Υφ. Καινοτομίας: Δεν υπάρχει κόστος για μεταστέγαση κυβ. κόμβου διαδικτύου

Δεν υπάρχει κόστος για τη μεταστέγαση του Κυβερνητικού Κόμβου Διαδικτύου (ΚΚΔ) σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (CYTA) δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Φίλιππος Χατζηζαχαρίας, ο οποίος μίλησε για την μεταστέγαση του ΚΚΔ, τα πρότυπα ασφαλείας των διακομιστών αλλά και για την κυβερνοασφάλεια.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Υφυπουργός υπενθύμισε το περιστατικό που είχε συμβεί στις αρχές Απριλίου

με τη διαρροή σε ντεπόζιτο νερού στον υπόγειο χώρο του Υπουργείου Οικονομικών, με αποτέλεσμα να πληγούν και οι διακομιστές (σέρβερς) οι οποίοι βρίσκονταν σε δωμάτιο που γειτνίαζε.

Υπογράμμισε ότι ήταν επιτακτική ανάγκη η μεταφορά τους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα που καθορίζουν ξεκάθαρα πως θα πρέπει να είναι ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος για την στέγαση αυτών των συστημάτων.

Η μεταφορά και η εγκατάσταση των διακομιστών σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις εγκαταστάσεις της CYTA ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Κυριακή το βράδυ, σύμφωνα με τον κ. Χατζηζαχαρία, σε μια διαδικασία η οποία είχε ξεκινήσει από το απόγευμα της Παρασκευής.

Αναφερόμενος στις εγκαταστάσεις του ειδικά διαμορφωμένου χώρου όπου τοποθετήθηκαν οι διακομιστές, ο Υφυπουργός εξήγησε ότι υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία προκειμένου να επιτραπεί η είσοδος στον χώρο, με ειδικούς κωδικούς και πολύπλοκες διαδικασίες προσθέτοντας ότι υπάρχει 24ωρη ασφάλεια του χώρου σε ημερήσια βάση.

Ερωτηθείς για το ποιοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στον συγκεκριμένο χώρο ο Υφυπουργός είπε ότι αυτή τη στιγμή πρόσβαση έχουν συγκεκριμένα άτομα ήτοι τρία άτομα από το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής (ΤΥΠ) που ασχολούνται με το δίκτυο και ένα άτομο από την CYTA σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Είπε ακόμη ότι σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε σε ένα από τα δίκτυα υπάρχει δεύτερο σύστημα σε ετοιμότητα το οποίο τίθεται σε εφαρμογή χωρίς χρονοτριβή.

Ανέφερε ότι υπάρχουν διπλά συστήματα πυρασφάλειας και διπλός κλιματισμός ούτως ώστε σε περίπτωση βλάβης να υπάρχει δεύτερο σύστημα το οποίο μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή. Σημείωσε ότι υπάρχει συνεχής επίβλεψη και συντήρηση των συστημάτων.

Ο κ. Χατζηζαχαρία εξήγησε ότι δεν υπήρχε κόστος για την παραμονή των συστημάτων καθώς σύμφωνα με την σύμβαση μεταξύ της CYTA και του ΤΥΠ, το 2019 προβλεπόταν η παραχώρηση φύλαξης δικτύων από πλευράς CYTA, κάτι που τέθηκε σε εφαρμογή.

Εξήγησε ότι το κόστος που θα υπάρχει αφορά την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο επωμιζόταν έτσι και αλλιώς το Υφυπουργείο στον χώρο όπου προηγουμένως στεγάζονταν οι διακομιστές.

Ερωτηθείς για το εάν θα γινόταν μεταστέγαση του διακομιστή, εάν δεν υπήρχε η διαρροή σε ντεπόζιτο νερού στον υπόγειο χώρο του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Χατζηζαχαρία απάντησε ότι «πρέπει ως Κύπρος, εάν θέλουμε να λειτουργούμε ως κόμβος πλέον προκειμένου να έρθουν και άλλες επιχειρήσεις από το εξωτερικό να υπάρχει το λεγόμενο “data center” (κέντρο δεδομένων)» προσθέτοντας ότι αποτελεί πυλώνα δράσης του Υφυπουργείου σε ό,τι αφορά την μεταστέγαση ολόκληρου του κυβερνητικού κόμβου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Σε ερώτημα για το εάν είχαν υποστεί κάποια βλάβη τα μηχανήματα λόγω της διαρροής νερού, ο Υφυπουργός απάντησε ότι είχαν δημιουργηθεί προβλήματα σε συγκεκριμένα εξαρτήματα και μηχανήματα και είχε δοθεί η έγκριση από τον ίδιο, μετά από συνεννόηση και με την τέως Γενική Λογίστρια, για αντικατάσταση των μηχανημάτων που επηρεάστηκαν. Εξήγησε ότι το κόστος ανήλθε στις 120.000 ευρώ. 

Ερωτηθείς για το ποιος είχε αποφασίσει για την εγκατάσταση του σέρβερ στο Υπουργείο Οικονομικών, ο Υφυπουργός απάντησε ότι αυτό είχε γίνει το 2003 και ότι αναμένονται και τα πορίσματα της έρευνας που έχει διαταχθεί και εξέφρασε την ελπίδα ότι αρχές της επόμενης βδομάδας θα παραδοθεί.

Ο Υφυπουργός είπε ότι ο στόχος του είναι η δημιουργία ενός διεθνούς “data center” για ξένες επιχειρήσεις το οποίο θα βρίσκεται εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα πληροί τα διεθνή πρότυπα και η δημιουργία ενός δεύτερου εφεδρικού “data center” για την Κύπρο, όχι στην ίδια πόλη.

Κυβερνοεπιθέσεις

------------------

Ο κ. Χατζηζαχαρία ερωτηθείς για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την κυβερνοασφάλεια δήλωσε ότι το έργο τρέχει εξαιρετικά καλά και ότι απαρτίζεται από 16 πυλώνες που υλοποιούνται σταδιακά.

Σημείωσε ότι ο πρώτος πυλώνας γίνεται σε συνεργασία με την αρχή ψηφιακής ασφάλειας και προνοεί την αξιολόγηση των κινδύνων σε συνεργασία με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (European Union Agency for Cybersecurity-ENISA).

Ταυτόχρονα, συνέχισε, είναι σε εξέλιξη και οι δοκιμές παρείσφρησης (penetration tests) που είναι μια προσομοιωμένη επίθεση στον κυβερνοχώρο κατά του συστήματος που γίνεται μέσω της τεχνικής «fishing» για τον έλεγχο των ευπαθειών που μπορούν να αξιοποιηθούν.

Σημείωσε ότι έχουν εγκατασταθεί οι «αισθητήρες» (Security Operation Centers - SOCs) σε σέρβερς 32 κρίσιμων υποδομών οι οποίοι όταν εντοπίσουν κάποια ύποπτη κίνηση ενημερώνουν άμεσα τους αρμόδιους που βρίσκονται σε 24ωρες βάρδιες προκειμένου να προβούν στα δέοντα μέτρα.

Ανέφερε ακόμη ότι δημιουργείται η υποδομή κυβερνοασφάλειας στο Υφυπουργείο μετά από έγκριση και του Υπουργείου Οικονομικών για πρόσληψη 21 εξειδικευμένων ατόμων, με αγορά υπηρεσιών πριν το τέλος του έτους, που θα ασχολούνται αποκλειστικά με την κυβερνοασφάλεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα