Υπ. Υγείας: 3000 νέα περιστατικά καρκίνου ετησίως στην Κύπρο

Στην Κύπρο καταγράφονται περίπου 3000 νέα περιστατικά καρκίνου ετησίως, είπε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, σημειώνοντας ότι η αυξητική τάση της εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και παραμένει μια από τις κυριότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας, με πέραν των 8 εκατομμυρίων θανάτων ετησίως διεθνώς.

Σε χαιρετισμό του, στην επιστημονική

ημερίδα για την μέθοδο της πρωτονοθεραπείας που διοργάνωσε ο Οργανισμός «Κώστα Παπαέλληνα» με την στήριξη του Ιδρύματος Καινοτομίας και Έρευνας Κύπρου, ο κ. Ιωάννου είπε ότι αυτή θα βοηθήσει τα μέγιστα στην ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και του κοινού ευρύτερα, για τη μέθοδο της πρωτονοθεραπείας και τα πλεονεκτήματα που θα έχει η εγκατάσταση μιας τέτοιας μονάδας στη χώρα μας, ιδιαίτερα για τους καρκινοπαθείς συμπολίτες μας.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η αυξητική τάση στα περιστατικά καρκίνων που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια και στην Κύπρο, οι σοβαρότατες συνέπειες είναι εμφανείς και επηρεάζουν όχι μόνο τους ίδιους τους καρκινοπαθείς, αλλά και τις οικογένειές τους και την κοινωνία, και η επιβάρυνση που προκαλεί η ασθένεια στο Σύστημα Υγείας και την οικονομία της χώρας, αποτελούν τους κύριους λόγους, για τους οποίους το Υπουργείο Υγείας έχει ιεραρχήσει τον καρκίνο ως μείζον θέμα Δημόσιας Υγείας.

Προς απάμβλυνση του προβλήματος, σημείωσε, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στην επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον Καρκίνο, και στη βάση των κατευθυντήριων Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις νέες επιστημονικές εξελίξεις, συμπεριέλαβε τους άξονες της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης, της στήριξης, επανένταξης και ανακουφιστικής φροντίδας, της έρευνας και της καταγραφής των περιστατικών για τη δημιουργία Αρχείου Καρκίνου.

Ως Υπουργείο Υγείας, ανέφερε, καλωσορίζουμε κάθε προσπάθεια, η οποία εμπίπτει στους παραπάνω άξονες και μπορεί να συμβάλει στην ενημέρωση και την καλύτερη κατανόηση σύγχρονων μεθόδων θεραπείας που εφαρμόζονται σε άλλα Συστήματα Υγείας.

«Η θεραπεία με τα πρωτόνια έχει να επιδείξει θεαματικά αποτελέσματα στην μάχη κατά του καρκίνου και στη βελτίωση της «μετά τη θεραπεία» ποιότητας ζωής των ασθενών. Τα εξαιρετικά θεραπευτικά αποτελέσματα στους περισσότερους παιδιατρικούς κακοήθεις όγκους, στους καρκίνους του μαστού, του προστάτη, του λαρυγγοφάρυγγα, του πνεύμονα και σε άλλες ευρύτατα διαδεδομένες νεοπλασίες έχουν καταστήσει την χρήση των πρωτονίων θεραπεία εκλογής και μονόδρομο για πολλά περιστατικά», σημείωσε.

Η απουσία μονάδας πρωτονοθεραπείας τόσο στη χώρα μας, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου αλλά και των Βαλκανίων, είπε ο κ. Ιωάννου, υποχρεώνει τους ασθενείς μας να απευθύνονται σε εξειδικευμένα ιατρικά Κέντρα κυρίως της Γερμανίας και της Ελβετίας, με τις όποιες οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες μπορεί να έχει η μετάβαση στο εξωτερικό για τον ίδιο τον ασθενή και τους οικείους του.

Ως Υπουργείο Υγείας, συνέχισε, στηρίζουμε τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες που έχουν ως προοπτική την εισαγωγή στη χώρα μας καινοτόμων και σύγχρονων μεθόδων, όπως η πρωτονοθεραπεία, η οποία μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση και την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας.

«Σίγουρα, η δημιουργία μιας τέτοιας Μονάδας στην Κύπρο θα έχει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο από ιατρικής άποψης, αλλά και σε ακαδημαϊκό επίπεδο, αφού θα θέσει την Κύπρο στο επίκεντρο της σύγχρονης έρευνας στην ιατρική και των επιστημών της Ιατρικής Φυσικής, της Ραδιοβιολογίας και της Νανοτεχνολογίας", ανέφερε.

Επιπρόσθετα, θα βοηθήσει στη δημιουργία γεφυρών συνεργασίας με κρατικούς φορείς άλλων χωρών της περιοχής, πανεπιστημιακά ιδρύματα και εξειδικευμένα κέντρα για τον καρκίνο, κατατάσσοντας τη χώρα μας στον περιφερειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ως Κέντρο Αναφοράς, ενισχύοντας παράλληλα και τις προσπάθειες για προσέλκυση ιατρικού τουρισμού στο νησί μας, συμπλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα