Υπ. Εργασίας: Θα συνεχίσουμε τον διάλογο για ενίσχυση πολυτέκνων

Θα συνεχίσουμε τον κοινωνικό διάλογο με την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων, έτσι ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω τα μέτρα της Κυβέρνησης για στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου σε χαιρετισμό της στο 13ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων.

«Σύμφωνα με τους διαθέσιμους δημογραφικούς δείκτες, στην Κύπρο παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες μια σταδιακή αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων και μια παράλληλη

μείωση του ποσοστού των παιδιών», ανέφερε, σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ.

Από το 1995, πρόσθεσε, «το συνολικό ποσοστό γονιμότητας έχει πτωτική πορεία και είναι πιο χαμηλό από το ποσοστό που είναι αναγκαίο για να εξασφαλιστεί η αναπλήρωση του πληθυσμού».

Η κ. Αιμιλιανίδου σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί το τρίτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής 2019 – 2020, το οποίο αφού συζητήθηκε εκτεταμένα στον Εθνικό Φορέα Δημογραφικής Πολιτικής «θα προωθηθεί για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο και για την συνεπακόλουθη εφαρμογή του».

Σύμφωνα με την ίδια, περιλαμβάνει τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας για τους παράγοντες που καθορίζουν τις αποφάσεις των νέων και τις πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για τον προγραμματισμό της οικογένειας, την χαρτογράφηση των υφιστάμενων δομών στήριξης της οικογένειας ώστε να συμπληρωθούν οποιαδήποτε κενά που θα εντοπιστούν και την επέκταση της γονικής άδειας.

Εμπεριέχει επίσης δράσεις όπως η λειτουργία κέντρων προστασίας μητρότητας και ευημερίας του παιδιού, η αύξηση των βρεφονηπιακών σταθμών και μέτρα συμφιλίωσης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Η Υπουργός Εργασίας παρέθεσε επίσης σειρά μέτρων που εφάρμοσε η Κυβέρνηση για στήριξη της πολύτεκνης μάνας τα οποία, όπως είπε, «διαμορφώθηκαν μετά από εκτενή διάλογο με την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων».

Αναφέρθηκε στη σταδιακή επαναφορά του Επιδόματος Μάνας, το οποίο είχε καταργηθεί από το 2012. «Η δαπάνη για τα έτη 2017 και 2018 ανήλθε σε 8 εκατομμύρια ευρώ περίπου», είπε.

Σημείωσε επίσης ότι από την 1η Ιανουαρίου 2018 εφαρμόστηκε η νέα νομοθεσία για την παροχή επιδόματος τέκνου, με βάση την οποία το εισοδηματικό κριτήριο αυξάνεται κατά €5.000 για κάθε επιπρόσθετο τέκνο πέραν των δύο. Επίσης, ανέφερε, παιδιά που φοιτούν ακόμη σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης θεωρούνται εξαρτώμενα για σκοπούς παροχής επιδόματος, μέχρι την ηλικία των 20 ετών.

«Με τις νέες αυτές ρυθμίσεις, αυξήσαμε τις δικαιούχες πολύτεκνες οικογένειες που λαμβάνουν επίδομα τέκνου αναγνωρίζοντας ότι το εισοδηματικό κριτήριο πρέπει να είναι ανάλογο και με τη σύνθεση της οικογένειας», είπε.

Η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει την εφαρμογή του σχεδίου «Προίκα του Μωρού» με στόχο σε άπορες οικογένειες να παρέχονται τα βασικά υλικά αγαθά, αλλά και τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη, την επέκταση της δωρεάν μεταφοράς μαθητών παιδιών οικογενειών πολυτέκνων από το δεύτερο παιδί και υπενθύμισε ότι πρόσφατα έχουν διαφοροποιηθεί και τα κριτήρια για την παραχώρηση της φοιτητικής χορηγίας.

«Συνεχίζουμε την επιχορήγηση εθελοντικών οργανώσεων και Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη λειτουργία προγραμμάτων στήριξης της οικογένειας όπως η φροντίδα παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρίες», είπε, προσθέτοντας ότι το 2018 επιχορηγήθηκαν 257 προγράμματα, με ποσό ύψους €8.321.980».

Η Υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ακόμη ότι «θα συνεχίσουμε τον κοινωνικό διάλογο με την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων, έτσι ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω τα μέτρα της Κυβέρνησης για στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα