Υπ. Παιδείας:Η γραφή των Μιχαηλίδη και Μόντη μεγάλο πνευματικό μνημείο

Την εκτίμηση ότι η γραφή των μεγάλων ποιητών της Κύπρου Βασίλη Μιχαηλίδη και Κώστα Μόντη μας αφήνει ένα μεγάλο πνευματικό μνημείο, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου.



Ο κ. Προδρόμου μιλούσε κατά την τελετή αποκαλυπτηρίων των προτομών του Βασίλη Μιχαηλίδη και Κώστα  Μόντη  στο Λύκειο Παραλιμνίου, που διοργάνωσαν το Λύκειο  Παραλιμνίου, η Σχολική Εφορεία Παραλιμνίου και το Κοινωφελές, Επιστημονικό και

Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης».

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι τα αποκαλυπτήρια των δύο προτομών στο Λύκειο Παραλιμνίου «είναι ένας ξεχωριστός τρόπος για να γιορτάσουμε τα γράμματα και την πολιτιστική κληρονομιά και να περάσει το μήνυμα ότι πρέπει να συνεχίσουμε τη ζωή μας πατώντας στέρεα στις βάσεις της μόρφωσης και της καλλιέργειας και να αναζητούμε τις πολιτιστικές αξίες και την κληρονομιά αυτού του τόπου».

Πρόσθεσε ότι οι δύο προτομές θα αποτελούν την προμετωπίδα του Λυκείου Παραλιμνίου και σημείωσε πως «ο Βασίλης Μιχαηλίδης, ανάμεσα στο πλούσιο και ποικιλόμορφο ποιητικό του έργο, την γραφή για την ιστορία, την πατρίδα και τη μοίρα του Ελληνισμού, μέσα από την ρωμιοσύνη και τη γραφή της 9ης Ιουλίου, ταυτίζεται και με τα όσα έγιναν το 1821. Τον επόμενο χρόνο που θα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από τη μεγάλη επανάσταση του 1821, θα είναι ακόμα μια ευκαιρία και υποχρέωση να θυμηθούμε αυτά που μνημονεύει ο Βασίλης Μιχαηλίδης ότι έγιναν τότε στην Κύπρο» είπε.

Η γραφή του Βασίλη Μιχαηλίδη, συνέχισε, που «δικαιολογημένα πολλοί τον θεωρούν ως τον εθνικό ποιητή της Κύπρου, δικαιώνει την κυπριακή διάλεκτο της ελληνικής γλώσσας, γιατί μπόρεσε να αποδώσει στην διάλεκτο που κάποτε ήταν καταφρονημένη, υψηλές αξίες και  δυνατές ποιητικές εικόνες» ενώ έδωσε «την υπόγεια φλέβα του αγωνιστικού φρονήματος των Κυπρίων και τη δίψα του κυπριακού ελληνισμού για ελευθερία».

Σημείωσε πως «εάν σήμερα στήνουμε τη προτομή του Βασίλη Μιχαηλίδη και θέλουμε να μας εμπνέει στα σχολεία μας, είναι γιατί θέλουμε να αναγιώσει και να καλλιεργήσει το σχολείο» παραπούλια όπως αυτά στα οποία αναφέρθηκε στο έργο του ο μεγάλος ποιητής, προσθέτοντας ότι «η ποιητική γραφή του Βασίλη Μιχαηλίδη από το κατεχόμενο σήμερα Λευκόνοικο και του Κώστα Μόντη, ο οποίος είναι μια πιο περίτεχνη γραφή του 20ου αιώνα, μας αφήνει εξίσου ένα μεγάλο πνευματικό μνημείο».

Είπε ακόμα ότι τον Κώστα Μόντη «τον ανακαλύπτουμε μέσα στο μεγάλο σε έκταση έργο του και παρά το γεγονός ότι η γραφή του είναι πολύ συχνά άμεση, απλή και ακαριαία, εντούτοις στην ανάγνωση της ποίησης του έχουμε πολλά επίπεδα ανάγνωσης. Αυτό που αφήνει ο Κώστας Μόντης είναι την αυτοσυνειδησία, την πρόταση μιας πηγαίας και πολύ σημαντικής ελληνικής ποιητικής γραφής, εν μέσω καταιγίδων, για την κατοχή και την σκλαβιά του Πενταδάκτυλου και της κατεχόμενης Κύπρου».

Απευθυνόμενος στους μαθητές ο Υπουργός Παιδείας είπε πως αυτό που μετρά είναι να αντικρίζουν «κάθε πρωί στην είσοδο του σχολείου τον Κώστα Μόντη που με την ποίηση του μίλησε τη γλώσσα της πατρίδας, αλλά και τη δύναμη της πατρίδας μας και της πολιτιστικής κληρονομιάς μας». Ταυτόχρονα ζήτησε από τους μαθητές να ξεκινήσουν από τώρα «για να πάρουν μια γεύση από τη μεγάλη ποίηση του Κώστα Μόντη».

Ο Βασίλης Μιχαηλίδης και ο Κώστας Μόντης, είπε ο Πρόδρομος Προδρόμου  «εκτός από αυτά που μας αφήνουν κληρονομιά, μας δίνουν την ευκαιρία και την αφορμή να δούμε πόσο σημαντικό είναι να καλλιεργήσουμε τον ίδιο τον εαυτό μας. Μέσα από τη σύγχυση των καιρών, παρηγοριά και ελπίδα μας στέκει πάντα η παράδοση μας, η πολιτιστική παράδοση, οι αρχές της ρωμιοσύνης, το ήθος και οι αξίες και μια παράδοση που ζωντανεύει έμπρακτα με τον πιο χειροπιαστό τρόπο».

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στον εκλιπόντα Φώτο Φωτιάδη, τον οποίο χαρακτήρισε «ξεχωριστή φυσιογνωμία, που έκανε τόσα πολλά πράγματα για τα γράμματα, την ποίηση και την πολιτιστική δημιουργία» ενώ ήταν «ένας πρωτοπόρος που ποτέ δεν περιορίστηκε στην οικονομική δραστηριότητα». 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παιδείας Η, Μιχαηλίδη, Μόντη,paideias i, michailidi, monti