Βρετανικές Βάσεις: Υπεύθυνες για θάνατο χιλιάδων ζώων- Αποζημιώσεις σε αγρότες

Οι δραστηριότητες των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο προκαλούν θανάτους ζώων και το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας καταβάλλει αποζημιώσεις στους αγρότες.

Το γεγονός πως ο βρετανικός στρατός προκαλεί «εν γνώσει» τους θανάτους αγροτικών ζώων στην Κύπρο «σχεδόν καθημερινά» και έχει πληρώσει εκατομμύρια λίρες σε αποζημιώσεις προς τους αγρότες από το 1995, αποκάλυψε έρευνα.

Η δραστηριότητα

των βρετανικών βάσεων στο νησί της Μεσογείου είχε ως αποτέλεσμα έως τώρα 1.764 αξιώσεις για «απώλεια ζώων» τα τελευταία πέντε χρόνια, εξαιτίας «πυροδότησης πυρομαχικών και χαμηλές πτήσεις» αποκάλυψε η ιστοσελίδα Declassified UK την Τετάρτη.

Οι θάνατοι των ζώων σημειώνονται κοντά στη βάση της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) στο Ακρωτήρι, στη νότια χερσόνησο της Κύπρου, σύμφωνα με τον ιστότοπο.

Η πληρωμή αποζημιώσεων προς τους αγρότες είναι πλέον συνηθισμένη και το Υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας έχει πληρώσει σχεδόν 750.000 βρετανικές λίρες κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2018-19, εκ των οποίων τα περισσότερα αφορούσαν 334 αξιώσεις για απώλεια ζώων.

Χαρακτηριστική είναι μία από τις υποθέσεις που αφορούσε έξοδα για «αμβλώσεις και συναφή τέλη κτηνιάτρου» μετά τη θανάτωση εγκύων αιγών, λόγω χαμηλών πτήσεων από αεροσκάφη.

Η ιστοσελίδα Declassified UK αναφέρει πως, τα εσωτερικά έγγραφα αποδεικνύουν πως το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας προκαλεί «εν γνώσει» τους θανάτους, επιτρέποντας στα αεροπλάνα να πετούν τόσο χαμηλά, ακόμα και στα 30 μέτρα από το έδαφος.

Μια έκθεση το 2009 εξήγησε ότι οι κατσίκες «αποβάλλουν τα αγέννητα αρνιά που εγκυμονούν αν πανικοβληθούν» από τις χαμηλές πτήσεις των αεροπλάνων ή από «πυροδότηση άσφαιρων πυρομαχικών».

Αποζημιώσεις και σε βρετανικό έδαφος

Το υπουργείο έχει επίσης καταβάλει αποζημιώσεις και σε αγρότες του Ηνωμένου Βασιλείου για θανάτους ζώων, αλλά ο αριθμός των περιστατικών στην Κύπρο είναι «πολύ υψηλότερος», σύμφωνα με το Declassified, υποδηλώνοντας πως ο στρατός καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για την αποφυγή τέτοιων θανάτων στο βρετανικό έδαφος.

Για παράδειγμα, μόνο 22 αξιώσεις διευθετήθηκαν σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 2014 και 2018 για θανάτους ζώων λόγω θορύβου αεροσκαφών, ενώ την ίδια χρονική περίοδο στην Κύπρο διευθετήθηκαν 1.034 παρόμοιες υποθέσεις.

Το πρόβλημα στην Κύπρο

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, οι περισσότεροι από τους μισούς θανάτους σημειώνονται κοντά στον ποταμό Παραμάλι, ο οποίος περιλαμβάνεται σε προστατευόμενη ζώνη άγριας ζωής και που περιγράφεται από το ίδιο το βρετανικό υπουργείο ως το σπίτι των «πιο πολύτιμων και απειλούμενων ειδών» της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων και γερακιών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δύο βάσεις στην Κύπρο, στο Ακρωτήρι και στη Δεκέλεια, τις οποίες διατηρεί  από το 1960, όταν και η Κύπρος κήρυξε την ανεξαρτησία της. Η Μεγάλη Βρετανία χρησιμοποιεί τις βάσεις για να εκπαιδεύει στρατιώτες για μάχη στη Μέση Ανατολή, έχοντας δημιουργήσει ακόμη και ένα «ψεύτικο αφγανικό χωριό» για μια «αυθεντική» εμπειρία.

Οι ντόπιοι αγρότες δεν επιτρέπεται να ποτίζουν ή να προχωρούν σε συγκομιδή των καλλιεργειών τους  στις περιοχές κατά τη διάρκεια ασκήσεων με πυρομαχικά, μια κατάσταση που οδηγεί σε αξιώσεις περί  «απώλειας καλλιέργειας» και περί «κακής απόδοσης ή για υπερβολικά είδη που δεν μπορούν να πωληθούν». Μεταξύ των αξιώσεων για απώλεια ζώων και καλλιεργειών, το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας έχει καταβάλει οκτώ εκατομμύρια βρετανικές λίρες στους ενάγοντες τα τελευταία 25 χρόνια.

Τα εσωτερικά έγγραφα δείχνουν επίσης πως ο στρατός γνώριζε ότι οι εκτεταμένες ασκήσεις σε περιοχές με μεγάλες αγροτικές περιοχές «αναπόφευκτα θα έφερναν ακριβότερες αξιώσεις», αλλά συνέχισαν ούτως ή άλλως τις δραστηριότητές τους. Ωστόσο, πραγματοποιούν κάποιες αποστολές αναγνώρισης στις περιοχές, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν «καλές σχέσεις» με την κοινότητα.

Η παρουσία του βρετανικού στρατού στην περιοχή προκαλεί εδώ και πολύ καιρό εντάσεις, με ένα πρόσφατο παράδειγμα την πρόταση του 2001 να κατασκευαστεί ένας μεγάλος ιστός ραδιοφώνου σε μια τοποθεσία στην άκρη της λίμνης της Λεμεσού, που τελικά πυροδότησε ταραχές έξω από τη βάση της RAF.

Η λίμνη έχει αναγνωριστεί ως «υγροβιότοπος διεθνούς σημασίας» και φιλοξενεί 15.000 φλαμίνγκο κατά τους χειμερινούς μήνες. Η παρουσία ενός διαδρόμου της βρετανικής αεροπορίας σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου, σημαίνει ότι διαταράσσεται η άγρια ​​φύση και υπάρχει ένα «μείζον ζήτημα», δήλωσε ο διευθυντής του BirdLife Κύπρου, Μάρτιν Χέλικαρ, στο Declassified. Εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας δήλωσε πως όλη η εκπαίδευση και η δραστηριότητα πραγματοποιούνται υπό «αυστηρές συνθήκες» και με προφυλάξεις για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου.

Πηγή: Sputniknews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα