Ξεπέρασε κατά πολύ τα τρία εκατομμύρια η τουριστική κίνηση..

...την περίοδο Απριλίου 2016-Μαρτίου 2017

Ρεκόρ αφίξεων τουριστών σε 12 μήνες
Η περίοδος Ιανουαρίου 2017 - Μαρτίου 2017, που παρουσίασε επίσης αύξηση στις αφίξεις δεν περιελάμβανε το Πάσχα της Καθολικής Εκκλησίας, γεγονός που αναμένεται να προσμετρήσει θετικά στις επιδόσεις για την τετραμηνία Ιανουαρίου 2017 - Απριλίου 2017

Ικανοποιητική αύξηση της τάξης του 13,6% καταγράφηκε στις αφίξεις της χειμερινής περιόδου Νοέμβριος 2016 - Μάρτιος 2017, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, συμπέρασμα που

εξαγάγεται από τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τις αφίξεις Μαρτίου 2017, που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ), πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη χειμερινή περίοδο (Νοέμβριος - Μάρτιος) στη διάρκεια της οποίας καταγράφεται ικανοποιητική αύξηση.

Συγκεκριμένα, κατά την υπό αναφορά περίοδο, το 2014-2015 σημειώθηκε αύξηση 9,5%, το 2015-2016 αύξηση 33,4% και φέτος, όπως ήδη αναφέρθηκε, αύξηση 13,6%, ανεβάζοντας τον αριθμό των αφίξεων στις περίπου 498.000, γεγονός που κατατάσσει τον απελθόντα χειμώνα ως τον δεύτερο καλύτερο όλων των εποχών σε αριθμό αφίξεων και επιβεβαιώνει τη διαπίστωση ότι η μεγάλη, καθολική προσπάθεια βελτίωσης της εποχικότητας βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Συν 88,4% οι αφίξεις από Ρωσία
Όσον αφορά τις επιδόσεις αφίξεων 2017, κατά το πρώτο τρίμηνο σημειώθηκε συνολική αύξηση 13,5%, με όλες σχεδόν τις κύριες αγορές να κινούνται ανοδικά (Ην. Βασίλειο +3,6%, Ρωσία +88,4%, Ισραήλ +65,9%, Ελλάδα +16,9% κλπ). Εξαίρεση αποτέλεσε η Γερμανία και οι Βόρειες Χώρες, για τις οποίες όμως εκτιμάται ότι στη συνέχεια της χρονιάς οι αφίξεις θα βελτιωθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περίοδος Ιανουαρίου 2017 - Μαρτίου 2017 δεν περιελάμβανε το Πάσχα της Καθολικής Εκκλησίας, κάτι που συνέβη την προηγούμενη ανάλογη περίοδο, γεγονός που αναμένεται να προσμετρήσει θετικά στις επιδόσεις για την τετραμηνία Ιανουαρίου 2017 - Απριλίου 2017.

Επιπρόσθετα, υπογραμμίζεται ότι ο Μάρτιος 2017 καταγράφεται ως ο πιο επιτυχής Μάρτιος από πλευράς αφίξεων στα ιστορικά του κυπριακού τουρισμού, έστω και χωρίς να συμπεριλαμβάνει το Πάσχα της Καθολικής Εκκλησίας.

Ακόμη ένα θετικό και αξιοσημείωτο γεγονός, σημειώνεται, είναι ότι το τελευταίο δωδεκάμηνο (Απρίλιος 2016 - Μάρτιος 2017) αποτελεί το δωδεκάμηνο με τον μεγαλύτερο ιστορικά αριθμό αφίξεων στην Κύπρο, με συνολικά 3.220.616 αφίξεις περιηγητών. Μερίδιο 36,1% από τις αφίξεις αυτές προήλθαν από το Ην. Βασίλειο, 25,0% από τη Ρωσία, 6,5% από τις Βόρειες Χώρες, 5,1% από την Ελλάδα, 4,9% από το Ισραήλ και 3,7% από τη Γερμανία.

Αύξηση 19,2% και στα δικά μας ταξίδια
Εξάλλου, με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών, της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα ταξίδια κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό τον Μάρτιο 2017 ανήλθαν στα 102.758 σε σύγκριση με 86.229 τον Μάρτιο 2016, σημειώνοντας αύξηση 19,2%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Μάρτιο 2017 σημειώθηκε αύξηση 22,4% στις επιστροφές-αφίξεις κατοίκων Κύπρου από την Ελλάδα, δηλαδή από 31.570 τον Μάρτιο του 2016 σε 38.638 τον Μάρτιο του 2017.
Ταυτόχρονα, σημειώθηκε 22,3% αύξηση από το Ηνωμένο Βασίλειο, από 16.940 σε 20.726 φέτος.

Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Χώρων
Η 18η Απριλίου θεσπίστηκε το 1983 από την UNESCO ως η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Χώρων που είχε ως βασικό στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενθάρρυνση των πολιτών και των τοπικών Αρχών να γνωρίσουν καλύτερα την πολιτιστική κληρονομιά, να εκτιμήσουν την αξία της και να την εντάξουν στη ζωή τους σε κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, το φετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων είναι «Πολιτιστική κληρονομιά και αειφόρος τουρισμός».

Η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Χώρων 2017 προσφέρει την ευκαιρία σε όλο τον κόσμο να γιορτάσει και να εκτιμήσει τα θετικά αποτελέσματα που παρατηρούνται στην αμφίδρομη σχέση μεταξύ της βιώσιμης ανάπτυξης του τουρισμού και της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο στόχος για το 2017
Την ημέρα αυτή, σημειώνεται, το ICOMOS, μέσω των εθνικών και διεθνών επιστημονικών επιτροπών του, ενθαρρύνει τις τοπικές κοινότητες και τα άτομα να εξετάσουν τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στη ζωή και στις ταυτότητες που διαμορφώθηκαν στις κοινότητές τους, με απώτερο στόχο να προωθήσουν την ευαισθητοποίηση της διαφορετικότητας.

Ο τουρισμός, αναφέρεται, έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες και έχει γίνει ένας από τους κορυφαίους κοινωνικο-οικονομικούς τομείς της εποχής μας σε παγκόσμιο επίπεδο. «Ο πολιτισμός αντανακλάται στην κληρονομιά και στις παραδόσεις όσο και στη σύγχρονη τέχνη, στις γλώσσες, στην κουζίνα, στη μουσική, στις χειροτεχνίες, στα μουσεία και στη λογοτεχνία.

Ο πολιτισμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των σχέσεων των λαών και διαδραματίζει καθοριστικό συνεκτικό κρίκο στη διαμόρφωση της ταυτότητας και στο σεβασμό της. Οι περισσότερες χώρες κατατάσσουν τον πολιτισμό ως προτεραιότητα, για την αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού», προστίθεται.

Οι φετινές εκδηλώσεις
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων , η είσοδος είναι δωρεάν στους πιο κάτω αρχαιολογικούς χώρους και αρχαία μνημεία: Αρχαιολογικός Χώρος Ταμασσού - Πολιτικό, «Βασιλικό Παρεκκλήσι», Πυργά, Αρχαιολογικός Χώρος Κιτίου, Λάρνακα, Νεολιθικός Οικισμός, Χοιροκοιτία, Αρχαιολογικός Χώρος Τέντα, Καλαβασός, Αρχαιολογικός Χώρος Κουρίου, Επισκοπή, Ιερόν Απόλλωνα Υλάτη στο Κούριο, Επισκοπή, Μεσαιωνικό Κάστρο Κολοσσίου, Κολόσσι, Αρχαιολογικός Χώρος Αμαθούντας, Άγιος Τύχωνας, Αρχαιολογικός Χώρος «Ψηφιδωτά», Κάτω Πάφος, Νεκρόπολη «Τάφοι των Βασιλέων», Κάτω Πάφος, Αρχαιολογικός Χώρος Παλαιπάφου, Κούκλια, Αρχαιολογικός Χώρος Αγίου Γεωργίου, Πέγεια, Αρχαιολογικός Χώρος Μάα-Παλαιόκαστρο, Κάστρο Πάφου και Κάστρο Λάρνακας.

Για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς διάφορες εκδηλώσεις, όπως εικαστικές εκθέσεις και εκθέσεις αρχαιοτήτων, προβολές και δωρεάν επισκέψεις και ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα