Βρετανία: Στους 160 οι νέοι θάνατοι από κορωνοϊό- Το σχέδιο για τις πτήσεις

Η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει μια δεύτερη έξαρση της πανδημίας και για αυτό προχωρά σε προσεκτική χαλάρωση των περιορισμών, ωστόσο, το σωστό είναι να προετοιμάζεται για αυτό το ενδεχόμενο, επισημάνθηκε στη διάρκεια της ενημέρωσης της κυβέρνησης για την πανδημία, από τον υπουργό Εξωτερικών, Ντομινίκ Ραμπ και τον αναπληρωτή ιατρικό επικεφαλής της Αγγλίας, Τζόναθαν Βαν Ταμ.

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό για τους επόμενους μήνες ή χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Βαν

Ταμ και πρόσθεσε ότι «ένα εμβόλιο ίσως να το αλλάξει αυτό, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε ένα εμβόλιο». Συμπλήρωσε ότι είναι ακόμη πολλά που παραμένουν άγνωστα για την Covid-19, όπως για παράδειγμα εάν συμπεριφέρεται όπως και η γρίπη, που φεύγει κατά τους θερινούς μήνες και επανέρχεται το χειμώνα.

Σχολιάζοντας τους υπολογισμούς που έχουν γίνει για τα περιστατικά που ενδεχομένως δεν έχουν καταγραφεί, επειδή δεν είχε συμπεριληφθεί το σύμπτωμα της απώλειας όσφρησης στην επίσημη λίστα συμπτωμάτων, ο καθηγητής εκτίμησε ότι η διαφορά του αριθμού δεν πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη από τον υπάρχοντα συνολικό αριθμό, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς με απώλεια όσφρησης αναπτύσσουν ταυτόχρονα και κάποια άλλα από τα συμπτώματα (όχι μεμονωμένα την απώλεια όσφρησης).

Ο αριθμός θανάτων από κορωνοϊό που καταγράφηκε στην Βρετανία το τελευταίο 24ωρο είναι 160 άτομα, και ο συνολικός αριθμός ανέρχεται τώρα στους 34.796, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Χθες πραγματοποιήθηκαν πάνω από 100.000 διαγνωστικά τεστ και σύμφωνα με τα δεδομένα ο αριθμός νοσηλευόμενων με τον ιό είναι μικρότερος κατά 13% σε σύγκριση με αυτόν πριν μία εβδομάδα. Σύμφωνα με τα δεδομένα της κυβέρνησης, τις τελευταίες μέρες σημειώθηκε μία αξιοπρόσεχτη αύξηση των μετακινήσεων, που αφορά τους πεζούς και όσους μετακινούνται με οχήματα, και όχι με την χρήση μέσων μεταφοράς.

Ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι η λειτουργία της εφαρμογής ιχνηλάτησης επαφών θα μπει σε εφαρμογή τις επόμενες εβδομάδες.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανέφερε ότι το νοσοκομείο Nightingale του Μπέρμινχαμ τέθηκε σε κατάσταση αναμονής - το προηγούμενο διάστημα είχε ανακοινωθεί ότι σε κατάσταση αναμονής τέθηκε το προσωρινό νοσοκομείο που διαμορφώθηκε στο ExCel του Λονδίνου. Επίσης, τρία ακόμη από τα εφτά στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Χάρογκεϊτ, στο Μπρίστολ και στο Σάντερλαντ, παραμένουν ανοιχτά χωρίς ασθενείς, ενώ αυτό στο Μάντσεστερ λειτουργεί ακόμη με ασθενείς. Ένα όγδοο κατασκευάζεται στο Έξετερ και θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει στο τέλος του μήνα.

Η πρωθυπουργός της βόρειας Ιρλανδίας, Αρλίν Φόστερ, ανακοίνωσε περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης του lockdown – πέρα από την επανεκκίνηση των κέντρων ανακύκλωσης και των κέντρων κηπευτικής. Έτσι, θα επιτρέπεται η συγκέντρωση μέχρι έξι ατόμων σε εξωτερικούς χώρους, θα λειτουργήσουν οι χώροι λατρείας, με την προϋπόθεση να τηρούνται οι κοινωνικές αποστάσεις, όπως επίσης τα drive – in σινεμά και χώροι θεάματος, αλλά και τα υπαίθρια γήπεδα γκολφ.

Πιθανές εξαιρέσεις ανά χώρα από την καραντίνα για διεθνείς αφίξεις

Την προοπτική να εξαιρεθούν μελλοντικά από την επικείμενη καραντίνα στο Ηνωμένο Βασίλειο οι αφίξεις από χώρες με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων του κορωνοϊού, άφησε ανοιχτή ο Βρετανός Υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς.

Μιλώντας στην Βουλή των Κοινοτήτων το απόγευμα της Δευτέρας, κ. Σαπς επιβεβαίωσε ότι οι λεπτομέρειες της καραντίνας για τις διεθνείς αφίξεις θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα και ότι το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές Ιουνίου.

Όπως σημείωσε, αρχικά θα πρόκειται για ένα μέτρο με καθολική ισχύ αναφορικά με την χώρα προέλευσης του κάθε ταξιδιώτη που θα έρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε ερώτηση Συντηρητικού βουλευτή, ωστόσο, ο υπουργός είπε ότι πράγματι η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει στη συνέχεια «περαιτέρω βελτιώσεις» του μέτρου της καραντίνας.

«Για παράδειγμα, πράγματα όπως αερογέφυρες που θα επιτρέπουν σε κόσμο από άλλες χώρες που και οι ίδιες έχουν επιτύχει χαμηλότερα επίπεδα μόλυνσης από τον κορωνοϊό να έρχονται στη χώρα. Άρα, πρόκειται για ενεργείς συζητήσεις, οι οποίες όμως θα πάνε πέρα από αυτό που αρχικά θα είναι μία καθολική κατάσταση», είπε ο κ. Σαπς.

Αρχικά πιστεύεται ότι από το μέτρο θα εξαιρούνται μόνο οι οδηγοί φορτηγών που μεταφέρουν προϊόντα, οι εργαζόμενοι σε κρίσιμες υποδομές και στον τομέα εθνικής ασφάλειας, οι διπλωμάτες και ενδεχομένως επιστήμονες που πραγματοποιούν έρευνες για τον κορωνοϊό.

Δεν έχει γίνει γνωστό ποτέ ακριβώς θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες του μέτρου, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από αεροπορικές εταιρείες και από παράγοντες του τομέα τουρισμού και ταξιδιών.

Νωρίτερα το μεσημέρι, ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού είχε δηλώσει ότι οι όροι της καραντίνας θα επανεξετάζονται κάθε τρεις εβδομάδες.

Πληροφορίες από ΚΥΠΕ- ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα