«Θα εξετάσουμε απόφαση Τουρκίας να μην απαγορεύσει πτήσεις ρωσικών αεροσκαφών»

Θα εξετάσουμε σε πολιτικό επίπεδο την απόφαση της Τουρκίας να μην απαγορεύσει τις πτήσεις στα ρωσικά αεροσκάφη και θα αξιολογήσουμε εάν θα αλλάξουμε τη δική μας απόφαση για κλείσιμο του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος, κληθείς, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου, να απαντήσει σε ερώτηση εάν η Δημοκρατία θα ενεργοποιήσει την επιφύλαξη που εξέφρασε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για επανεξέταση της απόφασης για κλείσιμο του εναέριου χώρου της.

Την ίδια ώρα, τόσο ο Υπουργός Μεταφορών,

όσο και ο Υφυπουργός Τουρισμού τόνισαν πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πόλεμος στην Ουκρανία και αυτό επηρεάζει όχι μόνο τις πτήσεις αλλά και την ίδια την οικονομία της Ρωσίας.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Καρούσος, «κατ’ αρχάς να πούμε ότι έχουμε πόλεμο στην Ουκρανία και ό,τι και να γίνει, η οικονομία της Ρωσίας έχει επηρεαστεί τόσο αρνητικά που ακόμα και να μην υπήρχε η απαγόρευση των πτήσεων δεν θα είχαμε τους τουρίστες που αναμέναμε. Τα μέτρα και οι κυρώσεις είναι τόσο δύσκολες και σκληρές που βλέπουμε ότι έχουν επηρεάσει την οικονομία της Ρωσίας.

Έχουμε 1,6 εκατομμύρια επιβάτες που υπολογίζαμε ότι θα έρθουν από τις συγκεκριμένες αγορές. Όταν τέθηκε το θέμα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και συζητήθηκε το θέμα, εμείς πετύχαμε να καταγραφεί η συγκεκριμένη επιφύλαξη ότι διατηρούμε το δικαίωμά μας να επανεξετάσουμε ή να αλλάξουμε τη θέση μας, αν η Τουρκία δεν το εφαρμόσει ή αν προσπαθήσει να εργαλειοποιήσει το θέμα με τα κατεχόμενα. Ακούσαμε τις δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας, είναι κάτι που θα το συζητήσουμε και με τον Υπουργό Εξωτερικών και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να παρθούν οι αποφάσεις. Προς το παρόν ισχύει η απόφασή μας, εκείνο που είχε αποφασιστεί στο Συμβούλιο, αλλά τονίζω ότι είμαστε η μόνη χώρα που είχε επιφύλαξη, η οποία καταγράφηκε και η οποία, εξ όσων έχω ενημερωθεί, εξαιρέθηκε και με νομικούς τρόπους για να κατοχυρωθεί αυτή η επιφύλαξή μας. Τα υπόλοιπα είναι θέμα και εξωτερικής πολιτικής και του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα οποία θα δούμε αναλόγως των εξελίξεων.

Ξανατονίζω όμως ότι έχουμε πόλεμο και μια χώρα η οποία εμπλέκεται σε έναν πόλεμο, με τις κυρώσεις που υπάρχουν, να θεωρήσουμε δεδομένο στον προγραμματισμό όλοι και στην Κυβέρνηση και οι φορείς που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με τις αερομεταφορές ή με τον τουρισμό, ότι δεν θα έχουμε τουρίστες από τις συγκεκριμένες χώρες, ανεξαρτήτως εάν υπάρχει ή όχι η απαγόρευση των πτήσεων».

Συνεχίζοντας, ο Υπουργός Μεταφορών επεσήμανε ότι η προσοχή στρέφεται τώρα σε δράσεις που θα προσελκύσουν νέες αγορές, σε μια προσπάθεια να αναπληρώσουμε στον βαθμό που είναι δυνατό το κενό που θα δημιουργηθεί από τη ρωσική και ουκρανική αγορά. «Έχουμε εξαιρετική συνεργασία και με τον Διαχειριστή των Αεροδρομίων, έχουμε και την εμπειρία από τον κορωνοϊό που αποδείξαμε στην κρίση ότι με μια σωστή, μεθοδική και συλλογική προσπάθεια και συνεργασία, μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα», είπε.

«Το αποτέλεσμα σήμερα της TUS δεν το βλέπετε λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία. Είναι το αποτέλεσμα δουλειάς του τελευταίου χρόνου ουσιαστικά. Πιέζουμε εταιρείες, κάνουμε τηλεδιασκέψεις με εταιρείες, αποδεικνύουμε με στατιστικά ότι υπάρχει ενδιαφέρον και μπορεί ένα δρομολόγιο να είναι κερδοφόρο. Όπως ακούσαμε και σήμερα, στις Βρυξέλλες, στο κύριο αεροδρόμιο, θα υπάρχει πτήση σε βολική ώρα για τους πολίτες που ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν. Το ότι δεν υπήρχε δρομολόγιο προς Βρυξέλλες ήμασταν κοντά να το επιδοτήσουμε με αρκετά εκατομμύρια και το γεγονός ότι η TUS εντάσσει στον προγραμματισμό της το συγκεκριμένο δρομολόγιο, μας εξοικονομεί αρκετά λεφτά τα οποία θα αξιοποιήσουμε αλλού», εξήγησε ο κ. Υπουργός.

Αναφερόμενος επίσης στην συνδεσιμότητα με την Σαουδική Αραβία, ο κ. Καρούσος σημείωσε πως ήταν μια αγορά, την οποία το Υφυπουργείο Τουρισμού είχε εντάξει στη στρατηγική του και μετά από επισκέψεις και επαφές του Υφυπουργού έγινε κατορθωτή η αεροπορική συνδεσιμότητα. «Όταν έχουμε συνδεσιμότητα τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν είτε είναι τουρισμός είτε είναι επιχειρηματική δραστηριότητα ή οτιδήποτε άλλο. Το 2021 είχαμε περισσότερους προορισμούς σε σχέση με το 2019, που ήταν καλύτερη σε θέματα επιβατικής κίνησης και θα συνεχίσουμε γιατί είναι καιρός να φύγουμε από κάποιες υπέρ-εξαρτήσεις που έχουμε από κάποιες αγορές. Είναι μια ευκαιρία εν μέσω μιας κρίσης, ένα παράθυρο. Υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες αεροπορικές εταιρείες. Πολιτικά θα κάνουμε εκείνο που πρέπει για να προστατεύσουμε την οικονομία της χώρας και θα δείτε κι άλλα θετικά νέα για το θέμα της αεροπορικής συνδεσιμότητας», υπογράμμισε ο Υπουργός Μεταφορών.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σάββας Περδίος επανέλαβε ότι πρέπει είμαστε ιδιαίτερα συγκρατημένοι σε ό,τι αφορά στις ρωσσόφωνες αγορές, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή γίνεται ένας πόλεμος που δεν γνωρίζει κανένας πότε θα τελειώσει ή πότε θα μπορέσουμε να ξανανοίξουμε τους αιθέρες μας για την αγορά της Ρωσίας, δεν ξέρει κανένας μετά που θα τους ανοίξουμε πότε θα μας επιτρέψουν οι ίδιοι να είναι εκατέρωθεν». Πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να υποτιμούμε το πλήγμα που δέχθηκε η ρωσική οικονομία λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν. «Εκεί που έφτασε το ρούβλι, και ανοικτές να ήταν οι πτήσεις, πολύ αμφιβάλω αν θα μπορούσαμε να έχουμε τουρισμό από αυτή την αγορά ή τουλάχιστον σε αυτούς τους αριθμούς που συνηθίσαμε να έχουμε», σημείωσε ο κ. Περδίος.

Πρόκειται, συνέχισε, για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και πρέπει όλοι ασχολούνται με τον τομέα του Τουρισμού και των Αερομεταφορών, «να δουλεύουμε πάνω σε ένα σενάριο που ελάχιστες έως ανύπαρκτες θα είναι οι αφίξεις από αυτές τις αγορές». Εξέφρασε δε την ελπίδα στην πορεία να υπάρξει βελτίωση της κατάστασης, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «εμείς έχουμε υποχρέωση προς τους εαυτούς μας και τους φορείς του τουρισμού να σκεφτόμαστε το χείριστο σενάριο από αυτές τις δύο αγορές, για να μπορούμε να κάνουμε εγκαίρως τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε για να αναπληρώσουμε ό,τι αναπληρώνεται». Θα πρέπει, ανέφερε ο κ. Περδίος, να έχουμε υπόψη μας ότι η κατάσταση μπορεί να μην βελτιωθεί σύντομα.

Μιλώντας για το άνοιγμα της Κύπρου προς νέες αγορές, ο Υφυπουργός Τουρισμού επεσήμανε ότι η σύνδεση της χώρας μας με αγορές όπως η Σαουδική Αραβία και η Γαλλία είναι αποτέλεσμα στοχευμένων δράσεων που προηγήθηκαν. «Όσον αφορά την Γαλλία, το έχω πει πάρα πολλές φορές, είναι μια αγορά που κακώς δεν την είχαμε στην Κύπρο. Για μένα είναι μακράν η καλύτερη αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στη δαπάνη, αλλά διότι οι Γάλλοι είναι ποιοτικοί και ως άνθρωποι -καταλαβαίνουν από κουλτούρα, από φαγητό, από κρασί, από φύση. Άρα είναι πελατεία που θα εκτιμήσει ιδιαίτερα την Κύπρο. Είναι η νούμερο ένα αγορά στην οποία το Υφυπουργείο κάνει μάρκετινγκ. Μπορεί να ακουστεί παράξενο ότι κάνουμε μάρκετινγκ σε μια χώρα που δεν έχουμε συνδεσιμότητα. Ποιο έρχεται όμως πρώτα, η κότα ή το αβγό; Μια αεροπορική εταιρεία θα έρθει να βάλει ρίσκο να βάλει πτήσεις για μας, όταν εμείς δεν έχουμε δημιουργήσει ζήτηση σε εκείνη την αγορά για την Κύπρο μέσω μάρκετινγκ; Και εκεί, το ένα φέρνει το άλλο», δήλωσε, τέλος, ο κ. Περδίος.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μεταφορών, Εργαζόμαστε,metaforon, ergazomaste