Βρετανικές εκλογές: Αυτά είναι τα πέντε σενάρια της επόμενης μέρας

Η προεκλογική περίοδος έχει τελειώσει στη Βρετανία. Μετά από πέντε εβδομάδες γεμάτες υποσχέσεις, συνθήματα, αλληλοκατηγοριών και περιστατικά μεγάλων γκαφών, πλέον είναι στο χέρι των Βρετανών ψηφοφόρων σε ποιον θα δώσουν το χρίσμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης το πρωί της Παρασκευής. Αλλά ποια είναι τα πιθανότερα σενάρια για το αποτέλεσμα της επόμενης ημέρας; Και πώς θα μπορούσε να αλλάξει, όχι μόνο τη Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά και το μέλλον του Brexit και της δυνατότητας της διακυβέρνησης της χώρας;

Αυτά είναι τα σενάρια,

σύμφωνα με τους Times:

1. Απόλυτη πλειοψηφία των Συντηρητικών

Ο Μπόρις Τζόνσον θα είναι, τουλάχιστον προς το παρόν, ο κυρίαρχος του Γουεστμίνστερ. Ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός με αυτό το σενάριο θα μπορεί εύκολα να περάσει τη συμφωνία αποχώρησης και θα εκπληρώσει την προεκλογική του υπόσχεση να κάνει πραγματικότητα το Brexit στο τέλος του επόμενου μήνα. Με ένα τόσο μεγάλο προβάδισμα και πολλούς νέους βουλευτές πιστούς στις υπηρεσίες του, ο Τζόνσον θα είναι ελεύθερος να προωθήσει οποιεσδήποτε πρόνοιες θέλει για τις μελλοντικές σχέσεις με την ΕΕ.

Κάποιοι πιστεύουν ότι θα γίνει στη μορφή μιας συμφωνίας εμπορικών συναλλαγών με το Ηνωμένο Βασίλειο να στρέφεται προς τις ΗΠΑ και την Ασία, με σημαντική απόκλιση από τους στενούς δεσμούς με την ΕΕ. Ωστόσο, άλλοι υποψιάζονται ότι Τζόνσον, απελευθερωμένος από τους εκλογικούς περιορισμούς, θα επέλεγε μια πολύ στενότερη εμπορική σχέση με την ΕΕ, όχι αντίθετη από εκείνη προωθούσε η Τερέζα Μέι. Στο σενάριο της απόλυτης πλειοψηφίας, ο Τζόνσον θα έχει την εξουσία να επιλέξεις μεταξύ αυτών των δύο επιλογών.

Επίσης, μια απόλυτη πλειοψηφία θα μπορούσε, επίσης, να τον ενθαρρύνει να εφαρμόσει μια πιο ριζοσπαστική ατζέντα πολιτικής από εκείνη που παρουσιάστηκε στο Συντηρητικό μανιφέστο. Θα μπορούσε να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την κρίση στη δημόσια φροντίδα και να επιδιώξει ένα πρόγραμμα συνταγματικής μεταρρύθμισης για να περιορίσει την εξουσία του κοινοβουλίου έναντι της εκτελεστικής εξουσίας. Τέτοιες προτάσεις, οι οποίες θα ήταν αμφιλεγόμενες, θα ήταν δυνατές μόνο αν έχει αρκετούς «εφεδρικούς» βουλευτές, οι οποίοι θα αγνοήσουν τις αναμενόμενες αντιδράσεις.

2. Πλειοψηφία Συντηρητικών με λιγότερους από 20 βουλευτές

Και αυτό το σενάριο θα αποτελέσει νίκη για τον Τζόνσον και θα του επιτρέψει να ολοκληρώσει το Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Αλλά μετά από αυτό, η δυνατότητα αναδίπλωσής του σε άλλα θέματα θα είναι περιορισμένη. Ενώ πολλοί φιλοευρωπαίοι βουλευτές δεν έβαλαν ξανά υποψηφιότητα, πολλοί σκληροπυρηνικοί brexitteers αναμένεται να επιστρέψουν στα βουλευτικά έδρανα. Αυτοί οι βουλευτές θα καταψηφίσουν οποιαδήποτε προσπάθεια να εξοκείλει από τον τρόπο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ που οραματίζονται, ενώ εύκολα θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε αγκάθι στο πλευρό του Τζόνσον, όπως ήταν και για την Τερέζα Μέι.

Εάν πάλι κερδίσει πλειοψηφία μικρότερη από δέκα βουλευτές, τότε το επόμενο στάδιο του Brexit θα αποδειχθεί το ίδιο δύσκολο όπως ήταν και πριν, καθιστώντας άνευ ουσίας τις νέες εκλογές που προκηρύχθηκαν για να αρθεί το αδιέξοδο.

3. Πρώτο κόμμα οι Συντηρητικοί, αλλά χωρίς πλειοψηφία

Όπως και στην περίπτωση των εκλογών του 2017, είναι πιθανόν οι Τόρις να κερδίσουν τις περισσότερες έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία. Στην περίπτωση της Τερέζα Μέι, αυτό το γεγονός την ανάγκασε να αναζητήσει τη στήριξη του βορειοιρλανδικού DUP για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Εντούτοις, αυτή τη φορά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Το DUP αντιτίθεται στη νέα συμφωνία που υπέγραψε ο Τζόνσον με την ΕΕ και για να στηρίξουν αυτή τη φορά τους Συντηρητικούς θα πρέπει ο πρωθυπουργός να εγκαταλείψει αυτή τη συμφωνία. Αυτό φυσικά θα ήταν ένα πισωγύρισμα στην προεκλογική του υπόσχεση για εκπλήρωση του Brexit. Αν το DUP δεν τον υποστηρίξει, ο Τζόνσον θα μπορούσε να προσπαθήσει να στραφεί προς τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, με τους οποίους οι Συντηρητικοί σχημάτισαν τον τελευταίο συνασπισμό. Όμως, η ηγέτης τους, Jo Swinson, δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει μια συμφωνία που θα κρατήσει τον Τζόνσον στη Downing Street, όπως και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP). Μπορούν να αλλάξουν γνώμη, αλλά φαίνεται πολύ απίθανο.

4. Ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο και μια «πολύχρωμη» συμμαχία

Εάν ούτε οι Συντηρητικοί ούτε και οι Εργατικοί καταφέρουν να κερδίσουν πλειοψηφία, θα υπάρξει περίοδος αβεβαιότητας για το ποιος θα σχηματίσει κυβέρνηση. Σε αυτό το σενάριο θα παραμείνει ο Τζόνσον στην πρωθυπουργία, ενώ τα κόμματα θα προσπαθούν να βρουν συμμαχίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Θα χρειαστεί μόνο μια συμφωνία, με την οποία θα εξασφαλίζεται ότι κάθε κόμμα θα ψηφίσει υπέρ του προϋπολογισμού, υπέρ της ομιλίας της Βασίλισσας καθώς και θεμάτων εμπιστοσύνης.

Η στάση του SNP, το οποίο είναι πιθανόν να κερδίσει περισσότερες από 30 έδρες, θα είναι κρίσιμη. Η Nicola Sturgeon, η ηγέτης του, απέκλεισε κατηγορηματικά την υποστήριξη μιας κυβέρνησης Συντηρητικών, αλλά δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει μια κυβέρνηση των Εργατικών χωρίς να συμμετάσχει σε πλήρη συνασπισμό.

Ωστόσο, το τίμημα θα είναι ακριβό. Ο κ. Κόρμπιν θα πρέπει να συμφωνήσει να δώσει στο κοινοβούλιο της Σκωτίας την εξουσία να διεξάγει ένα δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

Ο κ. Corbyn είπε ότι αυτό δεν είναι προτεραιότητα γι' αυτόν, αλλά αν ήταν μια επιλογή μεταξύ αυτού ή του να μην είναι σε θέση να σχηματίσει μια κυβέρνηση ,οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν να προσπαθήσει να συμβιβαστεί με την κα Sturgeon, με ένα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας νωρίτερα παρά αργότερα – πιθανώς όχι μέχρι να επιλυθεί η Brexit.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα μπορούσαν επίσης να υποστηρίξουν τον Κόρμπιν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, προκειμένου να διεξαχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα, αλλά ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος θα πρέπει πιθανότατα να εγκαταλείψει την επιμονή του στην επαναδιαπραγμάτευση της υπάρχουσας συμφωνίας πρώτα.

Μια εναλλακτική λύση για την οποία μίλησαν κάποιοι είναι η δυνατότητα μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία θα αποτελείται αποκλειστικά από τα κόμματα που αντιτίθενται στην Brexit.

5. Απόλυτη πλειοψηφία για τους Εργατικούς

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι η πιθανότητα να κερδίσουν πλειοψηφία οι Εργατικοί είναι πολύ απομακρυσμένη, δεδομένων των απωλειών που θα έχουν στη Σκωτία και στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ωστόσο, σε περίπτωση που θα λάβει χώρα μία τέτοια εκλογική ανατροπή, η Βρετανία θα εισέλθει σε μια πολύ διαφορετική πολιτική φάση.

Κατά πάσα πιθανότητα θα είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να παραμείνει στην ΕΕ ξεκινώντας μία από τις πιο ριζικές κρατικές μεταρρυθμίσεις από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα