Βρετανικό δόλωμα ξανά για να δεχθούμε την όποια λύση

Ακούσαμε για ακόμη μια φορά χθες (18.6.2017) το Λονδίνο να επαναλαμβάνει, αυτή τη φορά μέσω του Βρετανού Πρέσβη στην Άγκυρα, με δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, το δόλωμα τους ότι θα μας επιστρέψουν έδαφος των βάσεων αν δεχθούμε τη ‘λύση’! Για να μας πείσουν να δεχθούμε την όποια λύση βρετανο-τουρκικής γένεσης δι-κοινοτικής, δι-ζωνικής ομοσπονδίας - που προσπαθεί το Φόρειν ΄Οφις από τον Αύγουστο του 1974 να μας επιβάλει.

Για όσους νομίζουν ότι είναι … μια γενναιόδωρη σημερινή προσφορά

των Βρετανών πρώην αποικιοκρατών πλανώνται. Η προσφορά αυτή έχει την δική της ιστορία και έχω γράψει επανειλημμένα γι΄αυτήν.

Συνοπτικά, η προσφορά αυτή εκδηλώθηκε το 2003 - 2004 υπό τον όρο ότι θα δεχόμασταν το σχέδιό τους ονόματι ‘Ανάν’ το οποίο απορρίψαμε στις 24.4.2004. Επανήλθε το 2009 και έγραψε η ‘Ελευθερία’ Λονδίνου στο τεύχος της 12 Νοεμβρίου 2009, σελίδες 1,3,13. http://www.eleftheria.co.uk/pdf/922016103411ELEFTHERIA12112009.pdf

Το 2009 ο τότε Βρετανός Εργατικός Πρωθυπουργός Gordon Brown ανακοίνωση την προσφορά στην συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Το Φόρειν ΄Οφις εξέδωσε και ανακοίνωση ενημερώνοντας ότι είχαν ενημερώσει και τον ΟΗΕ. Η προσφορά αποτελείτο από κάπου 45 τετραγωνικά μίλια και ότι ο ΟΗΕ θα περιλάμβανε την προσφορά στις μελλοντικές διευθετήσεις των δύο ηγετών στο θέμα του εδαφικού. «Οι δύο ηγέτες στη συνέχεια θα αποφασίσουν πως θα διανεμηθεί η γη αυτή και θα ενσωματωθεί στην συνολική λύση» τόνιζε η ανακοίνωση του Φόρειν ΄Οφις του Νοεμβρίου 2009.

«The land offer, which consists of some 45 square miles, was made to the UN yesterday. Prime Minister Gordon Brown met with President Demetris Christofias at Downing Street today …The UN will include the land offer in future negotiations between the two leaders on the territory issue. The two leaders will then decide how this land will be allocated and integrated into a comprehensive settlement».

Επανήλθε τον Οκτώβριο του 2016 (αφού προηγήθηκαν στο ενδιάμεσο κατά καιρούς διάφορες δηλώσεις βουλευτών σε ομιλίες και συναντήσεις επαναλαμβάνοντας την υπόσχεση) και γράφτηκε πως η Βρετανία είναι «’Ετοιμη να παραχωρήσει έδαφος των βάσεων για τη λύση η Βρετανία»

http://www.reporter.com.cy/politics/article/123945/etoimi-na-parachorisei-edafos-ton-baseon-ga-ti-lysi-i-bretania

Στην συνέχεια είχαμε και δήλωση στις 27.10.2016 στη Βουλή των Κοινοτήτων (αναφορά στο άρθρο μου στην Σημερινή 5.11.2016 πιο κάτω).

Ξανά στο προσκήνιο τον Ιανουάριο του 2017 για τη Γενεύη για να γράψει η βρετανική Mail online 11.1.2017, προσέξετε τον τίτλο:

Britain will hand over HALF of its territory on Cyprus as part of historic settlement deal between the island's Greek and Turkish communities

(Η Βρετανία θα επιστρέψει ΜΙΣΕΣ από τις περιοχές της στην Κύπρο ως μέρος ιστορικής διευθέτησης μεταξύ των κοινοτήτων της νήσου, Ελληνικής και Τουρκικής)
http://www.dailymail.co.uk/news/article-4110086/Britain-hand-HALF-territory-Cyprus-historic-settlement-deal-island-s-Greek-Turkish-communities.html

Στο δημοσίευμα της Mail online αναφέρθηκε ότι η κυβέρνηση της Theresa May, είναι δεσμευμένη με την υπόσχεση του Gordon Brown και με την σημαντική πρόσθεση της … ουράς (σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του Φόρειν ΄Οφις) ότι αυτό μόνο αν φθάσουν σε μια συμφωνία και περάσει με δημοψηφίσματα από αμφότερες τις κοινότητες.
‘A Foreign Office spokesman told the Mail Online: 'We are still committed to that. We will offer almost half of the sovereign base area but only if a deal is reached and passed by referendums in both communities’.

Επίσης το δημοσίευμα έλεγε ότι «η μεταβίβαση της γης αυτής κυρίως χωριά και χωράφια των Ελληνοκυπρίων δεν θα επηρεάσει της βρετανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Επανήλθαν και τώρα ενόψει της νέας Γενεύης (καθορισμένης να ξεκινήσει στις 28 Ιουνίου 2017) μέσω του Βρετανού πρέσβη στην Άγκυρα κ. Richard Moore στις οποίες πρόσθεσε και τα δικά του ο συνάδελφός του ΄Υπ. Αρμοστής της Βρετανίας στην Λευκωσία κ. Matthew Kidd.

http://www.sigmalive.com/news/kypriako/438393/oi-vretanoi-prosferoun-edafos-vaseon-an-lythei-to-kypriako#.dpuf

Παραθέτω τώρα δύο άρθρα μου που δημοσιεύθηκαν στην ιστορική εφημερίδα Σημερινή (όταν ήταν ακόμα καθημερινή) και στα Νέα Λονδίνου και Ελευθερία Λονδίνου και που αναρτήθηκαν και σε πολλές ιστοσελίδες. Το ένα ημερομηνίας 5.11.2016: Να επιστραφεί η βάση Δεκέλειας στην Κυπριακή Δημοκρατία πριν από τη λύση –Βάσεις: βρετανικό δόλωμα» και το δεύτερο ημερ. 30.11.2016 με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Κύπρο του νέου υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Boris Johnson και πάλιν με τίτλο « Να επιστραφεί η Δεκέλεια στην Κυπριακή Δημοκρατία πριν τη λύση».

Τα παραθέτω για τις ιστορικές λεπτομέρειες.

Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος/συγγραφέας – Λονδίνο 18.6.2017

Βάσεις: Βρετανικό δόλωμα

http://www.sigmalive.com/simerini/news/376816/vaseis-vretaniko-doloma

Description: Description: Description: Description: https://1.bp.blogspot.com/-BZ7kPOcdlBs/WDRgVWbtTGI/AAAAAAACbCQ/IFk1ZMV4EJ0UyG_XrtILZG9XuEqlcdMPQCLcB/s320/image001.jpg
Να επιστραφεί η Βάση Δεκέλειας στην Κυπριακή Δημοκρατία πριν από τη λύση.

Τη βάση Δεκέλειας οι Βρετανοί δεν τη χρειάζονται από πολύ πριν από το 1974, όμως δεν τολμούν να την επιστρέψουν στην ΚΔ, όπως υποχρεούνται και είναι δεσμευμένοι να κάνουν για όσες περιοχές δεν χρειάζονται, γιατί είναι εγκλωβισμένοι στις φιλοτουρκικές τους θέσεις

«Πέραν του… άδωρου δώρου που μας προτείνουν, δεν μας είπαν ποτέ από το 2004 ποιες είναι αυτές οι εκτάσεις των 50 τόσων τετραγωνικών μιλίων που θέλουν να επιστρέψουν»

Ακούσαμε στις ειδήσεις (3.11.2016) για τις δηλώσεις της Βαρώνης Γκόλτι στη Βουλή των Κοινοτήτων (που έγιναν στις 27.10.2016), ότι η Βρετανία θα μας επιστρέψει μέρος των περιοχών των «κυρίαρχών» της βάσεων, αν δεχθούμε τη «λύση». Δεν είναι η πρώτη φορά που από το 2004 οι Βρετανοί φανερά προσπαθούν να μας ελκύσουν να δεχθούμε το τρικέφαλο διζωνικό δικοινοτικό ομόσπονδο τέρας που ονομάζουν «λύση» του Κυπριακού, με το οποίο θα μετατραπούν ουσιαστικά σε... σεΐχηδες οι Κύπριοι από τα πλούτη που θα επιφέρει αυτή η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Προσφέροντάς μας ως δώρον άδωρον την παραχώρηση της μισής σχεδόν έκτασης των βρετανικών «κυρίαρχων» περιοχών των βάσεων, που πήραν από το 1960. Επικαλούμενοι τις σκόπιμες και επιτήδειες «μελέτες» του ξενοκίνητου ΠΡΙΟ Νορβηγίας, που εργολαβικά πληρώνεται για να κάνει πλύση εγκεφάλου των Κυπρίων και κυρίως των νέων μας, να δεχθούν τη διάλυση της πατρίδας τους.

Προσφορά με παρασκήνιο

Αυτή η... γενναία προσφορά εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας, όμως, έχει κάποιο παρασκήνιο. Κατ’ αρχάς η σκέψη αυτή για επιστροφή εδαφών ξεκίνησε τουλάχιστον από το τέλος της δεκαετίας του 1960, όταν κατάλαβαν πλέον ότι η βάση της Δεκέλειας δεν τους ήταν αναγκαία, και ήδη είχαν αρχίσει από πιο νωρίς να επιστρέφουν στην Κυπριακή Δημοκρατία (σύμφωνα με τη δέσμευσή τους το 1960 να επιστρέφουν στην ΚΔ όσες περιοχές δεν θα χρειάζονταν) διάφορες άλλες περιοχές που είχαν πάρει ως «retained sites», που δεν περιλαμβάνονταν στις «κυρίαρχές» τους περιοχές.

Μετά τις δύο τουρκικές εισβολές του 1974, και ενόσω η κυπριακή κυβέρνηση από το 1973 είχε εντατικοποιήσει τις απαιτήσεις της για πληρωμή των οφειλών της Βρετανίας για τις διευκολύνσεις που της παρέχει η Δημοκρατία και τις οποίες είχε σταματήσει να πληρώνει (η Βρετανία) από το 1965, είχαν αποφασίσει σε Αναθεώρηση των Αμυντικών τους Δαπανών να εγκαταλείψουν ΠΛΗΡΩΣ τις «κυρίαρχες» βάσεις στην Κύπρο. Όμως, κατόπιν πιέσεων από τον Αμερικανό Υπ. Εξωτερικών Δρα Χένρι Κίσινγκερ, πείσθηκαν να τις κρατήσουν (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1974) και βέβαια με το αζημίωτο εκ μέρους των Αμερικανών, που ήθελαν να τις χρησιμοποιούν...

Τουρκικές απαιτήσεις

Ο λόγος που μετά το 1965 τερμάτισαν την οικονομική βοήθεια προς την Κυπριακή Δημοκρατία, που είχαν συμφωνήσει να πληρώνουν κάθε πέντε χρόνια, ήταν γιατί εκμεταλλεύθηκαν τις τουρκικές απαιτήσεις. Που ζητούσαν οι Τουρκοκύπριοι σε τέτοια περίπτωση να έπαιρναν το... μερίδιό τους, στους θυλάκους που είχαν μαζευτεί μετά το αποτυχημένο τουρκικό πραξικόπημα του 1964, για ανατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας και αντικατάστασή της με δύο ομόσπονδα συνιστώντα κράτη. Οι Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι προς το τέλος της δεκαετίας του 1960 ξεκίνησαν να προβάλλουν το αίτημα ότι, σε οποιαδήποτε περίπτωση αποχώρησής τους από τη βάση Δεκέλειας, αυτή να δοθεί σε αυτούς.

Προς το τέλος της δεκαετίας του 1970 με αρχές του 1980 στο Υπουργείο Άμυνας έγιναν, ξανά, διάφορες βολιδοσκοπήσεις για περιορισμό των Αμυντικών Δαπανών και στο πλαίσιο εκείνο επανήλθε η πρόταση απαλλαγής αρκετών τετραγωνικών μιλίων των «κυρίαρχων» βρετανικών περιοχών στην Κύπρο. Όταν και σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν την επιστροφή των εδαφών αυτών για να μας ελκύσουν να δεχθούμε τη «λύση» της τουρκικής διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας (που είχαν υιοθετήσει και οι ίδιοι ως ΛΥΣΗ του Κυπριακού από τις 16 Αυγούστου 1974 και είχαν εξασφαλίσει και την υποστήριξη προς αυτήν από τον Δρα Χ. Κίσινγκερ, σε συνάντησή τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 27.8.1974).

Έγιναν κάποιες μελέτες και ένας αξιωματούχος στο Υπ. Άμυνας έγραψε ο άνθρωπος ότι ουσιαστικά η σκέψη αυτή ήταν ειρωνεία, εφόσον τα εδάφη που πρότειναν οι συνάδελφοί του ως δόλωμα για μας, ήδη μας ανήκαν, ήσαν δικά μας!

Μεταμορφώσεις μιας ιδέας

Η σκέψη γι’ αυτό το δόλωμα, λοιπόν, για να δεχθούμε την όποια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας βγήκε στην επιφάνεια το 2004 με την εισαγωγή του δικού τους «Σχεδίου Ανάν», που ετοιμάστηκε τότε και με συμμετοχή κάποιων δικών μας.

Το οποίο ήταν απότοκο των προηγούμενων σχεδίων τους που πρωτοεμφανίστηκαν κατ’ αρχάς ως τάχατες «Αμερικανο-Καναδο-Βρετανικό» σχέδιο και επί προεδρίας Γιώργου Βασιλείου ως «Ιδέες Γκάλι», αφού κατάφεραν τελικά να περάσουν σε επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ με το ψήφισμα 649/90 τη Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία. Την οποία απέτυχαν να εμπεδώσουν επί Προέδρου Σπύρου Κυπριανού, εξ ου και αναζητούσαν έναν «ευέλικτο» αντικαταστάτη του, που να τη δεχόταν. Και τον βρήκαν στο πρόσωπο του Γιώργου Βασιλείου...

Έκτοτε, λοιπόν, από το 2004 κάθε τρεις και μία, μας το επαναλαμβάνουν, είτε στη Βουλή των Κοινοτήτων, είτε στη Βουλή των Λόρδων, είτε σε άλλες δηλώσεις τους.

Δώρον άδωρον

Η πραγματικότητα είναι ότι τη βάση Δεκέλειας δεν τη χρειάζονται από πολύ πιο πίσω από το 1974, όμως δεν τολμούν να την επιστρέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπως υποχρεούνται και είναι δεσμευμένοι να κάνουν για όσες περιοχές δεν τις χρειάζονται. Έμειναν εγκλωβισμένοι στις δικές τους φιλοτουρκικές θέσεις και έκτοτε δεν την επιστρέφουν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Και αυτό, όπως ο ίδιος ο τότε Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Τζέιμς Κάλαχαν είπε στη συνεδρία στο Φόρεϊν Όφις στις 10 Σεπτεμβρίου 1974, όταν συσκέπτονταν -αφού συνεργάστηκαν με τον Ετσεβίτ για τις δύο τουρκικές εισβολές- για την αποσύνδεσή τους από το Κυπριακό και κατά πόσο αυτό θα σήμαινε και εγκατάλειψη των βάσεων.

Είπε ο Κάλαχαν: «Αν αποφασίσουμε να εγκαταλείψουμε τη Βάση Δεκέλειας, οι Τούρκοι θα απαιτούν αυτή να δοθεί σ’ αυτούς». Αλλά, όπως πρόσθεσε επίσης ο Κάλαχαν, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους στις Συνθήκες, θα πρέπει να παραδώσουν τις βάσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία...

Και έτσι, επειδή αφενός δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν τους Τούρκους και αφετέρου αρνούνται να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους έναντι της ΚΔ, παρακαλούν για μια όποια λύση για μας, για να απελευθερωθούν και εκείνοι από τις μισές εκτάσεις των βάσεών τους και κυρίως της Δεκέλειας. Οι στρατιωτικές και άλλες τους ανάγκες καλύπτονται με τη βάση Ακρωτηρίου-Επισκοπής, εγκαταστάσεις στο Τρόοδος και τον κατασκοπευτικό σταθμό Αγίου Νικολάου.

Το δεσμευτικό έγγραφο του 1960 στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας με το οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι δεσμευμένο να επιστρέψει όσα εδάφη δεν χρειάζεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, ως:

APPENDIX P – FUTURE OF SOVEREIGN BASE AREAS


Δωρεές με ξένα χωράφια

Όμως, πέραν του… άδωρου δώρου που μας προτείνουν, δεν μας είπαν ποτέ από το 2004 ποιες είναι αυτές οι εκτάσεις των 50 τόσων τετραγωνικών μιλίων που θέλουν να επιστρέψουν στους Κυπρίους και γιατί μετά τη λύση, οπόταν δεν θα είναι στην ΚΔ που θα τις επιστρέψουν, αλλά στο τρικέφαλο τέρας της ΔΔΟ!
Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να μόνο να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται τίμια. Γι’ αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο (ενόσω παραμένει ενωμένο!), οφείλει να επιστρέψει τη Βάση Δεκέλειας εξ ολοκλήρου -δηλαδή τη μία από τις δύο «κυρίαρχες» βάσεις του- στην Κυπριακή Δημοκρατία όπως είναι δεσμευμένο να κάνει, και να αφήσει τις φιλοφρονητικές υποσχέσεις για... δόλωμα και δωρεές με ξένα χωράφια, για να ικανοποιεί τους Τούρκους και τα συμφέροντά τους.

Σημ.: Το μόνο πρόβλημα σε περίπτωση επιστροφής των περιοχών Δεκέλειας, όπως λένε τα αποδεσμευμένα βρετανικά έγγραφα των δεκαετιών 1970/80 του Υπ. Άμυνας της Βρετανίας, θα είναι ο κατασκοπευτικός σταθμός Αγίου Νικολάου, λόγω των πολύπλοκων και άκρως σημαντικών εγκαταστάσεών του. Η μετακίνηση του οποίου θα συνεπάγεται τέτοιες δυσκολίες, αν δεν είναι εντελώς αδύνατη, οπόταν θα χρειαστεί ειδική συμφωνία για την παραμονή του εκεί που βρίσκεται...


ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ Η ΔΕΚΕΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗ ‘ΛΥΣΗ’

Published on 30/11/2016 by taneadiaspora and Simerini

Με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Κύπρο του Τζόνσον

Ο νέος Υπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας της Βρετανίας κ. Μπόρις Τζόνσον [μαζί με τον Τούρκο πρωθυπουργό Yildirim δεξιά], επισκέπτεται την Κύπρο. Δεν γνωρίζουμε τα ‘talking points’ που του ετοίμασαν οι ειδικοί για το Κυπριακό στο Υπουργείο του, για το τι θα πει πίσω από κλειστές πόρτες στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τι θα δηλώσει αν καλεστεί, δημόσια στους δημοσιογράφους, εκτός βεβαίως του κλισέ ότι ‘η Βρετανία υποστηρίζει την διαδικασία των συνομιλιών – της κυπριακής ιδιοκτησίας λύση – και είναι έτοιμη να βοηθήσει με κάθε τρόπο στην ‘επίλυση’ του προβλήματος’.

Ενα ‘πρόβλημα’ που η ίδια δημιούργησε. Αυτό δεν το λένε, όπως και ότι ουδέποτε υπήρξε ‘κυπριακής ιδιοκτησίας’ η τουρκο-βρετανική δι-κοινοτική, δι-ζωνική ομοσπονδία και που και αυτό οι ίδιοι το σοφίστηκαν κάπου την περίοδο της προεδρίας Δ. Χριστόφια αλλά συγκεκριμένα τι είχε πρώτο-δηλώσει ο σύμμαχος του Αττίλα Τζέιμς Κάλλαχαν (Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας της ‘εγγυήτριας’ Βρετανίας) στις 15 Αυγούστου 1974…

Εκείνο που πολύ πιθανόν, μπορεί επίσης, να επαναλάβει ο κ. Τζόνσον είναι την ‘γενναιόδωρη’ προσφορά της χώρας του να μας επιστρέψει κάπου 50% των δικών μας εδαφών που κράτησαν το 1960 ως ‘κυρίαρχες περιοχών των βρετανικών βάσεων’.

Γι΄αυτό θυμίζουμε το πρόσφατο άρθρο μας στην Σημερινή 5 Νοεμβρίου 2016 με τίτλο «Βάσεις: Βρετανικό δόλωμα», θέτοντας επιστροφή της Δεκέλειας πίσω στην Κυπριακή Δημοκρατία ΠΡΙΝ ΤΗΝ ‘ΛΥΣΗ’ και όχι να μας δελεάζουν με μια τέτοια χειρονομία (που χρονολογείται από το τέλος της δεκαετίας του 1970 σύμφωνα με τα αποδεσμευμένα βρετανικά επίσημα έγγραφα του Υπ. ΄Αμυνας της Βρετανίας) να δεχθούμε την όποια λύση διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Που, ειρωνικά το ίδιο το Φόρειν ΄Οφις- το οποίο ηγείται σήμερα ο κ. Τζόνσον – τροχοδρόμησε από την επομένη της δεύτερης τουρκικής εισβολής το 1974. Αφού ενσυνείδητα επέτρεψε ο τότε Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Τζέιμς Κάλλαχαν τις δύο τουρκικές εισβολές συμφωνώντας με τις τουρκικές θέσεις.

΄Οχι για επαναφορά της ‘νόμιμης τάξης’ αλλά για αλλαγή του στάτους της Κυπριακής Δημοκρατίας! Κατ΄ομολογία του ιδίου του Τζέιμς Κάλλαχαν στην Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή του Βρετανικού Κοινοβουλίου τον Ιανουάριο του 1976… Δηλαδή παραβιάζοντας ακόμα και την περιβόητη ‘Συνθήκη Εγγυήσεως’ που επικαλέστηκε ο σφαγέας Ετσεβίτ για τα εγκλήματά του που συνεχίζονται για 42 χρόνια…

http://www.sigmalive.com/simerini/news/376816/vaseis-vretaniko-doloma

Επαναλαμβάνουμε από το άρθρο μας της 5.11.2016:

«Τη βάση Δεκέλειας οι Βρετανοί δεν τη χρειάζονται από πολύ πριν από το 1974, όμως δεν τολμούν να την επιστρέψουν στην ΚΔ, όπως υποχρεούνται και είναι δεσμευμένοι να κάνουν για όσες περιοχές δεν χρειάζονται, γιατί έμειναν εγκλωβισμένοι στις δικές τους φιλοτουρκικές θέσεις και έκτοτε δεν την επιστρέφουν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Και αυτό, όπως ο ίδιος ο τότε Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας Τζέιμς Κάλαχαν είπε στη συνεδρία στο Φόρεϊν Όφις στις 10 Σεπτεμβρίου 1974, όταν συσκέπτονταν -αφού συνεργάστηκαν με τον Ετσεβίτ για τις δύο τουρκικές εισβολές- για την αποσύνδεσή τους από το Κυπριακό και κατά πόσο αυτό θα σήμαινε και εγκατάλειψη των βάσεων.

Είπε ο Κάλαχαν: «Αν αποφασίσουμε να εγκαταλείψουμε τη Βάση Δεκέλειας, οι Τούρκοι θα απαιτούν αυτή να δοθεί σ’ αυτούς». Αλλά, όπως πρόσθεσε επίσης ο Κάλαχαν, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους στις Συνθήκες, θα πρέπει να παραδώσουν τις βάσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία… Και έτσι, επειδή αφενός δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν τους Τούρκους και αφετέρου αρνούνται να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους έναντι της ΚΔ, παρακαλούν για μια όποια λύση για μας, για να απελευθερωθούν και εκείνοι από τις μισές εκτάσεις των βάσεών τους και κυρίως της Δεκέλειας. Οι στρατιωτικές και άλλες τους ανάγκες καλύπτονται με τη βάση Ακρωτηρίου-Επισκοπής, εγκαταστάσεις στο Τρόοδος και τον κατασκοπευτικό σταθμό Αγίου Νικολάου…»

Ο λόγος δε που μετά το 1965 τερμάτισαν την οικονομική βοήθεια προς την Κυπριακή Δημοκρατία, που είχαν συμφωνήσει να πληρώνουν κάθε πέντε χρόνια, καλύπτοντας έτσι τις διευκολύνσεις που τους προσφέρονται (και που το 1973 είχαν φθάσει τα 73 εκατομμύρια λίρες – φανταστείτε πόσα χρωστούν μέχρι σήμερα!) ήταν γιατί και τότε, εκμεταλλεύθηκαν τις τουρκικές απαιτήσεις. Που σε τέτοια περίπτωση οι Τούρκοι ζητούσαν να έπαιρναν το… μερίδιό τους, στους θύλακες που είχαν μαζευτεί μετά το αποτυχημένο τουρκικό πραξικόπημα του 1964, για ανατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας και αντικατάστασή της με δύο ομόσπονδα συνιστώντα κράτη.

Οι Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι προς το τέλος της δεκαετίας του 1960 ξεκίνησαν να προβάλλουν το αίτημα ότι, σε οποιαδήποτε περίπτωση αποχώρησής τους από τη βάση Δεκέλειας, αυτή να δοθεί σε αυτούς…

Να επιστέψουν λοιπόν, την βάση Δεκέλειας και ότι άλλα εδάφη δεν χρειάζονται και δεν χρειάζονταν εδώ και δεκαετίες, ΤΩΡΑ, στην υφιστάμενη Κυπριακή Δημοκρατία, όπως είναι υποχρεωμένοι βάση της συμφωνίας που δέχθηκαν το 1960, και όχι να μας εμπαίζουν προς το συμφέρον των Τούρκων, στο νέο μόρφωμα που επιδιώκουν να μας επιβάλουν από το 1974…

*Ερευνήτρια-δημοσιογράφος

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
λύση, ξανα, δολωμα, λύση, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, για μας, προσφορες, http, οηε, land, square, yesterday, president, today, future, issue, reporter, βουλη, mail, online, hand, cyprus, deal, greek, turkish, κυπρος, office, ιουνίου, sigmalive, νέα, Johnson, https, blogspot, ειδήσεις, sites, βασεις, ειρωνεία, συμμετοχή, συνταγμα, δημοκρατια, υφιστάμενη, κινηση στους δρομους, εφημεριδα δημοκρατια, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, συνταγμα live, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, νίκος αναστασιάδης, γνωμη, γυναικα, δημοκρατια, ηνωμενο βασιλειο, θεμα, λονδινο, οηε, πλαισιο, σημερινη, blogspot, cyprus, mail, office, sigmalive, square, αγκυρα, αζημιωτο, αρθρα, αρθρο, ανθρωπος, βοηθεια, βρισκεται, δευτερο, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δοθει, εγκληματα, εγγραφα, εγγραφο, εδαφος, ευκαιρια, ειπαν, ειπε, ειρωνεία, ελευθερια, εμειναν, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, κυβερνηση, κισινγκερ, λευκωσια, λεπτομερειες, μορφωμα, ουσιαστικα, οφις, πορτες, σελιδες, συγκεκριμενα, συνεχεια, συμμετοχή, σπυρου, σχεδιο, σχολια, υφιστάμενη, φορα, http, deal, ετοιμη, future, για μας, greek, ηγετες, hand, https, island, υπουργειο, issue, ιουνίου, land, μια φορα, president, reporter, online, today, turkish, θεσεις, βεβαιως, ξεκινησε, χουριετ, yesterday
Τυχαία Θέματα