Υπ. Εργασίας: Αναγκαία η ρύθμιση εργασίας μέσω ψηφιακών πλατφόρμων(ΒΙΝΤΕΟ)

Για την καλύτερη ρύθμιση της εργασίας μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες μέσω σχετικής οδηγίας, για την οποία θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις μεταξύ Συμβουλίου και Κοινοβουλίου, συμφώνησαν οι αρμόδιοι Υπουργοί στο Συμβούλιο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, τη Δευτέρα, με τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου να τονίζει σε παρέμβασή του την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η καταχρηστική χρήση της αυτοαπασχόλησης ως μορφής εργασίας.

Μετά

την ολοκλήρωση της συνόδου, ο κ. Παναγιώτου δήλωσε πως οι Υπουργοί Εργασίας της ΕΕ στηρίζουν έμπρακτα «την καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου, την προώθηση της ισότητας και την εμπέδωση της κοινωνικής διάστασης στις ευρωπαϊκές πολιτικές».

«Σήμερα αποφασίσαμε ότι η εργασία στις ψηφιακές πλατφόρμες πρέπει να ρυθμιστεί και ότι η κατάχρηση της αυτοαπασχόλησης ως μορφής εργασίας πρέπει να αντιμετωπιστεί», σημείωσε ο κ. Παναγιώτου.

«Επίσης ενημέρωσα τους συναδέλφους μου για την πρόοδο στα εργασιακά ζητήματα στη χώρα μας ιδιαίτερα σε σχέση με αυτά που αφορούν την τηλεργασία, για την οποία έχει προωθηθεί νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων» πρόσθεσε.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε την υιοθέτηση της διαπραγματευτικής του θέσης σε σχέση με πρόταση Οδηγία για καλύτερη ρύθμιση της εργασίας στις ψηφιακές πλατφόρμες, συζήτησε την αναβάθμιση της κοινωνικής διάστασης με συγκεκριμένους τρόπους παρακολούθησης και συμφώνησε σχετικά με την ενίσχυση των δομών και των πολιτικών που προωθούν την ισότητα, ενώ υιοθέτησε σύσταση προς τα κράτη μέλη για την αναβάθμιση του κοινωνικού διαλόγου. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση τα κύρια θέματα στην ατζέντα του Συμβουλίου Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής ήταν η θεσμοθέτηση του Πλαισίου Κοινωνικής Σύγκλισης για την περαιτέρω προώθηση της κοινωνικής διάστασης στις ευρωπαϊκές πολιτικές, ώστε να λαμβάνονται έγκαιρα διορθωτικά μέτρα, η προώθηση της Πρότασης Οδηγίας για την καταπολέμηση των διακρίσεων και η υιοθέτηση της Πρότασης Οδηγίας για τη ρύθμιση της απασχόλησης στις ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας, για την οποία Υπουργοί κατέληξαν σε συμφωνία και οδηγείται για διαβούλευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επρόκειτο για την πρώτη ημέρα του Συμβουλίου Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (EPSCO) με σύνθεση Υπουργών Εργασίας. Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη ημέρα του Συμβουλίου, με σύνθεση Υπουργών Υγείας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη θέση του Συμβουλίου για την πρόταση Οδηγίας για τις συνθήκες εργασίας στις ψηφιακές πλατφόρμες, ο κ. Παναγιώτου υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση ρύθμιση της εργασίας σε αυτό το περιβάλλον, με στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου της ψευδούς αυτοαπασχόλησης και τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και της ασφάλειας και υγείας των όσων απασχολούνται μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες.

Σε παρέμβαση του για το θέμα των πολιτικών προτεραιοτήτων της ΕΕ, ο Υπουργός Εργασίας επεσήμανε τη σημασία ανάπτυξης των σωστών δεξιοτήτων για τη διασφάλιση βιώσιμης απασχόλησης για το εργατικό δυναμικό, την προώθηση πολιτικών και δράσεων για τη βελτίωση της ισορροπίας επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής με έμφαση στην τηλεργασία, και τη διασφάλιση αξιοπρεπών μισθών, τόσο μέσω της θεσμοθέτησης της προστασίας από τον κατώτατο μισθό, όσο και μέσω της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής τους.

Στη συζήτηση για το Πλαίσιο Κοινωνικής Σύγκλισης, ο κ. Παναγιώτου τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης μιας τέτοιας διαδικασίας ως απαραίτητης για την ενίσχυση της παρακολούθησης των προκλήσεων των κρατών μελών στην απασχόληση και την κοινωνική προστασία στο πλαίσιο του συντονισμού των πολιτικών της ΕΕ.

Αναφορικά με την προώθηση των εργασιών για την υιοθέτηση της Οδηγίας για την καταπολέμηση των διακρίσεων, ο Υπουργός Εργασίας επανέλαβε την ετοιμότητα της Κύπρου για να εργαστεί εποικοδομητικά προς άρση των εμποδίων στην υιοθέτηση της, ενώ αναφέρθηκε και σε νέες εκφάνσεις των διακρίσεων που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως διακρίσεις που προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από τον ψηφιακό αναλφαβητισμό και τη φτώχεια.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας με θέμα την ψυχική υγεία στην εργασία και τις μελλοντικές προκλήσεις, ο κ. Παναγιώτου αναγνώρισε ως μια εκ των αιτιών επιφόρτισης της ψυχικής υγείας των εργαζομένων την επίδραση της συνεχούς σύνδεσης τους με τις προσωπικές ηλεκτρονικές συσκευές, ειδικότερα στο πλαίσιο της τηλεργασίας. Πρόσθεσε πως πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο προώθησε σχετικό νομοσχέδιο που ρυθμίζει τα θέματα της τηλεργασίας, με ειδική πρόνοια για το δικαίωμα στην αποσύνδεση.

Διαβάστε επίσης: Σ.Ορφανίδου: Aδιανόητο να προχωρήσει η εκποίηση δανειοληπτών του Σχεδίου Εστία

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα