Υφ. Έρευνας: Οι απόφοιτοι πανεπιστημίων το ισχυρότερο όπλο για ψηφιακό κράτος

Οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων μας αποτελούν το ισχυρότερο όπλο στην προσπάθεια μας να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο, ψηφιακό και ανταγωνιστικό κράτος, ανέφερε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής  Νικόδημος Δαμιανού, χαιρετίζοντας την τελετή αποφοίτησης των διδακτορικών φοιτητών και φοιτητριών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, στην ομιλία του στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, στο κτίριο «Τάσσος Παπαδόπουλος» του ΤΕΠΑΚ,

ο κ. Δαμιανού ανέφερε πως η ολοκλήρωση ενός διδακτορικού προγράμματος δεν είναι απλώς μια ακαδημαϊκή επιτυχία, αλλά η επίτευξη ενός στόχου, που απαιτεί αφοσίωση, θυσίες και ατέλειωτες ώρες έρευνας και μελέτης.

Υποδεικνύοντας ότι ο κόσμος μας αντιμετωπίζει σήμερα σημαντικές προκλήσεις, από την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή κρίση, την τεχνολογική εξέλιξη και την ανάγκη επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού σε επίπεδο κράτους, οικονομίας και κοινωνίας, ο Υφυπουργός σημείωσε ότι οι απόφοιτοι/ες εισέρχονται «σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον, σε έναν κόσμο που αναμένει από εσάς να εφαρμόσετε την επιστημονική σας γνώση με τη μέγιστη προσαρμοστικότητα».

Είστε ήδη, συνέχισε, «μέρος του εξελισσόμενου κυπριακού οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας, ενός οικοσυστήματος που είναι μεν μικρό, αλλά ωριμάζει και διευρύνεται συνεχώς, και κατατάσσεται πλέον στους Strong Innovators της Ευρώπης».

«Ενός οικοσυστήματος που συγκεντρώνει μία κρίσιμη μάζα επιστημόνων, ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, κέντρων αριστείας αλλά και καινοτόμων επιχειρήσεων, τους οποίους το Κράτος στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα, μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων κι άλλων κινήτρων», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα διeμήνυσε ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να διαμορφώσει τις συνθήκες και τις ευκαιρίες εκείνες που θα επιτρέψουν, στους απόφοιτους/ες μας, να παραμείνουν στη χώρα, να δημιουργήσουν και να μετατρέψουν καινοτόμες ιδέες σε πρακτικές εφαρμογές, που να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο για την οικονομία και την κοινωνία του τόπου.

Αναφερόμενος στο ΤΕΠΑΚ, ο Νικόδημος Δαμιανού είπε πως αποτελεί ένα ίδρυμα σύγχρονο, αποτελεσματικό, με ιδιαίτερη έμφαση τόσο στην ακαδημαϊκή όσο και την ερευνητική αριστεία και το οποίο «σε λίγα μόλις χρόνια ιστορίας έχει να επιδείξει μία αξιέπαινη πορεία ανάπτυξης και προόδου, που το συγκαταλέγουν ως ένα από τα πιο ραγδαία αναπτυσσόμενα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τόσο στον ευρωπαϊκό όσο και στον διεθνή χώρο».

Συγχαίροντας τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου, τις Πρυτανικές Αρχές, τους ακαδημαϊκούς, αλλά και το διοικητικό προσωπικό «για τις άοκνες και συνεχείς προσπάθειές τους για τη σταθερή πορεία καταξίωσης του ΤΕΠΑΚ εντός και εκτός των εθνικών μας συνόρων», υπογράμμισε ότι το Πανεπιστήμιο αποτελεί «έναν οργανισμό στενά συνδεδεμένο με τον παραγωγικό ιστό της χώρας και με αποστολή την τροφοδότηση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με κατάλληλα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, που τόσο έχει ανάγκη η οικονομία του τόπου».

Το γεγονός αυτό, συνέχισε,  αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, εάν ληφθούν υπόψη οι ριζικές αλλαγές που βιώνει τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια αγορά εργασίας, αφού σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, πέραν του 40% των δεξιοτήτων, που θεωρούνταν απαραίτητες για εργοδότηση, μεταβάλλονται με τις ψηφιακές δεξιότητες και τα λεγόμενα soft skills, όπως η δημιουργικότητα, η ευελιξία και η αναλυτική σκέψη, να θεωρούνται πλέον απαραίτητες για εξεύρεση εργασίας σε κάθε κλάδο.

Ταυτόχρονα, τόνισε ο Υφυπουργός, η οριζόντια έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού αναδεικνύεται σε σημαντική πρόκληση για τους εργοδότες, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, υποδεικνύοντας πως, «είμαστε ακόμη πολύ μακριά από τον στόχο που έχει τεθεί στο πλαίσιο της Ψηφιακής Δεκαετίας της Ευρώπης για 20 τουλάχιστον εκατομμύρια ειδικούς σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών μέχρι το 2030».

«Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, πως πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σε δεξιότητες και κατάρτιση, ούτως ώστε να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό ανθρώπινο δυναμικό, ικανό να συμβαδίζει με τον ραγδαίο ρυθμό των τεχνολογικών εξελίξεων και να αποτελεί κινητήριο μοχλό της ψηφιακής μετάβασης», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΕΠΑΚ, στην ομιλία του, ο Πρύτανης, καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, είπε πως «σήμερα, γιορτάζουμε ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα ανθρώπων, που με έτη αφοσίωσης, πνευματικής αναζήτησης και ακλόνητης δέσμευσης πέτυχαν ένα μεγάλο στόχο».

«Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι υπερήφανο για τους σημερινούς διδακτορικούς του απόφοιτους και απόφοιτες. Το κατόρθωμα τους απαιτούσε όχι μόνο εξαιρετική ευφυΐα, αλλά και ανθεκτικότητα, επιμονή και δίψα για γνώση», πρόσθεσε.

Λέγοντας ότι ο κόσμος μας αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις, υπογράμμισε πως η ανάγκη για καινοτόμες λύσεις δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη, και οι νέοι διδακτορικοί απόφοιτοι είναι πλέον «οπλισμένοι με τα εργαλεία και την τεχνογνωσία για να αντιμετωπίσετε αυτές ακριβώς τις προκλήσεις».

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, Ανδρέας Καρακατσάνης, είπε ότι η τελετή «σηματοδοτεί την επιβράβευση της μεγάλης προσπάθειας που έχουν καταβάλει οι φοιτήτριες και φοιτητές μας», κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην «αφοσίωση και προσήλωση των ακαδημαϊκών μας στη διδασκαλία και στον σχεδιασμό των προγραμμάτων σπουδών του Πανεπιστημίου».

Διαβεβαιώνοντας ότι το ΤΕΠΑΚ κινείται δυναμικά και με εξωστρέφεια, προς επίτευξη των στόχων του, σημείωσε πως «το Πανεπιστήμιο προχωρεί τα αναπτυξιακά του πλάνα με τρόπο συγκροτημένο και λελογισμένο» και τόνισε πως «η στήριξη της Πολιτείας αποτελεί για εμάς απαραίτητη προϋπόθεση, για να ενισχύσουμε τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις μας και να απεμπλακούμε πλήρως από ενοικιαζόμενα κτήρια».

Κατά τη διάρκεια της τελετής μίλησε ο παλιός απόφοιτος του ΤΕΠΑΚ και συνιδρυτής της εταιρείας Simlead, Δημήτρης Φωτίου, ο οποίος διηγήθηκε την επαγγελματική του επιτυχία μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του,  καλώντας τους απόφοιτους και απόφοιτες να αξιοποιήσουν τις δικές τους ευκαιρίες για να δημιουργήσουν τη δική τους μοναδική πορεία.

Σήμερα, Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί, στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Μάριος Τόκας»,  η τελετή αποφοίτησης των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και της Σχολής Μηχανικής και Τεχνολογίας, στην παρουσία της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνάς Μιχαηλίδου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα