Υπ. Εργασίας: Πεποίθηση για θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού σύντομα

Την πεποίθηση ότι σύντομα θα θεσπιστεί εθνικός κατώτατος μισθός στην Κύπρο εξέφρασε σήμερα η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, και ερωτηθείσα για τις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης στον τομέα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, η κα Αιμιλιανίδου είπε ότι «είναι σημαντικό ότι, πράγματι, μετά από μια δύσκολη διαπραγμάτευση

έχουμε μια κατ΄ αρχήν συμφωνία – διότι πρέπει να περάσει από τις Γενικές Συνελεύσεις τόσο της εργοδοτικής πλευράς όσο και των εργαζομένων – μετά από μια μεσολαβητική πρόταση που έχω υποβάλει. Είναι μια ισορροπημένη πρόταση που αφενός διασφαλίζει δικαιώματα των εργαζομένων και αφετέρου διατηρεί την ανταγωνιστικότητα της τουριστικής βιομηχανίας.

Θεωρώ ότι η κατ΄αρχήν συμφωνία είναι επωφελής για τα μέρη. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους, διότι πραγματικά με καλή θέληση έχουμε φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα».

Ερωτηθείσα η κα Υπουργός είπε ότι «με βάση την πρόταση και τη κατ΄αρχήν συμφωνία, για κάποιες επαγγελματικές κατηγορίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα εκδοθεί διάταγμα με το οποίο θα καθορίζεται κατώτατος μισθός».

Σε ερώτηση τι προνοεί η κατ΄ αρχήν συμφωνία, η κα Υπουργός είπε ότι «τα σημαντικά θέματα ήταν η θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού για κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, ώστε να διασφαλίζεται ότι αυτοί οι εργαζόμενοι θα έχουν ένα αξιοπρεπή μισθό. Υπήρξε αίτημα των εργαζομένων για επαναφορά κάποιων δικαιωμάτων που είχαν παραχωρήσει το 2013 και αυτά εν μέρει έχουν επαναφερθεί». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η συμφωνία είναι τετραετής και σε αυτό καταλήξαμε για να διασφαλίσουμε την εργατική ειρήνη για πιο μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ερωτηθείσα για το θέμα του εθνικού κατώτατου μισθού, η κα Υπουργός είπε ότι «έχουν γίνει ήδη δύο συναντήσεις με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, ενώ η Κομισιόν θα μας βοηθήσει στις αναγκαίες μελέτες πριν τον καθορισμό του εθνικού κατώτατου μισθού και αυτός ο καθορισμός εξαρτάται πάντοτε από τις μελέτες και τα αποτελέσματα τους και από την τεχνογνωσία της Κομισιόν και του ΔΓΕ. Τα αναμένουμε μέχρι τέλους του έτους και μόλις υπάρχουν οι συνθήκες πλήρους απασχόλησης - δηλαδή κάτω του 5%, σήμερα η ανεργία είναι στο 6,5% από 17% το 2013 - πιστεύουμε σύντομα, θα μπορέσουμε να έχουμε εθνικό κατώτατο μισθό».

Keywords
Τυχαία Θέματα