Υφ. Έρευνας: Aλλαγή στον τρόπο προσφοράς ψηφιακών υπηρεσιών,

Την αλλαγή στον τρόπο προσφοράς ψηφιακών υπηρεσιών, παρουσιάζει για πρώτη φορά το Υφυπουργείο Έρευνας και  Καινοτομίας

Η πρωτοβουλία του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, για την αναβάθμιση παροχής δημόσιων ψηφιακών υπηρεσιών μέσω της δημιουργίας του Digital Services Factory (DSF) σε συνεργασία με το Government Digital

Service (GDS) του Ηνωμένου Βασιλείου, παρουσιάστηκε την Τρίτη στο συνέδριο «The Digital Services Factory Way: Faster, Smarter, Simpler digital services», στη Λευκωσία.

Το έργο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Κύπρος», στοχεύει στη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας στο μοντέλο της Βρετανικής (Gov.uk), όπου οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, με ευκολία και ασφάλεια. 

Στην ομιλία του, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, είπε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται το Digital Services Factory (DSF), που είναι είπε, ένα από τα έργα-ορόσημα της Κύπρου όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. 

Είπε ότι η σημερινή είναι μια σημαντική ημερομηνία γιατί, είναι η πρώτη φορά που μοιράζεται το Υφυπουργείο τα σχέδια για μια συνεπή, επαναστατική προσέγγιση σε ένα περιβάλλον που αλλάζει τα δεδομένα, χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία του DSF. 
Από τις 27 χώρες, μέλη της ΕΕ,  η Κύπρος είναι 19η στον δείκτη DESI (Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας) είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι, «με το πάθος και τη δέσμευση της ομάδας μας και τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και την GDS,» αυτό θα αλλάξει. 

Είπε ακόμα ότι το Υφυπουργείο έχει «γενέθλια σήμερα» και γιορτάζει δύο χρόνια ύπαρξης, αφού ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Μαρτίου 2020.

Αν και έπρεπε να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις που σχετίζονται με την πανδημία και να παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες για τη διαχείριση και τον μετριασμό των επιπτώσεων της, είπε, εστίασαν όχι μόνο στην παροχή υπηρεσιών, αλλά επίσης, και σε δύο βασικές πρωτοβουλίες, το DSF και την Επιχειρησιακή Αρχιτεκτονική.

Αναφερόμενος στους στόχους του DSF, είπε ότι για να δημιουργηθεί μια απρόσκοπτη εμπειρία, «πρέπει να μεταμορφώσουμε ολόκληρη τη δημόσια διοίκηση», που είναι μια μεγάλη πρόκληση, αλλά όχι ακατόρθωτο, πρόσθεσε.

Είναι μια πρωτοβουλία που φέρνει τα πάνω κάτω, σημείωσε, καθώς αλλάζει ο τρόπος προσφοράς υπηρεσιών, «με έναν πιο γρήγορο, πιο έξυπνο και φιλικό προς τον χρήστη τρόπο».

Αναφερόμενος στην πλοήγηση στις ιστοσελίδες δημόσιων υπηρεσιών στην Κύπρο, είπε ότι κυριαρχεί η γραφειοκρατική γλώσσα που είναι δύσκολο να κατανοηθεί ενώ οι χρήστες πρέπει να επισκέπτονται διαφορετικούς ιστότοπους για κάθε υπηρεσία, οι αιτήσεις πρέπει ακόμα να εκτυπώνονται και να υπογράφονται, ενώ πολλές ηλεκτρονικές φόρμες είναι εξίσου πολύπλοκες για να συμπληρωθούν με τις έντυπες. Επιπλέον, είπε, απαιτούνται πολλοί ψηφιακοί λογαριασμοί.

«Όλα αυτά βρίσκονται σε πλήρη διαφωνία με τις προσδοκίες των πολιτών και των επιχειρήσεων μας», είπε.

Ο κ. Κόκκινος είπε ότι δεσμεύονται να μεταμορφώσουν πλήρως αυτή την εμπειρία, παρέχοντας ευέλικτους τρόπους εργασίας και παρέχοντας εύκολη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες με πληροφορίες σε σαφή, συνοπτική και απλή γλώσσα και ιδανικά μέσα από ένα μόνο ψηφιακό ταξίδι, μέσω της πύλης Gov.cy.

Ευχαρίστησε την ομάδα του GDS του Ηνωμένου Βασιλείου για τη βοήθεια σε αυτή την σημαντική αποστολή, όπως είπε. 
Όσον αφορά την πρωτοβουλία Επιχειρησιακής Αρχιτεκτονικής (Εnterprise Αrchitecture), που αφορά την ενοποίηση όλων των διαδικασιών, που οι επιχειρήσεις πρέπει να διεκπεραιώσουν, μέσω μιας ομοιογενούς και ολοκληρωμένης προσέγγισης, ο κ. Κόκκινος είπε ότι θα παρουσιαστεί σε μεταγενέστερο στάδιο. 

Ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρου, Stephen Lillie, αναφέρθηκε στο Μνημόνιο Συνεργασίας για ψηφιακή συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και της χώρας του, που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2020.

Ο κ. Lillie είπε ότι η απόφαση για συνεργασία σε αυτόν τον τομέα ήταν «απολύτως λογική», αφού το Ηνωμένο Βασίλειο είναι παγκόσμιος ηγέτης στην ψηφιακή διακυβέρνηση. Είναι στη δεύτερη θέση στον Δείκτη Ψηφιακής Κυβέρνησης του ΟΟΣΑ και σταθερά στις 10 κορυφαίες χώρες, πρόσθεσε ο κ. Lillie. 

Είπε ακόμα, ότι η πλατφόρμα Gov.uk, η οποία συγκέντρωσε περίπου 2,000 διαφορετικούς ιστότοπους σε μια ενιαία πλατφόρμα, «είναι μια από τις πιο αξιόπιστες και φιλικές προς το χρήστη κυβερνητικές πύλες στον κόσμο» και ένας ζωτικός πόρος για δεκάδες εκατομμύρια πολίτες, με αξιόπιστες και καλά ενημερωμένες πληροφορίες.

«Και το λέω αυτό όχι ως Βρετανός Ύπατος Αρμοστής, αλλά ως μέλος του βρετανικού κοινού – ένας Βρετανός φορολογούμενος – ένας ικανοποιημένος πελάτης – που το χρησιμοποιεί σε τακτική βάση», είπε ο κ. Lillie.

Είπε ότι βγαίνοντας από την πανδημία το επίκεντρο των χωρών σε όλο τον κόσμο είναι στην οικονομική ανάκαμψη, αλλά και μια ευκαιρία για τις κυβερνήσεις να δουν εκ νέου τον τρόπο με τον οποίο παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις τους. 
Ο κ. Lillie είπε ακόμα ότι του αρέσει επίσης πολύ αυτή η συνεργασία στον ψηφιακό τομέα γιατί πιστεύει ότι είναι το μέλλον για τις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-Κύπρου

Καταλήγοντας, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση της Κύπρου στις προσπάθειές της για έναν ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Δρ. Στέλιος Χειμώνας, ανέλυσε το όραμα και τους στρατηγικούς στόχους του Υφυπουργείου και παρουσίασε τις ενέργειες που γίνονται για τη λειτουργία της πλατφόρμας. 

Είπε ότι οι τέσσερις βασικοί πυλώνες του Υφυπουργείου είναι η ψηφιοποίηση της κυβέρνησης, η δημιουργία σύγχρονης ψηφιακής υποδομής, η ψηφιοποίηση της οικονομίας και την επιμόρφωση της  κοινωνίας για να είναι σε θέση να λειτουργεί σε αυτό το ψηφιακό περιβάλλον. 

Είπε ακόμα ότι το Υφυπουργείο θέλει να παρέχει υπηρεσίες και είναι προσανατολισμένο στο να παράγει αποτελέσματα και ότι θα αλλάξουν τον τρόπο που θα παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες χρησιμοποιώντας καινοτόμες προσεγγίσεις. Αναφέρθηκε και στην ασφάλεια που είναι, όπως είπε,  πολύ σημαντικό στοιχείο αυτών των υπηρεσιών. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έρευνας, Aλλαγή,erevnas, Allagi