Ξέσπασμα Δημήτρη Χριστόφια ανήμερα της μαύρης επετείου

Ομιλία με αφορμή την μαύρη επέτειο της εισβολής πραγματοποιήσε ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας στην εκδήλωση «Καταδίκης, Μνήμης και Τιμής» του Σωματείου «Δίκωμο ‘74».

Τα ανέμελα χρόνια στο χωριό ανέφερε ο τέως πρόεδρος, «τα ανέκοψαν τα κροταλίσματα των καλάσνικοφ και των αυτομάτων, καθώς και ο αποκρουστικός θόρυβος των ερπυστριών των τανκς της Χούντας. Τα καλάσνικοφ της ΕΟΚΑ Β’ έπληξαν το κορμί της Κύπρου και άνοιξαν πληγές που ακόμα αιμορραγούν.

Οι ερπύστριες των τανκς, που δώρισε η Σοβιετική Ένωση στην κυβέρνηση Μακαρίου για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της Κύπρου, έμελλε να κινήσουν κατά του λόφου του Προεδρικού για να καταλύσουν τη Δημοκρατία.

"Στο όνομα δήθεν της Ένωσης, άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες στον Αττίλα επιδρομέα και μοίρασαν το ωραίο νησί μας στα δυο. Έφεραν τη ντε φάκτο διχοτόμηση. Μαζί έσπειραν το θάνατο, την καταστροφή, και προκάλεσαν ένα θρήνο που δε λέει να σιγήσει, δε λέει να σταματήσει", υπογράμμισε ο Δημήτρης Χριστόφιας.

"Είναι ο θρήνος για τους υπερασπιστές της δημοκρατίας, που όρθωσαν τα στήθια μπροστά στα τανκς της Χούντας και τα καλάσνικοφ της ΕΟΚΑ Β’ και θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι αξίες και αρχές. Είναι ο θρήνος για τους εκατοντάδες στρατιώτες, υπερασπιστές της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας, που έπεσαν σε άνιση μάχη κι αγώνα με τις ορδές του Αττίλα. Είναι οι άμαχοι που δολοφόνησαν τα τουρκικά ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα στο διάβα τους. Είναι ο θρήνος των μανάδων, των συζύγων και των αδελφών, για εκείνους που δεν γνωρίζουμε ποια η τύχη τους, τους αγνοούμενούς μας. Αυτός ο θρήνος, αυτός ο πόνος δεν έχει εθνική ή και κοινοτική προέλευση. Είναι ο πόνος και ο θρήνος των Κυπρίων μανάδων και συγγενών, είτε είναι Ελληνοκύπριοι, είτε είναι Τουρκοκύπριοι", σημείωσε.

"Οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος μας κυβερνούν"

"Η προδοτική Χούντα και τα ντόπια μίσθαρνα όργανά της εφάρμοζαν αποφάσεις του επιδρομικού ΝΑΤΟ, που δεκαετίες βυσσοδομούσε να καταστήσει την Κύπρο αβύθιστο αεροπλανοφόρο του. Το ίδιο και η Τουρκία, με τη διαφορά ότι η Τουρκία εφάρμοζε και δικά της επεκτατικά σχέδια", συνέχισε ο Δημήτρης Χριστόφιας.

"Λέγαμε πέρσι πως ο χρόνος σταμάτησε και είναι νωπές οι αναμνήσεις μας για το χωριό μας και τις πλούσιες εμπειρίες που είμαστε φορτωμένοι.
Και όμως, πέρασαν ήδη 42 χρόνια. Ο χρόνος κυλά και φεύγει. Είναι αδυσώπητος και αφήνει πίσω του πολλά, πάρα πολλά. Εμείς που ζήσαμε χαρές και λύπες, που δημιουργήσαμε έργα όμορφα και ωραία, οι παππούδες μας, οι πατεράδες μας, εμείς που πήραμε τη σκυτάλη απ’ αυτούς και προσθέσαμε το δικό μας λιθαράκι ώστε το Δίκωμο να γίνει τέτοιο που να μας κάνει περήφανους.

Να είναι μεγάλο και αγαπημένο. Ακόμα κι εμείς, αρχίσαμε να αραιώνουμε. Οι παλαιότεροι μάς αφήνουν χρόνους με το νόστο της επιστροφής ανεκπλήρωτο. Οι νέες γενιές επισκέπτονται το χωριό ωσάν να είναι τρίτη γενιά αποδήμων, που επισκέπτονται τα χωριά για να γνωρίσουν τον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι γονείς και οι παππούδες τους",

"Κι αυτοί που οδήγησαν σ’ αυτό το κατάντημα;", αναρωτήθηκε ο τέως πρόεδρος.

"Πρωτεργάτες του κακού βρίσκονται στο πηδάλιο του κράτους και κάθε Ιούλη μας κάνουν και μαθήματα περί ενότητας. Τα τελευταία χρόνια ακούσαμε πολλά και κατ’ επανάληψη mea culpa. Ποτέ όμως δεν ακούσαμε mea culpa για το πραξικόπημα που μας ξεσπίτωσε και μας σκόρπισε σε όλες τις ελεύθερες γωνιές του νησιού και άλλους στα πέρατα της οικουμένης", ανέφερε ο Δημήτρης Χριστόφιας.

"Τα mea culpa απευθύνονταν σ’ αυτούς που στο τέλος τα κατάπιαν κι έβαλαν το χεράκι τους για την ανατροπή της κυβέρνησης της Αριστεράς. Της Αριστεράς, που αγκάλιασε τη φτωχολογιά μέσα από την εφαρμογή μιας πιο δίκαιης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Την κυβέρνησή μας, που οδήγησε στις πιο ορθές και στηριγμένες σε αρχές συγκλίσεις στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού", ανέφερε.

Έκκληση σε Αναστασιάδη και Ακιντζί για λύση

"Οι συγκλίσεις που πετύχαμε με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ οδηγούσαν με την εφαρμογή τους σε μια δίκαιη και ισορροπημένη λύση του Κυπριακού και στην εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των τεσσάρων ελευθεριών για όλους τους Κυπρίους. Αφού βέβαια θα ολοκληρώναμε και τη συζήτηση για πτυχές του Κυπριακού που δεν προλάβαμε να συζητήσουμε σε βάθος.

Αυτό δεν άρεσε στην τουρκοκυπριακή δεξιά, η οποία έπεισε τους Ερντογάν και Γκιούλ να ρίξουν την πλάστιγγα υπέρ του κυρίου Έρογλου", είπε ο Δημήτρης Χριστόφιας.

"Δεν άρεσε την ίδια ώρα ούτε στην ελληνοκυπριακή δεξιά, η οποία αναθεώρησε στάση και απέσυρε κάθε στήριξη στις συγκλίσεις που πετύχαμε, και όχι μόνο. Διαστρέβλωσε αυτές τις συγκλίσεις κατά κόρον, για να πετύχει στήριξη από άλλες, αντιομοσπονδιακές δυνάμεις, ώστε να μας ανατρέψει και να πετύχει να αναρριχηθεί στην εξουσία.

Τα κατάφερε. Αφού πρώτα στήριξε τους τραπεζίτες που καταλήστευσαν την οικονομία, με συνεργό την πλειοψηφία των ΜΜΕ, καθώς και δυνάμεις του κέντρου, έπειτα μας οδήγησαν στο κούρεμα και στη θυματοποίηση των απλών ανθρώπων, στο βωμό της σωτηρίας του θύτη, που είναι οι τράπεζες.

Αυτή η νεοφιλελεύθερη πολιτική, δεν είναι μόνο κυπριακή. Είναι εισαγόμενη από την Ευρώπη. Είναι παγκόσμια", σημείωσε.

Συνεχίζοντας την ομιλία του, απηύθυνε κάλεσμα σε Αναστασιάδη και Ακιντζί για λύση μακριά απο παιχνίδια. "Αυτή, και ακόμα χειρότερη πολιτική, εφαρμόζεται και στα κατεχόμενα. Με τη διαφορά ότι εκεί καθοδηγούνται τα πάντα και υποτάσσονται στην Τουρκία. Η οικονομία, οι κοινωνικές πολιτικές, η θρησκεία, η αφομοίωση του πληθυσμού μέσω του εποικισμού. Με μια φράση: Τα κατεχόμενα αφομοιώνονται από την Τουρκία.

Ο χρόνος δεν περιμένει. Απευθύνουμε δραματική έκκληση στον πρόεδρο Αναστασιάδη και στον κύριο Ακκιντζί να τερματίσουν τα όποια παιχνίδια. Να αναγνωρίσουν τη δημιουργικότητα των συγκλίσεων που πετύχαμε με τον Ταλάτ, να δουλέψουν σκληρά και με ταχύτητα, ώστε να καταλήξουν στις πτυχές του Κυπριακού που είναι ακόμα αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Να πετύχουν λύση στηριγμένη σε αρχές. Λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, με πολιτική ισότητα όπως αυτή ερμηνεύεται σ’ αυτά τα Ψηφίσματα", υπογράμμισε.

"Οι Κύπριοι έχουν καθήκον να καταλήξουν σε συμφωνία και να θέσουν την Τουρκία προ των ευθυνών της στα θέματα της αποχώρησης των στρατευμάτων, των εποίκων και γενικά της ασφάλειας", ανέφερε ο τέως πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας.

Keywords
Τυχαία Θέματα