Υπ. Εργασίας: Τα μέτρα στήριξης θα αποτρέψουν διψήφιο ποσοστό ανεργίας

Δεν θα υπάρξει διψήφιο νούμερο όσον αφορά το ποσοστό της ανεργίας, λόγω των μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση για στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, εκτιμά η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία απαντούσε σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης για την ανακοίνωση των νέων Ειδικών Σχεδίων.

Σε ερώτηση το κατά πόσο θα υπάρξουν διψήφια νούμερα στην ανεργία, απάντησε ότι τα μέτρα της Κυβέρνησης με την επιδότηση του μισθολογικού κόστους και την απαγόρευση των απολύσεων, είναι τα σχέδια λόγω των οποίων

μέχρι σήμερα δεν υπήρξε δραματική αύξηση της ανεργίας. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι και με βάση τα νέα αυτά σχέδια θα μπορέσουν να αποτραπούν διψήφιοι αριθμοί αύξησης της ανεργίας.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην αύξηση της ανεργία στο 8,3% από το 6% και είπε ότι αυτά τα στοιχεία δεν είναι αντιπροσωπευτικά της πραγματικής ανεργίας, γιατί γίνεται αυτόματη ανανέωση των προσώπων που ήταν στο ανεργιακό ηλεκτρονικά και όχι με τη φυσική παρουσία. Πρόσθεσε ότι και στην ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας αναφέρεται ότι αυτά τα στοιχεία δεν ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματική εικόνα.

Ερωτηθείσα κατά πόσο έχει υπολογιστεί μέχρι πότε και σε ποιο βαθμό μπορεί το κράτος να συνεχίσει τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, ακόμα κι αν υπάρξουν ενισχυμένα μέτρα όπως ένα lockdown, η κα. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι η συνετή οικονομική διαχείριση έδωσε το δικαίωμα στην Κυβέρνηση από τον Μάρτιο του 2020 και μέχρι τον Μάρτιο του 2021 να συνεχίζει αυτή την επιδότηση των μισθών, έτσι ώστε κανένας εργαζόμενος να μείνει χωρίς επίδομα.

Πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα σχέδια είχαν γίνει από τον Μάρτιο σε πλήρη συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών.

«Μπορούμε να τα στηρίξουμε και είναι υποχρέωση μας η στήριξη των εργαζομένων», ανέφερε η Υπουργός.

Δεν έχει διαφοροποιηθεί το δικαίωμα του 13ου μισθού

Ερωτηθείσα κατά πόσο θα υπάρξει κάποια ρύθμιση, έτσι ώστε να καταβληθεί κανονικά στους εργαζομένους ο 13ος μισθός, η Υπουργός ανέφερε ότι με βάση τον νόμο περί καταβολής 13ου μισθού, συνεχίζει να υπάρχει η υποχρέωση καταβολής του.

Ανέφερε ωστόσο ότι σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος αμείβεται με ένα επίδομα και είναι εκτός εργασίας και αν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα καταβολής του 13ου, υπάρχει ο κώδικας βιομηχανικών σχέσεων και μπορούν να αποταθούν στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Εργασίας για να μπορέσουν να συζητήσουν με καλή θέληση τόσο οι εργοδότες όσο και εργαζόμενοι, ώστε να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί τα δύο μέρη.

Συμπλήρωσε ότι ο νόμος περί 13ου μισθού δεν έχει διαφοροποιηθεί και άρα είναι δικαίωμα του εργαζόμενου ο 13ος μισθός, εκεί όπου υπήρχε η υποχρέωση πάντοτε.

Έλεγχοι στις επιχειρήσεις που έλαβαν στήριξη

Ερωτηθείσα πώς ελέγχεται η επίπτωση στον κύκλο εργασιών μιας επιχείρησης για σκοπούς στήριξης, ανέφερε ότι στους πρώτους τρεις μήνες αυτό γινόταν με βάση μια υπεύθυνη δήλωση από τον επιχειρηματία. Μετά τον Ιούνιο, είπε, για να είναι κάποιος δικαιούχος πρέπει να έχει βεβαίωση από εγκεκριμένο λογιστή ότι η μείωση είναι πέρα του ποσοστού που προνοείται στα σχέδια.

Ανέφερε ακόμα ότι το Υπουργείο έχει ενισχύσει τις προσπάθειές του και για τους μήνες Μάρτιο-Μάϊο διεξάγει ελέγχους για να μπορέσει με βάση τα πραγματικά στοιχεία της κάθε επιχείρησης να δουν αν πράγματι ισχύει η μείωση του κύκλου εργασιών που δηλώθηκε. Μέχρι τώρα, ανέφερε, έχουν ελεγχθεί πέραν των 3000 επιχειρήσεων, έχουν μπει κάποια κριτήρια και διεξάγεται ο ορθός έλεγχος.

Ερωτηθείσα κατά πόσον υπήρξαν επιχειρήσεις που λαμβάνουν στήριξη και έχουν προβεί σε απολύσεις, η Υπουργός ανέφερε ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα απολύσεων. Πρόσθεσε ότι υπήρξαν περιπτώσεις όπου επιχειρήσεις που ήταν δικαιούχοι στα σχέδια προχώρησαν σε απολύσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ανέφερε, προχωρούν και ζητούν επιστροφή όλων των ποσών που έλαβαν από τα ειδικά σχέδια.   

Παράλληλα σημείωσε ότι και στην τουριστική βιομηχανία για να μπορέσει κάποιος να συμμετέχει στα σχέδια δεν θα μπορεί να απολύσει οποιονδήποτε εργοδοτούμενο μέχρι και τον Μάρτιο του 2021. Αυτό είπε, αφορά και όσους έχουν εργοδοτηθεί σε ένα συγκεκριμένο ξενοδοχείο πέραν τον 30 μηνών ανεξάρτητα αν υπάρχει ένα συμβόλαιο ότι είναι για ένα ή δύο μήνες. Το Υπουργείο, είπε, κοιτάζει τη συνολική εργοδότησή τους και δεν μπορεί να χαρακτηριστούν εποχιακοί, ώστε να τους απολύσουν.

Καθυστέρηση επιδομάτων

Ερωτηθείσα για καταγγελίες από δικαιούχους ότι καθυστερούν να λάβουν τα επιδόματα και ειδικά από ανθρώπους του πολιτισμού, η Υπουργός ανέφερε ότι οι δικαιούχοι λαμβάνουν τα επιδόματα αμέσως μετά τον τερματισμό της υποβολής αιτήσεων. Ανέφερε ακόμα ότι το Υπουργείο αντιμετωπίζει ακόμα και σήμερα πολλές περιπτώσεις που δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό και πρέπει να δώσουν επαρκή στοιχεία για την έκδοση επιταγών, κάτι που χρειάζεται περαιτέρω χρόνο. Υπενθύμισε επίσης ότι οι αιτήσεις γίνονται από τους εργοδότες και όχι τους εργαζόμενους και προέτρεψε τους εργαζόμενους πρώτα να επικοινωνούν με τον εργοδότη τους, για να δουν αν όντως του έχει περιλάβει στις αιτήσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, είπε, υποχρεούται ο εργοδότης να πληρώσει τον μισθό τους.

Όσον αφορά τους ανθρώπους του πολιτισμού, αναφέρθηκε στο επίδομα το οποίο αποφάσισε να δώσει το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, δηλώνοντας ότι όσες περιπτώσεις ήταν εγγεγραμμένες στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, λαμβάνουν επιδόματα, ωστόσο υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις, οι οποίες δεν είναι εγγεγραμμένοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ανέφερε, δεν υπάρχουν τα στοιχεία άρα δεν μπορούν να λάβουν επίδομα από το Υπουργείο.

Διαβάστε επίσης 

Αυτά είναι τα νέα μέτρα στήριξης από το Υπ.Εργασίας

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα