξουσιών οι οποίες προβλέπονται στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας και διακρίνονται σε Εκτελεστική, Νομοθετική και Δικαστική Εξουσία».

Η Νομική Υπηρεσία από την άλλη, επικαλείται το άρθρο 112 του Συντάγματος, το οποίο προνοεί ότι ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας υπηρετούν με τους ίδιους όρους που υπηρετούν οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Το θέμα είναι καθαρά θεσμικό υπό την έννοια ότι εδώ δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα. Έχει να κάνει με τον ίδιο τον θεσμό», σχολίασαν νομικοί που κλήθηκαν να εκφράσουν γνώμη.  

Ενώπιον της Βουλής είχε τεθεί η πρόθεση να προβεί ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός στην ίδια αυτορρύθμιση που εφαρμόζεται στην περίπτωση των μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου για το πόθεν έσχες.

Ο συνήγορος της βουλής, χαρακτηρίζει τα περί αυτορρύθμισης του πόθεν έσχες του Γ. Εισαγγελέα και του Βοηθού ως «καινοφανή ενέργεια» και απορρίπτει τα περί της εξίσωσης με δικαστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από τη Βουλή, τόσο ο Γεν. Εισαγγελέας, όσο και ο Βοηθός είχαν καταθέσει τα περιουσιακά τους μετά την αποχώρηση τους, ο ένας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ο άλλος από το Υπουργείο Άμυνας. Το πόθεν έσχες τους είναι αναρτημένο στη Βουλή

Keywords
Τυχαία Θέματα