Υφ.Ναυτιλίας:Πέραν της Τουρκίας αντιμετωπίσαμε ρωσικό μπλοκ στον ΙΜO

H εκλογή της Κύπρου στην κατηγορία Γ’ του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) στις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2023 δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο το τουρκικό μπλοκ κατά της Κύπρου αλλά και το ρωσικό μπλοκ κατά των ευρωπαϊκών κρατών, λόγω των

κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας, έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε την Τρίτη η Υφυπουργός Ναυτιλίας Μαρία Χατζημανώλη.

Σε συζήτηση στο 7o συνέδριο Capital Link, του οποίου το ΚΥΠΕ είναι χορηγός επικοινωνίας, η κ. Χατζημανώλη χαρακτήρισε την εκλογή ως σημαντική, αφού η Κύπρος κατάφερε να διατηρήσει όλες της θετικές ψήφους που είχε λάβει κατά τις εκλογές του 2021. Η Κύπρος εκλέγεται στην κατηγορία Γ’ του Συμβουλίου του ΙΜΟ από το 1987, όπως είπε.

«Αυτή η επανεκλογή ήταν σημαντική γιατί συνήθως έχουμε να αντιμετωπίσουμε το τουρκικό μπλοκ, αλλά λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, είχαμε να αντιμετωπίσουμε και το ρωσικό μπλοκ προς όλες τις ευρωπαϊκές υποψηφιότητες», ανέφερε η κ. Χατζημανώλη.

Στην ομιλία της στο συνέδριο, η κ. Χαζημανώλη χαρακτήρισε την τρέχουσα περίοδο για την παγκόσμια ναυτιλία ως ταραχώδη λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων, προσθέτοντας ότι η Κύπρος αποφάσισε να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» για προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Ο ναυτιλιακός τομέας είναι αναπόσπαστο μέρος της κυπριακής ταυτότητας, αντανακλώντας τους ιστορικούς μας δεσμούς και την οικονομική μας ευρωστία. Με έναν από τους μεγαλύτερους στόλους στην ΕΕ η Κύπρος συνεισφέρει σημαντικά στο παγκόσμιο ναυτιλιακό πεδίο, που διαδραματίζει ένα κεντρικό ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο και την οικονομική ευημερία».

Η απανθρακοποίηση η σημαντικότερη πρόκληση

Στην ομιλία της, η κ. Χατζημανώλη είπε ότι η απανθρακοποίηση στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση αλλά και ευκαιρία για τον τομέα της ναυτιλίας.

«Τα πράσινα καύσιμα, την αξιοποίηση της τεχνολογίας, την αυτόνομη ναυτιλία σε συνδυασμό με την πράσινη χρηματοδότηση είναι οι κύριες προκλήσεις της βιομηχανίας και θέτουν τις βασικές τάσεις για το μέλλον του τομέα», είπε, προσθέτοντας ότι οι προκλήσεις αυτές είναι διασυνδεδεμένες.

Πάντως, η κ. Χατζημανώλη αναγνώρισε ότι θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο εναλλακτικό καύσιμο για την ναυτιλία που να είναι οικονομικά αποδοτικό και να είναι συμβατό με την υπάρχουσα τεχνολογία.

Σε αυτό το σημείο, Υφυπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε στα νέα κίνητρα που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο για ενθάρρυνση της μείωσης των αερίων θερμοκηπίου, υπενθυμίζοντας ότι η Κύπρος είχε εφαρμόσει κίνητρα από το 2021.

Εξάλλου, ο Θίο Κουρμπέλλης του Νηογνώμονα Llouds, ανέλυσε το ρυθμιστικό περιβάλλον, τονίζοντας ότι διεθνής ναυτιλία κινείται γρήγορα προς την κατεύθυνση της εμπορίας ρύπων, αφού τόσο ο ΙΜΟ όσο και η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα υιοθετήσουν σύστημα εμπορίας ρύπων, ενώ και η Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο θα ακολουθήσουν με τα δικά τους συστήματα. Παράλληλα το 2025 θα τεθεί σε εφαρμογή και ο κανονισμός FuelEU, ο οποίος διαλαμβάνει μεγαλύτερες ποινές επί των ρύπων από το 2030 και μετά.

«Ο μηχανισμός δεν είναι μόνο μαστίγιο αλλά αποτελεί και καρότο», είπε προσθέτοντας ότι η ιδέα είναι να δοθούν κίνητρα στη χρήση εναλλακτικών καυσίμων και ειδικά σε αυτούς που υιοθετήσουν νωρίτερα τις πράσινες τεχνολογίες και καύσιμα (early adopters).

Όσον αφορά τι διαθεσιμότητα καυσίμων, ο κ. Κουρμπέλης είπε πως οι ενεργειακοί κολοσσοί κάνουν τεράστιες προσπάθειες να ενισχύσουν την παραγωγή πράσινων για γαλάζιων καυσίμων, ενώ εξειδικευμένοι προμηθευτές ενισχύουν την παραγωγή μεθανόλης.

Μπορεί να επιτευχθεί το Net Zero στη ναυτιλία;

Πάντως σε συζήτηση που ακολούθησε όλοι οι συμμετέχοντας αναγνώρισαν την ανάγκη για την πράσινη μετάβαση και τους μηδενικούς ρύπους άνθρακα, αλλά εξέφρασαν αμφιβολίες αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας εναλλακτικών καυσίμων και της συμβατότητας με τις μηχανές των πλοίων.

Ο Βασίλης Σακέλης, Εκτελεστικός Διευθυντής της Alasia NewShips Management είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων και πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το 2049 για να κάνουμε την αλλαγή, πρέπει να αρχίσουμε από τώρα».

Ο Λουκάς Μπαρπάρης, Πρόεδρος της Safe Bulkers είπε ότι έχει γίνει πολλή δουλειά στην ενεργειακή αποδοτικότητα των πλοίων, αλλά σημείωσε ότι η τεχνολογία απανθρακοποίησης του καυσίμου δεν είναι αποδοτική. Σημείωσε ότι οι κινητήρες διπλού καυσίμου με τη χρήση πράσινης μεθανόλης θα μπορούσε να τύχει εφαρμογής.

Εξάλλου, ο ακαδημαϊκός Ντίνος Αρκουμάνης είπε ότι οι αλλαγές όπως το σύστημα εμπορίας ρύπων θα επιφέρουν μεγάλες αλλαγές και σημείωσε ότι οι κινητήρες διπλού καυσίμου με τη χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι προς στιγμήν η μόνη τεχνολογία που τυγχάνει ευρείας εφαρμογής, αφού σε αυτήν την τεχνολογία έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις.

Σε σχέση με τη χρήση της αμμωνίας που είναι πολύ δημοφιλής, ο κ. Αρκουμάνης παρατήρησε πως αν η τεχνολογία αποδειχθεί επιτυχής η αμμωνία θα θεωρηθεί ως το πιο ευνοϊκό καύσιμο.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Αρκουμάνης είπε πως η τεχνολογία των μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων υπάρχει στο τραπέζι. «Οι άνθρωποι συνεχίζουν να φοβούνται την ιδέα της πυρηνικής ενέργειας, οι μικροί πυρηνικοί αντιδραστήρες μπορεί να έχουν ζωή 25 με 30 χρόνια και έχουν πολλά πλεονεκτήματα» είπε. Σημείωσε πως στο αρχικό στάδιο η τεχνολογία αυτή χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις αλλά στη συνέχεια υπάρχει μεγάλη εξοικονόμηση.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα