Υεμένη: Ο Ύπατος του ΟΗΕ επικρίνει την Αραβία για επιθέσεις

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είπε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα ότι η στρατιωτική εκστρατεία που διεξάγει μια συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη φαίνεται να συμπεριλαμβάνει έναν «δυσανάλογα υψηλό» αριθμό επιθέσεων εναντίον περιοχών όπου ζουν άμαχοι.

Μιλώντας στην πρώτη δημόσια συνεδρίαση του ΣΑ για την Υεμένη από την έναρξη της εκστρατείας της συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία

πριν από εννιά μήνες, ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν τόνισε ότι «παρατηρεί με πολύ μεγάλη ανησυχία» τους σφοδρούς βομβαρδισμούς από αέρος και εδάφους εναντίον περιοχών της Υεμένης όπου υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις αμάχων και την καταστροφή πολιτικών υποδομών όπως νοσοκομεία και σχολεία.

Ο Ύπατος Αρμοστής έκρινε ότι όλα τα μέρη που συμμετέχουν στον πόλεμο ευθύνονται για θανάτους αμάχων, αλλά «ένα δυσανάλογο ποσοστό φαίνεται πως είναι αποτέλεσμα των αεροπορικών επιδρομών οι οποίες διεξάγονται από τις δυνάμεις της συμμαχίας».

Η συμμαχία υπό την ηγεσία του Ριάντ επενέβη στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης τον Μάρτιο, με στόχο να αποκαταστήσει στην εξουσία την κυβέρνηση που ανέτρεψαν οι σιίτες αντάρτες Χούτι —τους οποίους η Σαουδική Αραβία θεωρεί συμμάχους του Ιράν, του μεγάλου αντιπάλου της στην περιφέρεια— όμως ο τεράστιος αριθμός θυμάτων μεταξύ των αμάχων και η όλο και κρισιμότερη ανθρωπιστική κατάσταση έχει θορυβήσει διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δυτικές κυβερνήσεις αυξάνουν χωρίς να το λένε δημόσια την πίεση που ασκούν στο Ριάντ προκειμένου να εξευρεθεί πολιτική λύση και να τερματιστεί η σύρραξη στην Υεμένη, σύμφωνα με διπλωμάτες στα ΗΕ. Διπλωματικές πηγές επισήμαναν ότι ο λόγος που συγκλήθηκε η σημερινή συνεδρίαση του ΣΑ είναι να προβληθεί η σύρραξη και να ασκηθεί πίεση σε όλα τα μέρη να επιδιώξουν μια λύση για τον τερματισμό της αιματοχυσίας μέσω διαπραγματεύσεων.

«Καλώ το Συμβούλιο να κάνει το παν εντός των δυνάμεών του για να συμβάλει να ελεγχθεί η χρήση βίας από όλα τα μέρη και να καλέσει όλα τα μέρη να επιδείξουν σεβασμό στις βασικές αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», είπε ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.

Τα εμπόλεμα μέρη στην Υεμένη κατέληξαν σε συμφωνία στις 15 Δεκεμβρίου, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για μια επταήμερη εκεχειρία η οποία υπάρχει δυνατότητα να ανανεώνεται. Όμως η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός παραβιάζεται σχεδόν καθημερινά.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη η τελευταία φάση του πολέμου στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 6.000 ανθρώπους, οι μισοί από τους οποίους ήταν άμαχοι. Ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν επισήμανε ότι πάνω από 600 παιδιά σκοτώθηκαν και 900 τραυματίστηκαν, διευκρινίζοντας ότι ο απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των παιδιών έχει πενταπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2014.

Ο πρώτος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε την Κυριακή και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, ο Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ, διευκρίνισε πως τα δύο μέρη θα έχουν νέα συνάντηση την 14η Ιανουαρίου.

Ο Άχμεντ είπε στο Συμβούλιο ότι εξακολουθεί να υφίσταται τεράστιο χάσμα και η «εμπιστοσύνη ανάμεσα στα μέρη παραμένει ελάχιστη».

Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν τον πόλεμο στην Υεμένη ως μια από τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις σε διεθνές επίπεδο, συγκρίσιμη με αυτές στο Νότιο Σουδάν, τη Συρία και το Ιράκ. Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι πάνω από 21 εκατομμύρια πολίτες της Υεμένης χρειάζονται βοήθεια—ή περίπου το 80% του πληθυσμού της χώρας.

Ανάμεσα στις «πιθανές επιπτώσεις που θα είχε η κατάρρευση του κράτους στην Υεμένη» θα ήταν «σχεδόν αναπόφευκτα η δημιουργία ασφαλών καταφυγίων για ριζοσπαστικές και φανατικές οργανώσεις όπως το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος», σημείωσε ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν μιλώντας στο 15μελές ΣΑ.

«Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξάπλωση της σύγκρουσης πέραν των συνόρων της Υεμένης, δυνητικά πλήττοντας τη σταθερότητα στην περιοχή», πρόσθεσε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν έντονα τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες διότι προμηθεύουν τη Σαουδική Αραβία με οπλισμό και πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στην Υεμένη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα