Υπ. Παιδείας: Προσπάθεια για λειτουργική και βιώσιμη λύση

Η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς την κατεύθυνση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, που να διασφαλίζει την ιστορική μας συνέχεια στη γη που μας γέννησε, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση του Συνδέσμου Πολιτικών Κρατουμένων ΕΟΚΑ 1955-1959 στους μουσειακούς χώρους του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης Κοκκινοτριμιθιάς, ο κ. Καδής είπε ότι επιδίωξή της Κυβέρνησης είναι, μέσα από την ειρηνική διαδικασία των διαπραγματεύσεων,

που ξεκινά αυτές τις μέρες σε ένα ευνοϊκότερο κλίμα, να επιτύχουμε λύση στο εθνικό μας πρόβλημα, που να οδηγεί σε μια ειρηνική και ευημερούσα πατρίδα, με πολιτική και οικονομική σταθερότητα, με διασφαλισμένες τις ελευθερίες και τα δικαιώματα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της. «Μια Κύπρο που να αξιοποιεί την ευρωπαϊκή της ταυτότητα και να προωθεί την πρόοδο σε όλους τους τομείς ανάπτυξης».

«Για την επίτευξη των στόχων μας» σημείωσε, «πέρα από το διεθνές δίκαιο, έχουμε ως στηρίγματα τις παρακαταθήκες των ηρώων μας, τους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας, την ιστορία και την παράδοσή μας με τις διαχρονικές της αξίες, τις οποίες πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας, στις επερχόμενες γενιές».

Για τα της εκδήλωσης ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι συμπληρώνονται φέτος 60 χρόνια από τότε που ο κυπριακός Ελληνισμός, ανεξαρτήτως ηλικίας, ανταποκρίθηκε με θέρμη στο κάλεσμα της πατρίδας και διακήρυξε ενώπιον Θεού και ανθρώπων την απόφασή του να πολεμήσει μέχρι θανάτου για την ελευθερία του.

«Ο αγώνας της ΕΟΚΑ σημάδεψε τη νεότερη ιστορία της Κύπρου και έγραψε λαμπρές σελίδες τιμής και δόξας. Το μεγάλο πάθος για λευτεριά οδήγησε σε πράξεις αρετής, τόλμης και θυσίας. Οι φυλακίσεις, τα βασανιστήρια, τα ολοκαυτώματα και οι αγχόνες αντί να αποθαρρύνουν και να λυγίσουν τον λαό μας, ενίσχυαν το φρόνημά του και τον πείσμωναν να συνεχίσει τον αγώνα του. Όλοι παρόντες, μαθητές, μαθήτριες, νέοι και νέες, μεσήλικες και ηλικιωμένοι» ανέφερε .

Σημείωσε ότι οι Άγγλοι κατακτητές, με επικεφαλής τον κυβερνήτη Χάρτινγκ, πίστευαν πως η διάλυση της «τρομοκρατικής οργάνωσης», όπως αποκαλούσαν την ΕΟΚΑ, ήταν θέμα ολίγων ημερών ή το πολύ μηνών. «Βλέποντας όμως ότι διαψεύδονταν, επινόησαν και εφάρμοσαν και άλλα σκληρά και ανελεύθερα μέτρα, μεταξύ των οποίων η κράτηση ατόμων χωρίς δίκη σε κρατητήρια, όπως αυτό της Κοκκινοτριμιθιάς» πρόσθεσε.

Ο κ. Καδής ανέφερε ότι οι Πολιτικοί Κρατούμενοι ζούσαν σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, στριμωγμένοι σε τσίγκινες παράγκες και υπέμεναν καρτερικά το δριμύ ψύχος του χειμώνα και την ανυπόφορη ζέστη του καλοκαιριού. «Άλλοτε πάλι οδηγούνταν στο πειθαρχείο και στην απομόνωση με λιγοστό νερό και ψωμί. Οι ξυλοδαρμοί και οι εκφοβισμοί ήταν καθημερινό φαινόμενο. Γενικά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης η ζωή των Πολιτικών Κρατουμένων ήταν εφιαλτική. Περισσότεροι από 3000 αγωνιστές υποβλήθηκαν σε σκληρές σωματικές δοκιμασίες, μα πολύ περισσότερο ψυχικές, χωρίς να λυγίσουν και χωρίς να λογαριάζουν τις δυνάμεις ασφαλείας και την υπεροχή των Άγγλων. Οι κατακτητές διέθεταν την υλική δύναμη και τη βία, οι αγωνιστές την ψυχή και το πνεύμα, που τους κρατούσαν ελεύθερους κι ας ήταν κλεισμένοι σε κρατητήρια και φυλακές».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα