Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη για Σενέρ και Πρωτοβουλία Αμμ/στος

Με στόχο όχι μόνο την επανένωση της Αμμοχώστου με το περιφραγμένο μέρος της, αλλά και ολόκληρης της Κύπρου, η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Αμμόχωστος που ιδρύθηκε το 2013 είναι ο ένας εκ των δύο νικητών του «Βραβείου του Ευρωπαίου Πολίτη 2018», ενώ ο άλλος νικητής είναι ο εκδότης και γνωστός αρθρογράφος της Αφρίκα, Σενέρ Λεβέντ, που δήλωσε Κύπριος και μίλησε για την κυριαρχία της Τουρκίας στο βορρά και την Ευρώπη που στα μεγάλα

προβλήματα ήταν απούσα, όπως είπε.


Η τελετή έγινε στο ινστιτούτο Γκαίτε στην Λευκωσία, παρουσία ξένων διπλωματών, μελών ΜΚΟ και γνωστών προσωπικοτήτων από τις δύο κοινότητες. Το σκεπτικό της πρότασης για τις δύο υποψηφιότητες ανέλυσαν οι Ευρωβουλευτές Νεοκλής Συλικιώτης και Τάκης Χατζηγεωργίου για την Δικοινοτική Πρωτοβουλία Αμμόχωστος, και οι Κώστας Μαυρίδης και Δημήτρης Παπαδάκης για τον Σενέρ Λεβέντ. Οι Λευτέρης Χριστοφόρου και Ελένη Θεοχάρους, λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων, ήταν στις Βρυξέλλες και έστειλαν μηνύματα προς τους βραβευθέντες.

«Αντιμετωπίζουμε τη διαίρεση της πόλης μας και του νησιού μας μέσω της συμβολής μας στην ένωση των απόψεων και στη συμμετοχή σε ενωτικές πράξεις. Εργαζόμαστε και αναπτύσσουμε προτάσεις για το πώς να μετατρέψουμε την Αμμόχωστο - μια διαιρεμένη και εν μέρει εκκενωμένη πόλη - στον επανενωμένο, πολυπολιτισμικό χώρο των ονείρων μας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Οκάν Νταγλί, ο οποίος μίλησε πρώτος εκ μέρους των βραβευθέντων και της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Αμμοχώστου.

Για το έργο της Πρωτοβουλίας μίλησε αναλυτικά ο Ε/κ Ανδρέας Μάτσης τονίζοντας την δικοινοτική συνεργασία για τον σχεδιασμό για την επιστροφή της Αμμοχώστου και την ετοιμασία μελετών και άλλων έργων. «Ένα άλλο θέμα που μας απασχόλησε σαν Δικοινοτική Πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο ήταν η ανακήρυξη της μεσαιωνικής πόλης ως μνημείο διεθνούς κληρονομίας της Ουνέσκο. Η μεσαιωνική πόλη θεωρείται σαν ένα από τα ελάχιστα υπάρχοντα μνημεία οχυρωμένης μεσαιωνικής πόλης σχετικά καλά διατηρημένης», ανέφερε ο κ. Μάτσης.

Θέλουμε να μεταφέρουμε το πνεύμα αυτό της συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων στις νεότερες γενιές, οι οποίες πρέπει να δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το μέλλον του τόπου τους και να συμπεριφερθούν ως υπεύθυνοι Ευρωπαίοι πολίτες, ανέφερε, σημειώνοντας πως η συνεργασία μεταξύ των διαφόρων εθνοτήτων που την αποτελούν, είναι απαραίτητο συστατικό της επιτυχίας της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

«Γνωρίζουμε καλά ότι το νησί μας, σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, φιλοξένησε πολλούς πολιτισμούς, θρησκείες και κουλτούρες. Γνωρίζοντας αυτό, μπορώ να σας πω ότι αυτό το νησί δεν αξίζει να αποτελέσει αντικείμενο αντιπαράθεσης διαμοιρασμού για τόσα χρόνια μεταξύ Τ/κ και Ε/Κ. Ποτέ μα ποτέ δεν αποδεχθήκαμε αυτή η πόλη, η Αμμόχωστος, όπου συναντώνται οι πολιτισμοί, ένα μέρος της να αποξενωθεί από την ζωή και ένα άλλο από τους ιδιοκτήτες του», ανέφερε ο Οκάν Νταγλί.

Είμαστε ένοχοι για όλο τον πόνο που έχει βιώσει αυτό το νησί και ο μόνος τρόπος να ξεπλύνουμε τα χέρια μας από αυτή την ενοχή είναι να αντισταθούμε στον διαχωρισμό, στον σοβινισμό και σε πράξεις και συμπεριφορές μίσους, ώστε αυτό το νησί να μην ξαναγνωρίσει ποτέ πια πόνο, συμπλήρωσε ο Τ/κ ακτιβιστής.

Ευρώπη έλειπες, το 1974 από την Ρουάντα, το 1995 από την Βοσνία, παρακολουθούσες τα γεγονότα στην Σεμπρένιτσα, έκλεισες τις πόρτες στου στους μετανάστες και για να μην σε πλησιάσουν έκανες ένας φασίστα δικτάτορα στην Τουρκία φύλακα και τον πληρώνεις γι’ αυτό, ανέφερε στην δική του ομιλία ο Σενέρ Λεβέντ. «Εάν οι μετανάστες έγιναν μετανάστες ήταν εξαιτίας σου. Οι παρεμβάσεις που έκανες για να φέρεις την δημοκρατία στις χώρες τους τους εξανάγκασαν να φύγουν», σημείωσε, λέγοντας ότι ο αριθμός αυτών που πνίγονται στη θάλασσα δεν έχει τελειωμό.

Μίλησε για την «αραβική άνοιξη» που έχει γίνει «αιματηρή άνοιξη» με τα όσα συμβαίνουν στις αραβικές χώρες όπως το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη και την Υεμένη. Τώρα, πρόσθεσε, οι τρομοκράτες της αιματηρής εκείνης άνοιξης έρχονται και απειλούν και σκοτώνουν τον λαό της Ευρώπης.

Ο Σενέρ Λεβέντ δήλωσε Κύπριος και χωρίς να απορρίπτει – όπως είπε – την εθνική ταυτότητα «σας λέω με ευκολία: εσύ είσαι Ε/κ εγώ είμαι Τ/κ, αλλά και οι δυο μας είμαστε Κύπριοι». Τι παράξενο, είπε, που η Μέση Ανατολή, ο παράδεισος με ένα άλλο όνομα της ανθρωπότητας, έβγαλε τόσους πολλούς προφήτες, σαν να βγήκαν από τα πηγάδια του πετρελαίου.

Ο κ. Λεβέντ ανέφερε ότι ο πόλεμος είναι μεγαλύτερη καταστροφή στην οποία θα πρέπει όλοι οι άνθρωποι να είναι εναντίον και η Κύπρος το έζησε αυτό. «Η Ευρώπη δεν δείχνει αρκετή προσπάθεια για να απελευθερώσει τον βορρά από την ηγεμονία της Τουρκίας και να εφαρμοσθεί κι εδώ το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Οι Ευρωβουλευτές δεν μπορούν ούτε στα Βαρώσια να μπουν που είναι στα χέρια του τουρκικού στρατού», σημείωσε.

Νεοκλής Συλικιώτης και Τάκης Χατζηγεωργίου ανέλυσαν το σκεπτικό με βάση το οποίο πρότειναν την υποψηφιότητα της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Αμμόχωστος συγχαίροντας και τον Σενέρ Λεβέντ. Ο Ευρωβουλευτής Συλικιώτης μίλησε και για την αναστήλωση των τειχών της Αμμοχώστου από ευρωπαϊκά ταμεία, λέγοντας ότι τα μέλη της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας αγωνίζονται να ανατρέψουν τους μύθους και τα στερεότυπα που δηλητηριάζουν το μυαλό με μίσος για τους άλλους.

Ο Ευρωβουλευτής Χατζηγεωργίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επίσκεψη της Επιτροπής Αναφορών στην Αμμόχωστο και τάχθηκε υπέρ της εκλογής ενός Τ/κ εκ μέρους της Κύπρου στην Ευρωκοινοβούλιο, ευχόμενος στον Σενέρ Λεβέντ που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον καλή επιτυχία, και να τον στηρίξει το κόμμα που τον πρότεινε για το συγκεκριμένο βραβείο ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η υποψηφιότητά του.

Με το βραβείο αυτό τιμώνται όσοι τιμούν τις αξίες της ΕΕ και η Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει την λύση και για το Κυπριακό, ανέφερε ο Ευρωβουλευτής, Κώστας Μαυρίδης που ανέλυσε το σκεπτικό για την υποστήριξη της υποψηφιότητας Σενέρ Λεβέντ για το βραβείο. Η βάση που μας ενώνει είναι η βάση του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου, με την οποία μπορούμε να συνυπάρξουμε όχι μόνο στην Κύπρο αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, σημείωσε.

Ο Ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδάκης μίλησε για τιμή στις αξίες και αρχές που οικοδομήθηκε η ΕΕ, που συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να αποφευχθούν συγκρούσεις και πόλεμοι για πολλές δεκαετίες και που αντιμετωπίζει μεγάλες προσκλήσεις, όπως η λιτότητα, το μεταναστευτικό ή προσφυγικό και το Brexit. Η Ευρώπη οφείλει να δώσει σε αυτές τις προκλήσεις τις δικές τους απαντήσεις για να πείσει τους πολίτες που θεωρούν ότι δεν ακούγονται, πρόσθεσε, λέγοντας ότι οι τιμώμενοι με το δικό τους παράδειγμα δίνουν τις πρέπουσες απαντήσεις. Δεν θέλουμε να είμαστε δίπλα δίπλα οι Κύπριοι, Ε/κ και Τ/κ, είπε, ούτε απέναντι, αλλά μαζί.

Οι φετινοί βραβευθέντες από την Κύπρο θα βρεθούν σε λίγες μέρες στις Βρυξέλλες, στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να τιμηθούν στην κεντρική εκδήλωση απονομής του Βραβείου, μαζί με το σύνολο των βραβευθέντων, προερχομένων από όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης, δήλωσε στο χαιρετισμό του ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Ανδρέας Κεττής, συγχαίροντας τους βραβευθέντες και αναφερόμενος στον θεσμό του Βραβείου του Ευρωπαίου Πολίτη που θεσπίστηκε το 2008.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα