Ξεκαθάρισμα θέσεων στις επαφές Χριστοδουλίδη-Γκουτέρες

Με σημείωμα θέσεων, που εμπερικλείει τις σαφέστατες τοποθετήσεις της Λευκωσίας τόσο για τις συνθήκες όσο και για την ουσία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, εμφανίστηκε στην κρίσιμη συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα, στη Ρώμη, ο Υπουργός Εξωτερικών.

«Παραγωγική και χρήσιμη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στην Ρώμη, στο περιθώριο της Υπουργικής Συνάντησης», ανέφερε μέσω twiiter.

Παράλληλα, δήλωσε: «εξέφρασα την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας

για συνέχιση των συνομιλιών, όπως κατ’ επανάληψη – και δημόσια και γραπτώς – έχει εκφρασθεί προς τον Γενικό Γραμματέα. Είχα την ευκαιρία ν’ αναφερθώ στη γενικότερη συμπεριφορά και στις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε δηλώσεις που γίνονται από τουρκικής πλευράς, που δυστυχώς δεν συμβάλλουν στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις».

Χριστοδουλίδης – Γκουτέρες συζήτησαν και την απόφαση του ΓΓ να διορίσει προσωπικό απεσταλμένο που θα διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών. Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του Σίγμα, επιβεβαιώθηκε η ενημέρωση που έχει εδώ και μερικά 24ωρα το Προεδρικό, ότι ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού θα υλοποιήσει την απόφαση του εντός Απριλίου.

Χρονική στιγμή που προφανώς λαμβάνει υπόψη και τα όσα τεκταίνονται σε επίπεδο Ε.Ε.

Το Προεδρικό ενημερώθηκε το απόγευμα για τα αποτελέσματα της σύντομης αλλά περιεκτικής συνάντησης και πηγές που γνωρίζουν τα όσα λέχθηκαν ανέφεραν στο Σίγμα ότι το απόφθεγμα του σημειώματος θέσεων που κατατέθηκε είναι το εξής:

- Η Λευκωσία είναι πανέτοιμη να μπει σε διαπραγματεύσεις, όταν σταματήσουν οι Τουρκικές προκλήσεις, με βάση όμως το πλαίσιο Γκουτέρες στο οποίο πρέπει να δεσμευτούν όλοι εμπλεκόμενοι

- Η Λευκωσία διαχωρίζει τα ενεργειακά από το Κυπριακό και δηλώνει ότι αυτό είναι προς όφελος της Τ/κ κοινότητας μέσο-μακροπρόθεσμα γιατί αν και εφόσον προχωρήσουν οι σχεδιασμοί και αρχίσει η ροή εσόδων, τα χρήματα που θα αναλογούν στην Τ/κ συνιστώσα σε περίπτωση λύσης θα είναι κατατεθειμένα στο Ταμείο Υδρογονανθράκων και θα μπορούν να τα επενδύσουν, στο πλαίσιο μιας επανενωμένης Κύπρου.

Θέση που ακολουθεί την λογική επαναδιέγερσης των κινήτρων της Τ/κ κοινότητας και που επιδιώκει να μετατρέψει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς από τροχοπέδη σε μοχλό κίνησης των διαδικασιών λύσης. Ζήτημα που συζητήθηκε στην επίσης ουσιώδη συνάντηση που είχε ο κύριος Χριστοδουλίδης, με τον Αντιπρόεδρο της ΕΝΙ Λάπο Πιστέλλι, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις και για τη στάση της Τουρκίας που οδήγησε στην αναβολή της γεώτρησης στο οικόπεδο 3, ταυτόχρονα με τους νέους σχεδιασμούς της εταιρείας για την Κυπριακή ΑΟΖ.

«Ειλικρινής και προσανατολισμένη σε συγκεκριμένα αποτελέσματα ανταλλαγή απόψεων του Υπουργού Εξωτερικών με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της ΕΝΙ Λάπο Πιστέλλι, στη Ρώμη», ανέφερε μέσω twitter.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης είχε επίσης μπαράζ επαφών με τους ομολόγους του από Αίγυπτο, Ιορδανία και Λίβανο στο πλαίσιο προπαρασκευαστικού διαλόγου, ενόψει περιοδείας που θα έχει σε αυτές τις χώρες στο τέλος του μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα