Υπ. Μεταφορών: Μείωση ορίου ταχύτητας στα 20 ή 30 χλμ/ώρα σε πυρήνες πόλεων

Το Υπουργείο Μεταφορών, σε συνεργασία με τους Δήμους, προχωρά σε μείωση του ορίου ταχύτητας στα 20 ή 30 χλμ/ώρα σε πυρήνες/κέντρα πόλεων και γειτονιές, ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος κατά τη διάρκεια σύσκεψης του Συμβουλίου για την Προώθηση της Χρήσης Ποδηλάτου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ, στη συνεδρία, ο Υπουργός Μεταφορών προέβη σε απολογισμό των μέχρι τώρα δράσεων στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου για την Προώθηση της Χρήσης του Ποδηλάτου, το οποίο περιλαμβάνει

την υλοποίηση σειράς δράσεων για την περίοδο 2021-2023, με προϋπολογισμό ύψους σχεδόν 4 εκ. ευρώ.

«Στόχος του Στρατηγικού Σχεδίου είναι η αύξηση της πολυτροπικότητας των διακινήσεων και η μεταστροφή του πολίτη σε βιώσιμα μέσα μεταφοράς και στην ενεργή διακίνηση, δηλαδή στο ποδήλατο και το περπάτημα», αναφέρεται.

Ο κ. Καρούσος επεσήμανε πως η προώθηση της ποδηλασίας ως μέσο διακίνησης αποσκοπεί στη βελτίωση του κυκλοφοριακού προβλήματος και, κατ’ επέκταση, συμβάλλει στην υλοποίηση της νομικής και θεσμικής μας δέσμευσης έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απαλλαγή από ανθρακούχες εκπομπές που προέρχονται από τις μεταφορές.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ο Υπουργός Μεταφορών, τον Νοέμβριο του 2021 εκπονήθηκε το Σχέδιο Επιδότησης για αγορά νέου ποδηλάτου με προϋπολογισμό 570.000 ευρώ. Η υλοποίηση του Σχεδίου στέφθηκε με επιτυχία, είπε ο κ. Υπουργός, και η αποδοχή του από τους πολίτες έδειξε πως η κοινωνία της Κύπρου αλλάζει και στρέφεται προς εναλλακτικά και πιο βιώσιμα μέσα μεταφοράς, με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, γεγονός που διασφαλίζει την προσβασιμότητα και την κινητικότητα για όλους.

Προστίθεται ότι αναφερόμενος στις δράσεις του Σχεδίου για την Προώθηση Χρήσης του Ποδηλάτου, ο κ. Καρούσος υπογράμμισε ότι αρκετές από αυτές βρίσκονται ήδη υπό υλοποίηση, σημειώνοντας ενδεικτικά τη συμπερίληψη στη νέα Τιμολογιακή Πολιτική Κομίστρων στις Δημόσιες Μεταφορές της πρόνοιας για μη καταβολή κομίστρου για τη μεταφορά ποδηλάτου, αλλά και την ολοκλήρωση της α’ φάσης της διασύνδεσης των Πανεπιστημίων της Λευκωσίας με το κέντρο της πόλης, την ίδια ώρα που υλοποιείται η β’ φάση. Αναμένεται επίσης το αμέσως επόμενο διάστημα η δημοπράτηση για κατασκευή της γ’ φάσης, που αρχίζει από την Πύλη Αμμοχώστου, διέρχεται από το Πανεπιστήμιο Frederick και ακολούθως τον ισόπεδο κυκλικό κόμβο “BATA” και καταλήγει στο γραμμικό πάρκο Καϊμακλίου.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται, «σύμφωνα με τον κ. Υπουργό, προχωρά η κατασκευή άλλων 55 χιλιομέτρων ποδηλατοδρόμων που θα προστεθούν στα υφιστάμενα 186 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων που υπάρχουν παγκύπρια».

Παράλληλα, αναφέρεται, προωθούνται οι συνδέσεις όλων των ασύνδετων ποδηλατοδρόμων μεταξύ τους και στους σχεδιασμούς όλων των μελλοντικών πολεοδομικών έργων προβλέπεται και η δημιουργία ποδηλατοδρόμων.

Επιπλέον, συνεχίζει η ανακοίνωση, το Υπουργείο Μεταφορών, σε συνεργασία με τους Δήμους, προχωρά σε μείωση του ορίου ταχύτητας στα 20 ή 30 χλμ/ώρα σε πυρήνες/κέντρα πόλεων και γειτονιές, με τη δημιουργία περιοχών κοινής χρήσης (shared spaces) για την ασφαλή διακίνηση όλων των χρηστών του οδικού δικτύου (πεζών, ποδηλατών, αυτοκινητιστών).

Στη σύσκεψη του Συμβουλίου, αναφέρεται, αποφασίστηκε όπως αναπτυχθούν περαιτέρω δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα οδικής ασφάλειας που αφορούν τους ποδηλάτες. Επιπλέον, σε συνεργασία με τα αρμόδια Τμήματα του Υπουργείου Παιδείας, θα προωθηθεί η υλοποίηση εκπαιδευτικών διαλέξεων σε σχολεία για τη χρήση του οδικού δικτύου και την ενίσχυση της οδικής συνείδησης ως προς τους ποδηλάτες.

Μέσα από τις πιο πάνω δράσεις, στόχος είναι να ενισχυθεί η ασφάλεια των ποδηλατιστών και, παράλληλα, να ενδυναμωθεί ανάμεσα στους πολίτες η κουλτούρα ομαλής ενσωμάτωσης όλων των χρηστών στο οδικό δίκτυο.

Προστίθεται ότι «κατά τη σύσκεψη, συμφωνήθηκε ότι όλες οι εισηγήσεις θα μελετηθούν εκτενώς τις επόμενες μέρες και θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρία του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, ώστε να ενταχθούν, εφόσον εγκριθούν, στη Εθνική Στρατηγική για την Οδική Ασφάλεια».

«Επιδίωξη του Υπουργείου Μεταφορών και της Κυβέρνησης είναι πρωτίστως η δημιουργία ενός ασφαλούς και λειτουργικού οδικού δικτύου για όλους τους χρήστες, το οποίο θα συμβάλει στην προώθηση του ποδηλάτου, ως μέσο διακίνησης, στην καθημερινότητα των πολιτών της Κύπρου, ως ένα βιώσιμο και ασφαλές μέσο διακίνησης. Ταυτόχρονα, θα συντείνει στις προσπάθειες που γίνονται για μείωση των ρύπων από τις μεταφορές», σημείωσε καταληκτικά ο κ. Καρούσος.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μεταφορών, Μείωση,metaforon, meiosi