Υφ.Ναυτιλίας στον ΙΜΟ: Το στρατηγικό όραμα της Κύπρου για τη ναυτιλία

Τις θέσεις της Κύπρου για την διεθνή ναυτιλία υπό τις προκλήσεις που έχει προκαλέσει η πανδημία αλλά και η κλιματική κρίση, παρουσίασε με ομιλία του κατά την 32η τακτική σύνοδο της Συνέλευσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) στο Λονδίνο ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης.

Ο κ. Δημητριάδης αρχικά εξήρε τον Οργανισμό, τα μέλη και τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα του ΙΜΟ που «με ισχυρές προσπάθειες και

πρωτοβουλίες» κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανό το θαλάσσιο εμπόριο και να προστατεύσουν τις αλυσίδες τροφοδοσίας τροφίμων, ενέργειας, φαρμάκων κ.ά. από την αρχή της πανδημίας.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής τόνισε ότι οι δημόσιες προσδοκίες καλούν την ναυτιλία να συνεισφέρει στην συγκράτηση των επιπτώσεων πολύ περισσότερο από το ποσοστό της κλιματικής αλλαγής που προκαλεί ο τομέας.

Επισήμανε νέες και αναδυόμενες τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον που «έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν εκ βάθρων τα πλοία», βελτιώνοντας την περιβαλλοντική βιωσιμότητα του τομέα και την επιχειρησιακή αποδοτικότητά του, ενώ θα κερδίζεται χρόνος για την ανάπτυξη εναλλακτικών καυσίμων και μεθόδων πρόωσης.

Ο κ. Δημητριάδης είπε επίσης ότι η πανδημία έχει αναδείξει τον παγκόσμιο και κεντρικό ρόλο του τομέα θαλάσσιων μεταφορών, κάτι το οποίο, όπως τόνισε ο Υφυπουργός, πιστώνεται στους ναυτικούς.

Σημείωσε ότι η Κύπρος έχει διευκολύνει τις αλλαγές πληρωμάτων και τον επαναπατρισμό τους από το Μάιο του 2020, με το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ παράλληλα εφαρμόζει ένα εθνικό σχέδιο εμβολιασμού ναυτικών κατά του κορωνοϊού.

Χαιρέτισε τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στη Συνέλευση του IMO για λήψη μέτρων υπέρ των ναυτικών και αναφέρθηκε ακροθιγώς σε άλλα ζητήματα που αφορούν τη διεθνή ναυτιλία, από την ψηφιοποίηση του τομέα έως την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Όπως τόνισε, πρέπει όλοι να επιδείξουν μια γνήσια κατανόηση των προτεραιοτήτων κάθε μέλους του ΙΜΟ και να ενθαρρύνουν την πολυπολιτισμικότητα και την ενσωμάτωση.

Αναφέρθηκε δε εν κατακλείδι στο στρατηγικό όραμα για τη ναυτιλία που πρόσφατα υιοθέτησε η Κύπρος, με στόχο να προωθήσει μία θετική ατζέντα για την παγκόσμια ναυτιλία, με ανάδειξη ενός πιο αειφόρου, πιο εξωστρεφούς και πιο ευπροσάρμοστου ναυτιλιακού τομέα, που θα συνάδει με τις επιδιώξεις του ΙΜΟ.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας είχε επίσης συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Κιτάκ Λιμ, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για θέματα που αποτελούν προτεραιότητα για τον Οργανισμό και την παγκόσμια ναυτιλία, όπως η επίτευξη προόδου σε σχέση με τις προσπάθειες που καταβάλλει τόσο ο Οργανισμός όσο και η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία για απεξάρτηση του τομέα από τον άνθρακα. 

Ο κ. Δημητριάδης αναμένεται να έχει την Τετάρτη διμερείς συναντήσεις με τον Βρετανό ομόλογο του Ρόμπερτς Κουρτς και τον ομόλογο του από τον Παναμά Νοριέλ Αράους Βιγιαρεάλ, με τους οποίους θα συζητηθούν τρόποι περαιτέρω συνεργασίας της Κύπρου στον τομέα της ναυτιλίας με το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Παναμά.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα