Υφυπουργός Έρευνας: Η Κύπρος να καταστεί κέντρο έρευνας και καινοτομίας

Στόχος της Κυβέρνησης είναι η Κύπρος να καταστεί κέντρο έρευνας, καινοτομίας, τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας, ανέφερε την Πέμπτη ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Φίλιππος Χατζηζαχαρίας, κατά τη διάρκεια συνάντησης κυβερνητικών φορέων με τα Κέντρα Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία που έλαβε χώρα στο Δημαρχείο Λευκωσίας.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηζαχαρία, σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση για τις τρέχουσες δραστηριότητες των κυπριακών Κέντρων Αριστείας

Biobank.cy, CMMI, Care-C, CyENS, Eratosthenes, KIOS και Phaethon, με έμφαση στις υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν στους φορείς χάραξης και υλοποίησης πολιτικής, καθώς και την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των Κέντρων και φορέων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Όπως ανέφερε, στις 21 Απριλίου εορτάστηκε σε ολόκληρο τον κόσμο η Παγκόσμια Ημέρα Δημιουργικότητας και Καινοτομίας, με την ανθρώπινη δημιουργικότητα και η καινοτομία, τόσο σε ατομικό, όσο και σε ομαδικό επίπεδο, να έχουν καταστεί ο πραγματικός πλούτος των κρατών στον 21ο αιώνα σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πράγματι, συνέχισε ο Υφυπουργός, η δημιουργικότητα και η καινοτομία μπορούν να δώσουν λύσεις σε μείζονα προβλήματα, να συμβάλουν καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και να βελτιώσουν κατά συνέπεια την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Αναγνωρίζοντας τη συμβολή τους σε μία ανθεκτικότερη οικονομία και ένα διαφοροποιημένο οικονομικό μοντέλο της χώρας, η Πολιτεία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση του τομέα της έρευνας και καινοτομίας, ο οποίος παρουσιάζει τεράστιες προοπτικές, τόνισε ο κ. Χατζηζαχαρίας, προσθέτοντας πως τα Κέντρα Αριστείας της χώρας έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο να διαδραματίσουν στον εν λόγω τομέα, καθώς αναπτύσσουν πρωτοποριακή έρευνα σε θέματα που άπτονται ολόκληρου του φάσματος της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, το περιβάλλον, ο τουρισμός και η ενέργεια.

Συμπλήρωσε πως τα Κέντρα Αριστείας συγκεντρώνουν πολύτιμη γνώση και τεχνογνωσία και έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν πρακτικές λύσεις στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες και τις ποικίλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες, όπως η κλιματική αλλαγή, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η πράσινη ενεργειακή μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η βιώσιμη γαλάζια ανάπτυξη.

«Η Κύπρος μπορεί δικαίως να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει υψηλό επίπεδο ερευνητικής αριστείας. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα 38 Κέντρα Αριστείας σε ολόκληρη της Ευρώπη, τα οποία εξασφάλισαν χρηματοδότηση μέσα από μία εξαιρετικά ανταγωνιστική διαδικασία, τα 7 είναι στην Κύπρο, μία αξιοθαύμαστη επιτυχία για τη χώρα», υπογράμμισε ο Υφυπουργός, προσθέτοντας πως η επιτυχία αυτή φέρνει τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο να καταστεί η Κύπρος κέντρο έρευνας, καινοτομίας, τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας.

«Εκ μέρους της Πολιτείας σας διαβεβαιώνω ότι έχουμε τη βούληση και την αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα Κέντρα Αριστείας με ποικίλες δραστηριότητες, όπως η σημερινή συνάντηση, η οποία ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την περαιτέρω ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών συνεργειών μεταξύ των Κέντρων και πληθώρας φορέων», συμπλήρωσε σχετικά.

Προσέθεσε πως πέραν της κρατικής χρηματοδότησης ύψους 105 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη των επτά Κέντρων, θα συνεχιστεί η προώθηση δράσεων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, με σκοπό την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας ευρύτερα. «Στον δρόμο για την επίτευξη του μεγάλου στόχου της βιωσιμότητας είμαστε συνοδοιπόροι», κατέληξε.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωργκάτζης σημείωσε από την πλευρά του ότι η Κύπρος κατατάσσεται πρώτη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στην εξασφάλιση χρηματοδότησης για τη δημιουργία ερευνητικών Κέντρων Αριστείας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικής δράσης «Teaming» του Προγράμματος «Ορίζοντας 2020».

Οι επιτυχίες αυτές, συνέχισε ο κ. Γιωργκάτζης, αντανακλούν το υψηλότατο επίπεδο της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας στην Κύπρο και ήδη έχουν επιφέρει σημαντικά οφέλη στη χώρα, όπως νέα ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά κονδύλια, ενίσχυση της επιχειρηματικής και επιστημονικής κοινότητας, αναβάθμιση της χώρας σε θέματα έρευνας και καινοτομίας, προώθηση της επιχειρηματικής καινοτομίας και δημιουργία εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας, προσθέτοντας πως θεωρεί επιβεβλημένη τη στήριξη των Κέντρων και μετά την επταετή περίοδο του προγράμματος για τη διαφύλαξη 700-800 θέσεων εργασίας.

Συμπλήρωσε πως στα παραπάνω οφέλη περιλαμβάνεται και η προσέλκυση νέων επενδύσεων και η δημιουργία συνθηκών για τον επαναπατρισμό διακεκριμένων επιστημόνων, σημείο σχετικά με το οποίο προσέθεσε πως θα βρεθεί την μεθεπόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο για να παρουσιάσει το έργο του Κέντρου Αριστείας CyENS σε επιστήμονες της τουρκοκυπριακής κοινότητας της πόλης.

Αυτές οι επιτυχίες, πέραν από την αναβάθμιση της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναδεικνύουν και την ευθύνη του κεντρικού κράτος σχετικά με τη στήριξη των Κέντρων, προσέθεσε ο κ. Γιωρκάτζης, ενώ χαιρέτισε τη συνολική επένδυση περίπου 200 με 210 εκατ. ευρώ στα Κέντρα Αριστείας σε βάθος επταετίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Κάθε ευρώ που έχει επενδυθεί έχει δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την οικονομία και την κοινωνία της χώρας και ειδικότερα των πόλεων που φιλοξενούν τα εν λόγω Κέντρα, συνέχισε ο Δήμαρχος Λευκωσίας, προσθέτοντας πως για τη βιωσιμότητα των Κέντρων είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η κρατική ενίσχυση πέραν των επτά ετών, εκφράζοντας την εκτίμηση πως 15 εκατ. ανά έτος από το 2025 μέχρι το 2035 θα ήταν ένας λογικός αριθμός, η οποία όχι μόνο θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν το αξιόλογο έργο τους, αλλά να εδραιωθούν και να διαφυλάξουν υπάρχουσες θέσεις εργασίας. «Τα Κέντρα αυτά θα στηρίξουν τη δημιουργία ενός σύγχρονου, βιώσιμου και ευέλικτου κράτους, διαφοροποιώντας το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου», τόνισε.

Αναφορικά με τη βιωσιμότητα των Κέντρων, ο κ. Γιωρκάτζης ανέδειξε επίσης την ανάγκη δημιουργίας φορολογικών κινήτρων σε ιδιώτες ή και εταιρείες για επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία, καθώς και τη δημιουργία κανονισμών που να επιτρέπουν στους καθηγητές των πανεπιστημίων τη δημιουργία εταιρειών μαζί με ιδιώτες με εύκολες διαδικασίες ώστε να προωθείται η καινοτομία με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

«Η επιστήμη και η έρευνα, όπως και η καινοτομία, αφορά όλους τους κατοίκους της Κύπρου», υπογράμμισε σχετικά, προσθέτοντας πως σε αυτό το πλαίσιο θα παρευρεθεί το απόγευμα της Πέμπτης μαζί με τον δήμαρχο της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί στα εγκαίνια μιας προσπάθειας δημιουργίας οικοσυστήματος στα κατεχόμενα και σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των μελών της επιστημονικής κοινότητας της Κύπρου.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Στέλιος Χειμώνας είπε στον δικό του χαιρετισμό πως τα Κέντρα Αριστείας έχουν υποχρέωση μέσα στα επτά χρόνια που τους παρέχεται κρατική χρηματοδότηση να δημιουργηθούν, να αρχίσουν να λειτουργούν και να καταστούν βιώσιμα, προσθέτοντας πως το Υφυπουργείο θέλει να στηρίξει την προσπάθεια των Κέντρων Αριστείας, τα οποία, όπως σημείωσε, ως επιδοτούμενοι οργανισμοί έχουν και έναν περιορισμό από το πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων ως προς την ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων πέραν του 20% των εργασιών τους.

Προσέθεσε ότι τα Κέντρα Αριστείας σύμφωνα με γνωμάτευση της Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων είναι αναθέτουσες αρχές, τουτέστιν οι κυβερνητικοί οργανισμοί μπορούν να συμβληθούν απευθείας χωρίς διαδικασία προσφοροδότησης με τα Κέντρα Αριστείας για διάφορες υπηρεσίες που έχουν ανάγκη.

Ο κ. Χειμώνας είπε επίσης πως τα Κέντρα Αριστείας διαθέτουν δεκάδες άρτια καταρτισμένους επιστήμονες και συσσωρευμένη γνώση πολύ υψηλού επιπέδου, η οποία καλύπτει το πεδίο δραστηριοποίησης όλων των υπουργείων (διάστημα, θάλασσα, πολυμέσα, κλιματική αλλαγή, ενέργεια, υγεία, ατμόσφαιρα) και την οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν και να αξιοποιήσουν οι κυβερνητικοί οργανισμοί.

Η σημερινή εκδήλωση προσφέρει μια ευκαιρία στους κυβερνητικούς οργανισμούς να γνωρίσουν το έργο των Κέντρων Αριστείας, αλλά και τα Κέντρα να γνωρίσουν τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα της Κυβέρνησης, προκειμένου να επιδιωχθεί η κατάλληλη ώσμωση και συνεργασία μεταξύ των υπουργείων και των Κέντρων Αριστείας, κατέληξε.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση του έργου και των δραστηριοτήτων των Κέντρων Αριστείας, καθώς και των υπηρεσιών που δύνανται να προσφέρουν, ενώ στο δεύτερο μέρος έλαβε χώρα συζήτηση σχετικά με τη δυνατότητα αξιοποίησης του έργου των Κέντρων από τη δημόσια υπηρεσία και ανάπτυξης συνεργασιών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα