Βουτιά για τη βρετανική στερλίνα με φόντο το Brexit χωρίς συμφωνία

Βουτιά κατέγραψε η βρετανική λίρα σήμερα καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η ριψοκίνδυνη διπλωματία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με την ΕΕ για το Brexit θα πυροδοτήσει ένα άσχημο διαζύγιο που θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στην παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η στερλίνα υποχώρησε στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό του 1,2120 δολαρίου κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσής της στην Ασία, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2017. Πριν από λίγο είχε περιορίσει τις απώλειές της και κινείτο γύρω στο 1,2166 δολάριο. Έναντι του ευρώ κινείτο στο χαμηλότερο

επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2017 γύρω στις 91,55 πένες.

Η στερλίνα κινείτο στο επίπεδο του 1,32 δολαρίου στις αρχές Μαΐου, ενώ έκτοτε υποχωρεί σταθερά, με τις απώλειες να επιταχύνονται μετά τις 24 Ιουλίου όταν ο νέος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανέλαβε τα ηνία της χώρας με μια ξεκάθαρη ατζέντα να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της ΕΕ, με ή χωρίς μια μεταβατική συμφωνία. Η πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης, πιθανώς καταστροφικής για τη βρετανική οικονομία, θεωρείται ότι αυξήθηκε καθώς ο Τζόνσον διόρισε στο υπουργικό του συμβούλιο υποστηρικτές του Brexit. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη σκληρή του γραμμή απέναντι στην ΕΕ έπληξε τις προοπτικές για μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής. Η λίρα έχει χάσει περίπου το 2,4% της αξίας της από τότε που ανέλαβε ο Τζόνσον.

Από το δημοψήφισμα του 2016 για την ΕΕ, η λίρα καταγράφει διακυμάνσεις ανάλογα με τις δηλώσεις που γίνονται αναφορικά με το Brexit: μετά από την ανακοίνωση του αποτελέσματος, σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερησία πτώση της από τότε που υιοθετήθηκε το σύστημα των ελεύθερα κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Από το δημοψήφισμα του 2016 και ύστερα, η στερλίνα έχει υποχωρήσει κατά 28 σεντς, μια από τις σημαντικότερες πτώσεις για το βρετανικό νόμισμα τις τελευταίες δεκαετίες.

Πολλοί επενδυτές υποστηρίζουν ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα προκαλέσει κύματα σοκ στην παγκόσμια οικονομία, θα βυθίσει τη βρετανική οικονομία σε ύφεση, να πλήξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα αποδυναμώσει τη θέση του Λονδίνου ως κυρίαρχου διεθνούς χρηματοπιστωτικού κέντρου. Οι υποστηρικτές του Brexit ισχυρίζονται ότι ενώ θα υπάρξουν κάποιες βραχυπρόθεσμες δυσκολίες, η αναταραχή από ένα Brexit χωρίς συμφωνία έχει μεγαλοποιηθεί και ότι μακροπρόθεσμα το Ηνωμένο Βασίλειο θα ευημερήσει εάν αποχωρήσει από την ΕΕ.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι επενδυτές σπεύδουν να περιορίσουν την έκθεσή τους στη στερλίνα, καθώς έως πρόσφατα θεωρούσαν απίθανο ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«(Ένα Brexit χωρίς συμφωνία) είναι κάτι που έπιασε την αγορά εξ απίνης», δήλωσε ο Σάιμον Ντέρικ, επικεφαλής ανάλυσης στην BNY Mellon. «Υπάρχει μεγάλο περιθώριο να υποστεί περαιτέρω πλήγμα η στερλίνα καθώς όταν η στερλίνα κινείται, τείνει να καταγράφει πολύ απότομες κινήσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα