Υεμένη: Κυρώσεις του ΟΗΕ σε στελέχη των Χούθι- Πολύνεκρες επιδρομές στη Μαρίμπ

Η επιτροπή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που είναι αρμόδια για την επίβλεψη της εφαρμογής των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Υεμένη πρόσθεσε προχθές Τρίτη τρεις διοικητές των σιιτών ανταρτών Χούθι στον κατάλογο των φυσικών και νομικών προσώπων στα οποία επιβάλλονται τιμωρητικά μέτρα, ανακοίνωσε η βρετανική διπλωματική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη χθες Τετάρτη.

Τις κυρώσεις πρότεινε η Βρετανία εξαιτίας των συνεχών επιθέσεων των Χούθι εναντίον στόχων στη Σαουδική Αραβία, που έχουν σκοτώσει και τραυματίσει αμάχους, και της συνεχιζόμενης επιχείρησης των

σιιτών ανταρτών με σκοπό να κυριεύσουν τη Μαρίμπ, έσχατο προπύργιο των δυνάμεων της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου μαίνεται εμφύλια σύρραξη από το 2014.

Τα τρία νέα ονόματα που προστέθηκαν στον κατάλογο των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις του ΟΗΕ είναι αυτά του Μουχάμαντ Αμπντ Αλ Καρίμ Αλ Γαμάρι, ο οποίος διευθύνει την έφοδο στη Μαρίμπ, του Γιούσουφ Αλ Μαντάνι, ηγετικού στελέχους των μαχητών που συμμετέχουν σε αυτή, και του Σάλεχ Μεσφέρ Σάλεχ αλ Σάερ, που φέρεται να διαδραματίζει ρόλο στην αγορά όπλων από τους αντάρτες.

Στα πρόσωπα αυτά επιβάλλονται ταξιδιωτική απαγόρευση και πάγωμα τυχόν πόρων που διαθέτουν στο εξωτερικό, μέτρα που αποφασίστηκαν ομόφωνα από την επιτροπή κυρώσεων, στην οποία αντιπροσωπεύονται τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ.

Νωρίτερα χθες, η στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας που επενέβη το 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη γνωστοποίησε ότι 60 Χούθι σκοτώθηκαν σε νέες αεροπορικές επιδρομές στα περίχωρα της πόλης Μαρίμπ και στη γειτονική επαρχία Αλ Τζουφ, με ανακοίνωσή της που μεταδόθηκε από το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Επί περίπου έναν μήνα, η συμμαχία υπό το Ριάντ ανακοινώνει σχεδόν καθημερινά ότι καταφέρνει βαριές απώλειες στους αντάρτες με τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπολύει· ωστόσο, οι απολογισμοί που δημοσιοποιεί δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές, ενώ οι Χούθι δεν δημοσιοποιούν παρά σπάνια στοιχεία για τις απώλειές τους. Οι απώλειες δεν μοιάζουν να εμποδίζουν την προέλαση των ανταρτών.

Η πτώση της Μαρίμπ, επαρχίας πλούσιας σε πετρέλαιο, θα αποτελούσε καταστροφή για την κυβέρνηση και τον βασικό της σύμμαχο, τη Σαουδική Αραβία.

Επίσης χθες αξιωματικός του στρατού δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως 28 μέλη φυλής που πολεμούσαν στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων και επτά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν νότια της Μαρίμπ σε μάχες με τους Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν.

Η συμμαχία υπό το Ριάντ ανακοίνωσε χθες πως μετακινεί δυνάμεις από τον νότο και τις αναδιατάσσει, διαβεβαιώνοντας πως δεν αποσύρεται.

Πηγές προσκείμενες στις υεμενίτικες κυβερνητικές δυνάμεις είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως στρατιωτικοί και οχήματα αποσύρθηκαν από μεγάλη βάση στην Μπουρέικα, παίρνοντας μαζί βαριά πυροβόλα και άλλο υλικό. Μέρος των δυνάμεων και του εξοπλισμού μεταφέρθηκε αεροπορικώς και μέρος τους φορτώθηκε σε πολεμικά πλοία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο εκπρόσωπος της συμμαχίας, ο σαουδάραβας στρατηγός Τούρκι αλ Μάλικι, δήλωσε πως η «αναδιάταξη» των στρατευμάτων αποφασίστηκε στη βάση «επιχειρησιακών και τακτικών εκτιμήσεων», ενώ διέψευσε τις «ανυπόστατες φήμες» πως το Ριάντ αποσύρει τα χερσαία στρατεύματά του από τη νότια Υεμένη.

Η εξέλιξη καταγράφηκε ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες με σκοπό την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός.

Η σύρραξη των τελευταίων επτά και πλέον ετών στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, στη μεγάλη πλειονότητά τους αμάχους, και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους, σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις αρωγής. Για τον ΟΗΕ, στην Υεμένη εκτυλίσσεται τα τελευταία χρόνια η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο.

Διαβάστε επίσης: Μιανμάρ: Οι ΗΠΑ αξιώνουν να αφεθεί ελεύθερος Αμερικανός δημοσιογράφος

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
 

Keywords
Τυχαία Θέματα