Υπ. Εργασίας: Νέες δομές για απροστάτευτα παιδιά

Καθήκον μας να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας

ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 21/05/2021 13:33

Καθήκον μας δεν είναι να βλέπουμε το σήμερα, αλλά να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) και για αυτό πολλές φορές δεν υιοθετούμε κάποιες προτάσεις νόμου της αντιπολίτευσης, ανέφερε η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου απαντώντας σε ερωτήσεις

στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου για Σχέδιο Δράσης της Κυβέρνησης «Κύπρος το αύριο».

Σημείωσε παράλληλα ότι πολιτική της Κυβέρνησης είναι να μην υπάρχει οποιοσδήποτε χαμηλοσυνταξιούχος που να διαβιοί κάτω από το όριο της φτώχειας για αυτό έχουν γίνει διαδοχικές αυξήσεις και η τελευταία πριν από μερικούς μήνες.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για όσους συνεισφέρουν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) όσο περισσότερα χρόνια συνεισφέρουν, αναλογικά τόσο μεγαλύτερη να είναι η σύνταξή τους. Αυτή τη στιγμή, ανέφερε αυτό δεν είναι εξασφαλισμένο.

Είπε επίσης ότι οι συνεισφορές είναι το βασικό στοιχείο τόσο για τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ αλλά και των κινήτρων που δίνονται, ώστε να καταπολεμείται η αδήλωτη εργασία και να μένουν περισσότεροι στην εργασία με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Συμπλήρωσε ότι η εργασία δεν είναι μόνο εισόδημα, είναι κοινωνική ένταξη, μη περιθωριοποίηση και άλλα πολλά δεδομένα.

Αναφερόμενη στην αναλογιστική μείωση του 12% σε όσους επιλέγουν να αφυπηρετήσουν στα 63 τους, είπε ότι με βάση τις αλλαγές που έγιναν το 2012 κάθε πέντε χρόνια θα αυξάνεται η ημερομηνία σύνταξης έτσι ώστε το 2034 να φτάσουμε κάποιος να δικαιούται σύνταξη στα 67. Αυτά ανέφερε, που τα ακούμε καθημερινά από την αντιπολίτευση, έγιναν από την προηγούμενη διακυβέρνηση. Ο στόχος μας, σημείωσε, είναι όλα αυτά να αλλάξουν, να μπορεί ο καθένας να έχει επαρκή σύνταξη.

Ανέφερε ότι αν γίνει αυτό που ακούν ότι ζητά η αντιπολίτευση για κατάργηση του «πέναλτι» 12% , τότε όλοι οι πολίτες θα αφυπηρετούν στα 63, αφού δεν θα υπάρχει λόγος να αφυπηρετούν στα 65.

«Αυτό σημαίνει ότι επιλέγουμε, παρά το προσδόκιμο ζωής που αυξάνεται να αφυπηρετούν όλοι στα 63», είπε. Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές που μπορούν να γίνουν, ως προς το πώς τελειώνει ή αποσβένεται αυτή η αναλογιστική μείωση. Όλα αυτά, ανέφερε θα συζητηθούν με τον εκσυγχρονισμό του συστήματος.

Είπε επίσης ότι το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα θα συγκληθεί όταν ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος και η μελέτη. Ανέφερε ότι έχουν ήδη έτοιμα τα νομοσχέδια και συζητούνται στο Σώμα. Πρόσθεσε ότι ήδη ανέφερε στους κοινωνικούς εταίρους ότι θα προχωρήσουν στην αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ενώ τώρα θα υπάρχουν και οι μελέτες από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και η αναλογιστική μελέτη ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Πρόσθεσε ότι με βάση τη μελέτη που ολοκληρώθηκε πριν από μερικούς μήνες το ΤΚΑ είναι βιώσιμο μέχρι το 2080.

Η Υπουργός αναφέρθηκε στην κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση για τη μη αποδοχή προτάσεων νόμου της αντιπολίτευσης ή για τη μη υιοθέτηση κάποιων πραγμάτων και είπε ότι αυτό γίνεται επειδή «το καθήκον μας δεν είναι να βλέπουμε το σήμερα, αλλά το καθήκον μας είναι να διασφαλίσουμε για τα παιδιά μας, για όλους ότι υπάρχει επάρκεια και βιωσιμότητα του ΤΚΑ».

Ερωτηθείσα κατά πόσο θα υπάρχει πρόνοια για να παίρνουν οι συνταξιούχοι πιο νωρίς της σύνταξή τους και όχι να αναμένουν έξι μήνες μετά τη συνταξιοδότησή τους, ανέφερε ότι η ψηφιακή μεταρρύθμιση είναι αυτή που θα επιλύσει αυτές τις καθυστερήσεις.

Εξέφρασε την άποψη ότι με τον ψηφιακό μετασχηματισμό όλα αυτά δεν θα υπάρχουν, αντιμετωπίζοντας τη γραφειοκρατία και κυρίως με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θα μπορεί ο κάθε ένας να δει που βρίσκεται η αίτησή του. Επίσης, είπε, θα μπορεί ο πολίτης με βάση τον ασφαλιστικό του λογαριασμό, μπαίνοντας σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα να μπορεί να υπολογίσει ο ίδιος τη σύνταξή του, να αποφασίσει πότε θα την πάρει, να αποφασίζει το επίδομα ασθενείας του, το ανεργιακό του επίδομα κ.α.

Άδεια μητρότητας

Ερωτηθείσα για την απόφαση για αύξηση στην άδεια μητρότητας στο δεύτερο ή στο τρίτο παιδί και κατά πόσο αυτό δημιουργεί διακρίσεις, η κα. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να λαμβάνει υπόψη το τι μπορεί να γίνει με βάση τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ.

Παράλληλα ανέφερε ότι δεν αντιλαμβάνεται πώς δημιουργείται διάκριση, αφού στο πρώτο παιδί είναι τέσσερις μήνες, στο δεύτερο πέντε μήνες και στο τρίτο και επιπρόσθετο παιδί έξι μήνες. Άρα, ανέφερε δεν είναι στο πρώτο παιδί μηδέν και πήγαμε απευθείας στο δεύτερο να το κάνουμε πέντε μήνες και στο τρίτο έξι μήνες.

«Επιπρόσθετα ο στόχος μας είναι και η αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, του προβλήματος του δημογραφικού, το οποίο έχουμε. Οι γεννήσεις έχουν μειωθεί, άρα εκείνο το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε με τις πολιτικές μας είναι η αύξηση των γεννήσεων, έτσι ώστε πέραν του πρώτου παιδιού να υπάρχει η δυνατότητα και για δεύτερο και για τρίτο παιδί», ανέφερε.

Παράλληλα τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της επαγγελματικής και οικογενειακής συμφιλίωσης. Ανέφερε ότι επιπρόσθετα υπάρχει και η γονική άδεια και υπάρχει οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου μέχρι το επόμενο έτος πρέπει να υπάρχει και πληρωμένη γονική άδεια.

Το θέμα, ανέφερε, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά μόνο με βάση την άδεια μητρότητας, αλλά με βάση όλα τα δεδομένα που περιλαμβάνονται ως πολιτικές για τους γονείς, για την οικογένεια, για τα παιδιά μέσα στο σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Νέες δομές για απροστάτευτα παιδιά

Ερωτηθείσα κατά πόσο είναι ευχαριστημένη με τον τρόπο λειτουργίας των δομών για απροστάτευτα παιδιά και κατά πόσο θα γίνουν αλλαγές, ώστε να μην υπάρχει συνέχεια και το φαινόμενο τον ελλειπόντων παιδιών, η Υπουργός ανέφερε ότι οι δομές αυτές είναι σπίτια, δεν είναι φυλακές που υπάρχουν απαγορεύσεις. Τα παιδιά αυτά, ανέφερε, οι έφηβοι μπορούν να βγουν όποτε θέλουν για έναν καφέ, για ένα σινεμά, είναι η προστασία αυτό που υπάρχει. Πρόσθεσε ότι για να διασφαλίζεται η επιστροφή τους στο σπίτι περιλαμβάνεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας, πρόνοια για επιπρόσθετους ιδρυματικούς λειτουργούς, οι οποίοι θα διασφαλίζουν και τη συνοδεία παιδιών και την πολύ διακριτική επιτήρησή τους.

Ανέφερε ωστόσο ότι το πιο σημαντικό είναι και η ψυχολογική υποστήριξη και όσα χρειάζεται για να γίνουν για να υπάρχει ομαλή ενσωμάτωσή τους στο περιβάλλον. Όλα αυτά, είπε, περιλαμβάνονται στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας.

Πρόσθεσε ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και για αυτό περιλαμβάνεται στο Σχέδιο ενίσχυση αυτών των δομών.

Τηλεργασία

Ερωτηθείσα για τη νομοθεσία για την τηλεργασία που δρομολογείται και για το πότε υπολογίζει να είναι έτοιμη, ανέφερε ότι ήδη βρίσκονται σε συνεννόηση με την Επίτροπο Νομοθεσίας, γίνονται οι αναγκαίες μελέτες και εξέφρασε την άποψη ότι θα είναι σε θέση μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να ολοκληρώσουν τη νομοθεσία. Σημείωσε ότι χρειάζεται κοινωνικός διάλογος αλλά αναμένεται και η έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού είναι ένα θέμα που απασχολεί όλους, όχι μόνο την Κύπρο.

Σημείωσε ότι τα διάφορα θέματα και προβλήματα που αφορούν την τηλεργασία τα γνωρίζουν και η επιδίωξη είναι να υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα για την προστασία των εργαζομένων.

Σε ερώτηση για τις νέες μορφές εργασίας όπως η τηλεργασία και οι πλατφόρμες που προέκυψαν και από την πανδημία, είπε ότι ΕΕ έχει βάλει ως στόχο μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2021 να μπορεί να εκδώσει οδηγία που να αφορά τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες.

Ερωτηθείσα για το χαρακτηρισμό της ως μια από τις αποτελεσματικές Υπουργούς της Κυβέρνησης, ανέφερε ότι το έργο είναι συνολικό της Κυβέρνησης, πάντοτε με τις οδηγίες του Προέδρου και δεν γίνεται καμιά ενέργεια προσωπική από άτομα, αλλά είναι ένα έργο συνολικό της Κυβέρνησης πάντα υπό την καθοδήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης

Υπ. Εργασίας:Σχέδιο €366,5 εκατ. για εργασία, κοινωνική πρόνοια και ενσωμάτωση

Keywords
Τυχαία Θέματα