Βρετανία:Καταργείται η υποχρεωτική απομόνωση ανθρώπων που μολύνονται από covid

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο Μπόρις Τζόνσον, έχει σκοπό να παρουσιάσει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα σχέδιο που θα προβλέπει την κατάργηση της απομόνωσης των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον νέο κορωνοϊό, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του χθες Σάββατο.

Η Βρετανία θα γίνει, αν προχωρήσει, η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα που θα επιτρέπει σε ανθρώπους που γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 να πηγαίνουν χωρίς κανέναν περιορισμό σε καταστήματα, να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς,

να πηγαίνουν στις εργασίες τους — απόφαση που αρκετοί ειδικοί σε ζητήματα δημόσιας υγείας τονίζουν πως ενέχει μεγάλους κινδύνους.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τη Ντάουνινγκ Στριτ, ο κ. Τζόνσον ανέφερε ότι ο ιός «δεν θα εξαφανιστεί ξαφνικά, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν και να συνεχίσουμε να προστατευόμαστε χωρίς περιορισμό των ελευθεριών μας».

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης των Συντηρητικών αναμένεται να ανακοινώσει επίσης λεπτομέρειες για το πώς η χώρα θα αντιμετωπίσει μελλοντικές παραλλαγές του νέου κορωνοϊού μέσω της επιδημιολογικής επιτήρησης, εν μέσω δημοσιευμάτων στον Τύπο πως η κυβέρνησή του ετοιμάζεται να τερματίσει τα δωρεάν τεστ και να ελαττώσει τις μελέτες για τη δημόσια υγεία.

Σήμερα, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να τίθενται σε απομόνωση για τουλάχιστον πέντε ημέρες εάν το συστήσουν υγειονομικοί, και τους συστήνεται επίσης να απομονώνονται ακόμη και εάν δεν έχουν λάβει τέτοια εντολή σε περίπτωση που έχουν συμπτώματα της COVID-19, ή αμέσως μόλις λάβουν θετικό αποτέλεσμα σε τεστ για τον SARS-CoV-2.

Η άρση της υποχρεωτικής απομόνωσης και η αντικατάστασή της με μια απλή σύσταση η τήρηση της οποίας θα γίνεται σε εθελοντική βάση θα σημάνει πως η πανδημία θα αντιμετωπίζεται πλέον στη Βρετανία όπως οι περισσότερες άλλες μολυσματικές νόσοι.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης των Τόρις προφανώς έχει κατά νου το ότι περί το 85% των Βρετανών έχουν ανοσοποιηθεί κατά της COVID-19 με σχήμα δύο δόσεων εμβολίων και τα δύο τρίτα του πληθυσμού –ιδίως οι πιο ευάλωτοι– έχουν λάβει και την τρίτη, αναμνηστική δόση.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη Βρετανία –έχουν υποκύψει 160.000 άνθρωποι μέσα σε 28 ημέρες αφότου διαγνώστηκε ότι μολύνθηκαν από τον νέο κορωνοϊό, κατά τα επίσημα δεδομένα– είναι ο δεύτερος βαρύτερος στην περιοχή της Ευρώπης, πίσω μόνο από αυτόν της Ρωσίας. Κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό, είναι κατά 6% υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο τα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας προκαλούν ολοένα εντεινόμενη δυσφορία σε αρκετά μέλη των Τόρις, που τα θεωρούν δυσανάλογα, με δεδομένο το υψηλό επίπεδο ανοσοποίησης του πληθυσμού.

«Οι φαρμακευτικές επεμβάσεις, πρωτίστως το πρόγραμμα εμβολιασμού, θα συνεχίσουν να είναι η πρώτη γραμμή της άμυνάς μας», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ. «Η ενημέρωση για τις συστάσεις ως προς τη δημόσια υγεία θα πρέπει να συνεχιστεί, όπως συμβαίνει με όλες τις μολυσματικές ασθένειες, για παράδειγμα τη γρίπη».

Ωστόσο ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος αντέτεινε, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian, ότι η απόφαση του πρωθυπουργού Τζόνσον είναι «πρόωρη» και «δεν βασίζεται στα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα