Υφ. Έρευνας:Κτίζουμε σε θεμέλια για να καταστούμε παγκόσμιο κέντρο καινοτομίας

Έχουμε πλέον βάλει τα θεμέλια πάνω στα οποία κτίζουμε ώστε η Κύπρος να μην είναι μόνο ένας περιφερειακός αλλά ένας παγκόσμιος παίκτης στον τομέα της καινοτομίας και της τεχνολογίας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, με αφορμή την έναρξη των εργασιών του διήμερου Φεστιβάλ Reflect, στη Λεμεσό.

Ο κ. Κόκκινος, ο οποίος συμμετείχε με τον Έλληνα ομόλογό του στο συνέδριο του μη κερδοσκοπικού συνδέσμου εταιρειών

τεχνολογίας «TechIsland», ανέφερε πως το φεστιβάλ Reflect «είναι γιορτή της καινοτομίας, του ανθρώπινου κεφαλαίου και βλέπω με χαρά το οικοσύστημα τεχνολογίας της Κύπρου, των νεοφυών εταιρειών, των ταλέντων της έρευνας μας, να σμίγει και να γίνεται ένα σώμα με το διεθνές οικοσύστημα τεχνολογίας».

«Θέλω να πω πόσο πραγματικά εντυπωσιασμένος είμαι που το Reflect κατάφερε να προσελκύσει τόσες χιλιάδες άτομα από όλο τον κόσμο», είπε και τόνισε ότι «η Κύπρος είναι πλέον καθιερωμένη στην περιοχή ως ένα κέντρο τεχνολογίας, όχι μόνο στο κομμάτι της ψηφιακής τεχνολογίας αλλά και στην αγροτεχνολογία, στη βιοτεχνολογία κ.α.».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Κόκκινο, «πλέον έχουμε βάλει τα θεμέλια πάνω στα οποία κτίζουμε ώστε η Κύπρος να μην είναι μόνο ένας περιφερειακός αλλά παγκόσμιος παίκτης» και υπενθύμισε την πρόσφατη κατάταξή μας στις 10 καλύτερες χώρες μέλη της ΕΕ, στον τομέα της καινοτομίας (European Innovation Scoreboard 2022).

«Πιστεύω ότι αυτό πρέπει να το διασφαλίσουμε και να το δυναμώσουμε», ανέφερε και έστειλε το μήνυμα προς την κοινωνία, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς «ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν αυτό που ονομάζουμε επιχειρηματική καινοτόμος σκέψη».

Το μέλλον είναι σε αυτή την κατεύθυνση, ανεξάρτητα αν θα γίνει κάποιος δικηγόρος, γιατρός, τραπεζίτης ή τεχνολόγος, σημείωσε, καθώς θα πρέπει να μάθουμε να παίρνουμε ρίσκα και να κεφαλαιοποιούμε τις όποιες αποτυχίες για να ξαναδοκιμάζουμε και «αυτό  είναι πολύ σημαντικό πράγμα για την επιτυχία της Κύπρου».

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Κόκκινος είπε πως αρκετοί νέοι της Κύπρου που εργάζονται στο εξωτερικό, τον έχουν προσεγγίσει και ζητούν την άποψη του Υφυπουργείου, κατά πόσο οι συνθήκες το επιτρέπουν να επιστρέψουν στο νησί για να εργαστούν σε νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις. «Αυτό είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό, γιατί νομίζω πως από το brain drain που είχαμε, έχουμε μπει στο brain gain», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός.

Είπε, επίσης, ότι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, «έχει έρθει στην Κύπρο ανθρώπινο δυναμικό, επιστημονικό, ερευνητικό, τεχνικό προσωπικό, της τάξεως των μερικών χιλιάδων και μαζί με τις οικογένειες τους μιλούμε για αρκετές χιλιάδες άτομα». Η πρόκληση, συνέχισε, είναι να μπορέσουν να βρεθούν οι υποδομές, όπως διαμονής και εκπαίδευσης, για να ικανοποιηθούν οι νέες ανάγκες που δημιουργούνται στις πόλεις όπου πλέον δραστηριοποιούνται αυτά τα άτομα, ενώ ανέφερε ότι αποτελεί «μια πρόκληση που εξετάζουμε», το περιβαλλοντικό αποτύπωμα τους, όταν μια πόλη επιβαρύνεται πληθυσμιακά χωρίς να είναι έτοιμη.

Ο Υφυπουργός Έρευνας εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της καινοτομίας στην Κύπρο και τη θέση πως «σίγουρα καλύτερες μέρες θα έρθουν, όχι μόνο στην καινοτομία αλλά ελπίζω και σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνικής ευημερίας».

«Αυτό είναι στα χέρια μας και δεν είναι μόνο δουλειά της Πολιτείας αλλά όλης της κοινωνίας, αλλά θα επιτύχουμε», κατέληξε στη δήλωση.

Νωρίτερα ο Υφυπουργός Κόκκινος και ο Έλληνας ομόλογος του, Χρίστος Δήμας, χαιρέτησαν την έναρξη του «TechIsland Summit», που πραγματοποιήθηκε στην παραλία της μαρίνας Λεμεσού, ενώ ο Επικεφαλής επιστήμονας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος, χαιρέτησε την έναρξη του «Reflect Festival», που πραγματοποιήθηκε στον γειτονικό χώρο του παλιού λιμανιού.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έρευνας Κτίζουμε,erevnas ktizoume