Βρετανία: Θάνατοι παιδιών από το σύνδρομο που ίσως συνδέεται με τον κορωνοϊό

Ο Υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ αποκάλυψε σε πρωινή ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι έχουν υπάρξει θάνατοι παιδιών στη χώρα από το φλεγμονώδες σύνδρομο που ίσως συνδέεται με τον κορωνοϊό, για το οποίο το NHS έχει εκδώσει επείγουσα ειδοποίηση προς τους γιατρούς.

«Έχουμε χάσει μερικά παιδιά. Υπάρχουν παιδιά που έχουν πεθάνει τα οποία δεν είχαν  υποκείμενα προβλήματα υγείας. Είναι μια νέα ασθένεια που πιστεύουμε ότι ίσως προκαλείται από κορωνοϊό

και τον ιό Covid-19», είπε ο κ. Χάνκοκ.

«Δεν είμαστε 100% σίγουροι (για τη σύνδεση με τον κορωνοϊό) επειδή ορισμένοι από εκείνους που είχαν την ασθένεια δεν είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό, επομένως κάνουμε πολλή έρευνα τώρα. Αλλά είναι κάτι για το οποίο ανησυχούμε», πρόσθεσε ο Βρετανός Υπουργός Υγείας.

Τόνισε, ωστόσο, ότι πρόκειται για σπάνια νόσο που έχει εκδηλωθεί σε πολύ μικρό αριθμό παιδιών.

Πληροφορίες του ΒΒC ανέφεραν ότι λιγότερα από 20 παιδιά έχουν διαγνωστεί με αυτό το σύνδρομο, το οποίο εμφανίζει συμπτώματα σαν αυτά του συνδρόμου τοξικού σοκ και της σπάνιας νόσου Καβασάκι.

Ενός λεπτού σιγή στο ΗΒ που σχεδιάζει σταδιακή χαλάρωση περιοριστικών μέτρων

Ενός λεπτού σιγή τήρησε το Ηνωμένο Βασίλειο στις 11 το πρωί, τοπική ώρα, στη μνήμη των εργαζομένων στις υγειονομικές υπηρεσίες, που έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, περισσότεροι από 100 γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι σε μονάδες κοινωνικής περίθαλψης έχουν πεθάνει από τον ιό.

Εν τω μεταξύ, τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο το μέλλον των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων θα έχουν εντός της ημέρας τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής που συμβουλεύουν τη βρετανική κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει προς το τέλος της εβδομάδας λεπτομέρειες του σχεδιασμού για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων. Τα περιοριστικά μέτρα θα πρέπει ούτως ή άλλως να παραταθούν ως έχουν ή να τροποποιηθούν στις 7 Μαΐου.

Ο κ. Τζόνσον αναμένεται να έχει τις επόμενες ημέρες συσκέψεις με υπουργούς του, αλλά και με τον ηγέτη των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ για την οριστικοποίηση των σχεδίων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να βοηθήσει επιχειρήσεις να εφαρμόσουν τους όρους κοινωνικής αποστασιοποίησης που θα πρέπει να τηρούνται ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά.

Καταστήματα που πωλούν μη αναγκαία είδη αναμένεται να έχουν την άδεια να ανοίξουν εφόσον μπορούν να δημιουργούν απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών τους.

Είναι επίσης πιθανό να επιτρέπεται στους πολίτες να έρχονται σε επαφή με προσδιορισμένο αριθμό συγγενών και φίλων, όπως και να επιτραπεί η επανέναρξη αθλητικών δραστηριοτήτων χωρίς θεατές, όπως η Premier League.

Αυστηρότερα αναμένεται να είναι τα μέτρα για τους ταξιδιώτες προς τη χώρα, οι οποίοι ίσως θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών.

Τα σχολεία, ωστόσο, δεν αναμένεται να ανοίξουν με το πρώτο κύμα χαλάρωσης των μέτρων, όπως αναφέρουν οι Times.

Η Telegraph αναφέρει ότι θα πρέπει να αναμένεται σύντομα το άνοιγμα φυτωρίων και η αποκατάσταση των μειωμένων δρομολογίων λεωφορείων και τρένων.

Το ωράριο εργασίας θα είναι κλιμακωτό ανά επιχείρηση ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα μέσα αστικής συγκοινωνίας.

Οι επιβάτες στα μέσα αυτά θα πρέπει να φορούν κάποιου είδους μάσκα, όπως επίσης και οι καταναλωτές σε κλειστά καταστήματα, προσθέτει η εφημερίδα.

Ανησυχία εκφράζουν οι επαγγελματίες του τομέα εστίασης, καθώς δηλώνουν ότι οι επιχειρήσεις τους δε θα είναι βιώσιμες εφόσον υποχρεωθούν να λειτουργούν με βάση τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ανεβαίνει ο απολογισμός των νεκρών από Covid-19 εκτός νοσοκομείων σε Αγγλία και Ουαλία

Οι θάνατοι λόγω κορωνοϊού που σημειώθηκαν στην Αγγλία και στην Ουαλία έως και τις 17 Απριλίου ήταν 22.300, δηλαδή 6.375 περισσότεροι από τα αντίστοιχα στοιχεία που είχαν δημοσιοποιηθεί από το NHS Αγγλίας και το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τη νεότερη εβδομαδιαία έκθεση από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής.

Τα στοιχεία του Υπουργείου καλύπτουν μόνο θανάτους σε νοσοκομεία. Υπολογίζεται ότι για την ίδια περίοδο το 22,6% των θανάτων που συνδέονται με τον κορωνοϊό σημειώθηκε εκτός νοσοκομείων.

Πιο συγκεκριμένα, το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής αναφέρει ότι μέχρι και τις 17 Απριλίου 3.096 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους λόγω Covid-19 σε οίκους ευγηρίας, 883 στο σπίτι τους και 190 σε άλλες μονάδες κοινωνικής περίθαλψης.

Για πρώτη φορά το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής δημοσιεύει και στοιχεία από την Επιτροπή Ποιότητας Περίθαλψης, το εποπτικό όργανο των μονάδων κοινωνικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, κατά το διάστημα 10 με 24 Απριλίου η Επιτροπή ειδοποιήθηκε για 4.343 θανάτους σε οίκους ευγηρίας λόγω Covid-19.

Αυτό σημαίνει ότι οι θάνατοι λόγω κορωνοϊού σε Αγγλία και Ουαλία εκτός νοσοκομείων έως την περασμένη Παρασκευή είχαν ξεπεράσει τις εξήμισι χιλιάδες.

Συνολικά οι θάνατοι από όλες τις αιτίες στην Αγγλία και στην Ουαλία την εβδομάδα έως 11-17 Απριλίου ήταν 22.351, σχεδόν 12.000 περισσότεροι από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας για την αντίστοιχη εβδομάδα. Πρόκειται δηλαδή για την εβδομάδα με τους περισσότερους θανάτους σε Αγγλία και Ουαλία από το 1993.

Keywords
Τυχαία Θέματα