Υφ.Ναυτιλίας: Εντυπωσιακή η άνοδος της κυπριακής σημαίας στη «Λευκή Λίστα»

Η κυπριακή σημαία συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στις σημαίες των χωρών που υπάγονται στη «Λευκή Λίστα» των μνημονίων Paris και Tokyo MoU, ανέφερε απόψε η Υφυπουργός Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζημανώλη, προσθέτοντας πως η Κύπρος είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τις γαλάζιες υποδομές της και το ανθρώπινο της δυναμικό, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της στα πλαίσια της ευρύτερης ανάπτυξης της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Σε χαιρετισμό

της σε εκδήλωση με θέμα «Η ναυτιλία στην Κύπρο και οι προοπτικές στη Λάρνακα», που διοργάνωσε το ΚΥΚΕΜ, τη Δευτέρα 26 Ιουνίου στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Αμμόχωστος» η Υφυπουργός είπε ότι «η Κύπρος, ως το 3ο μεγαλύτερο νησί στη Μεσόγειο στην ανατολική άκρη ανάμεσα στους θαλάσσιους διαδρόμους Ευρώπης-Αφρικής-Ασίας, ανέκαθεν προσέδιδε ιδιαίτερη σημασία στη ναυτιλία η οποία αποτελεί αναμφισβήτητα σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας για την Κύπρο».

Πρόσθεσε ότι «η ναυτιλία συνεισφέρει 7% στο ΑΕΠ της Κύπρου και στην κοινωνική και πολιτική ανάπτυξη του τόπου.  Αντιλαμβανόμενοι τη σημαντικότητα της ναυτιλίας για τη Κύπρο, πρωταρχικός στόχος της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη είναι η περαιτέρω βελτίωση και ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας» είπε.

Η εμπορική ναυτιλία στην Κύπρο, συνέχισε «αναπτύχθηκε ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες, με το νησί μας να αποτελεί σήμερα παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη με τον 11ο μεγαλύτερο στόλο παγκοσμίως και τον 3ο μεγαλύτερο στόλο στην Ευρώπη.  Η Κύπρος έχει μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο, αποδοτικό και ολοκληρωμένο ναυτιλιακό κέντρο αποτελώντας ένα από τα τρία μεγαλύτερα κέντρα πλοιοδιαχείρισης στον κόσμο και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη».

Όπως είπε η κα. Χατζημανώλη «η ανάπτυξη των ναυτιλιακών υποδομών της χώρας και η εξειδικευμένη γνώση του ανθρώπινου δυναμικού, έχουν κατατάξει την κυπριακή σημαία σε μία από τις ποιοτικότερες και ανταγωνιστικότερες σημαίες στον τομέα της ναυτιλίας. Ακολουθώντας όλα τα πρότυπα ασφάλειας και προστασίας που προκύπτουν από διεθνείς ναυτιλιακούς και άλλους οργανισμούς η κυπριακή σημαία συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στις σημαίες των χωρών που υπάγονται στη «Λευκή Λίστα» των μνημονίων Paris και Tokyo MoU».

Είμαι περήφανη, ανέφερε «γιατί στην πρόσφατη ανακοίνωση Tύπου της Επιτροπής του Μνημονίου Συνεννόησης των Παρισίων (Paris MoU) σχετικά με την υιοθέτηση των νέων πινάκων απόδοσης (performance) των Κρατών Σημαίας και των Αναγνωρισμένων Οργανισμών (ΑΟ) (Recognized Organizations), η Κύπρος όχι μόνο παραμένει στη Λευκή λίστα αλλά έχει επιτύχει και εντυπωσιακή άνοδο από την 13η στην 8η θέση. Ως αποτέλεσμα η Κύπρος έχει δυνατή παρουσία και ενεργό ανάμειξη στις αποφάσεις που λαμβάνονται από διεθνείς οργανισμούς όπως ο IMO, o ILO και η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα εν λόγω θέματα».

Είπε ακόμα ότι «η Λάρνακα ήταν πάντοτε συνδεδεμένη με τη θάλασσα και τη ναυτιλία», σημείωσε πως από την ανάληψη των καθηκόντων της προσέδωσε μεγάλη σημασία στη πόλη και πρόσθεσε ότι «ο εκσυγχρονισμός και η ανάπλαση του Λιμανιού και της Μαρίνας της  Λάρνακας από την Kition Ocean Holdings Ltd καθώς και η δημιουργία και η φιλοξενία του πρώτου ερευνητικού Ινστιτούτου για θαλάσσιες τεχνολογίες στη πόλη είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα των προσπαθειών που καταβάλλονται για την περαιτέρω ανάπτυξη της».

Η Υφυπουργός αναφέρθηκε στην θαλάσσια επιβατική σύνδεση ΚύπρουΕλλάδας και σημείωσε πως «πέρσι μετά από 21 χρόνια απουσίας η γραμμή επαναλειτούργησε και αγκαλιάστηκε από το επιβατικό κοινό με τεράστια επιτυχία, ξεπερνώντας κάθε επιθυμητή προσδοκία. Η προσθήκη του λιμανιού της Λάρνακας, στο δρομολόγιο της αναδόχου εταιρείας, αποτελεί τρανό παράδειγμα ότι η Κύπρος ως νησιώτικο ναυτιλιακό κράτος είναι έτοιμη να αξιοποιήσει στο έπακρον τις γαλάζιες υποδομές της καθώς και το ανθρώπινο της δυναμικό, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της, μέσα στα πλαίσια της ευρύτερης ανάπτυξης της ναυτιλιακής βιομηχανίας».

Στο δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας είπε πως «ο Δήμος αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο της Γαλάζιας ανάπτυξης και κατ’ επέκταση της οικονομίας, και την προώθηση της βιώσιμης και ισορροπημένης ανάπτυξης της πόλης, υιοθετεί και εφαρμόζει ενέργειες για τη Στρατηγική «Λάρνακα, Γαλάζια Πόλη».

Ο κ. Βύρας αναφέρθηκε στην ίδρυση του πρώτου Εθνικού Κέντρου Αριστείας για την Θάλασσα και την Ναυτιλία πριν από τέσσερα χρόνια και του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία, που είναι όπως είπε «ένας βασικός πυλώνας στην μετατροπή της Λάρνακας σε Περιφερειακό Κέντρο Γαλάζιας Οικονομίας, Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Έρευνας. Μια σημαντική συνεργασία μεταξύ του Δήμου Λάρνακας και του Ινστιτούτου είναι και η δημιουργία της Σχολής Θαλασσίων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης σε συνεργία με δημόσιο Πανεπιστήμιο».

Ανέφερε ακόμα ότι «σε συνδυασμό με το δυναμικό που δημιουργεί η απομάκρυνση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου αλλά και η ανάπτυξη του Λιμανιού και Μαρίνας, καθιστούν επιτακτική τη δημιουργία κρατικής Πανεπιστημιακής Σχολής στα δημοτικά όρια της Λάρνακας».

Ο κ. Βύρας αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του και στην ένταξη «του κλάδου των Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων και στις Τεχνικές Σχολές της Λάρνακας και στη θαλάσσια επιβατική σύνδεση Λάρνακας - Πειραιά, με το πρώτο δρομολόγιο να πραγματοποιείται στις 29 Ιουλίου. Αυτό αναμένεται να βοηθήσει ακόμα περισσότερο τον τουρισμό της Λάρνακας και κατ’ επέκταση της Κύπρου γενικότερα».

Ο Δήμαρχος έκανε αναφορά και στο έργο της ενιαίας ανάπτυξης του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας, το οποίο βρίσκεται σε υλοποίηση από την ανάδοχο εταιρεία Kition Ocean Holdings Ltd, που όπως είπε «ενδέχεται να αλλάξει το πρόσωπο της πόλης, με κόστος πέραν του 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ με την ολοκλήρωση του έργου θα δημιουργηθεί Μαρίνα που θα φιλοξενεί περισσότερα από 800 σκάφη όλων των μεγεθών. Η ενιαία ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας αναμένεται να συνεισφέρει  αύξηση στο ΑΕΠ κατά 120 εκατομμύρια και θα προσφέρει πέραν των 4 χιλιάδων θέσεων εργασίας».

Ο Ανδρέας Βύρας ζήτησε «τη δημιουργία παραρτήματος του Υφυπουργείου Ναυτιλίας στη Λάρνακα» το οποίο όπως είπε «θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για εδραίωση της ναυτιλίας στην πόλη και θα ενθάρρυνε πρωτοβουλίες ναυτιλιακών εταιριών και του ναυτιλιακού κόσμου για έντονη δραστηριοποίηση στη πόλη».

Πηγή: ΚΥΠΕ 
 

Keywords
Τυχαία Θέματα