Υπ. Υγείας: Μελετά ένταξη νέων φαρμάκων κατά του διαβήτη το 2019

Το Υπουργείο Υγείας μελετά πρόταση για αναβάθμιση των πρωτοκόλλων εντός του 2019, όσον αφορά στις θεραπείες για τον διαβήτη και την ένταξη νέων φαρμάκων στο κρατικό συνταγολόγιο, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές, δήλωσε ο Υπουργός ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου σε χαιρετισμό του στη συνέντευξη Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2018.

Παράλληλα, πρόσθεσε, με τη συνεχή εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και με την καθημερινή λειτουργία των Κλινικών Διαβήτη στα δημόσια νοσηλευτήρια,

«στοχεύουμε στη σωστή ενημέρωση, την έγκαιρη διάγνωση και τη ρύθμιση των ασθενών μας».

Όπως είπε ο Υπουργός, οι Διαβητολογικές Κλινικές που λειτουργούν στα δημόσια νοσηλευτήρια παγκύπρια στελεχώνονται σήμερα από ιατρικούς λειτουργούς και νοσηλευτές που έχουν τύχει εξειδικευμένης εκπαίδευσης στη βάση των πιο σύγχρονων πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται διεθνώς, και είναι σε θέση να προσφέρουν στους πάσχοντες με διαβήτη συμπολίτες μας τις κατάλληλες θεραπείες.

Συμπλήρωσε ότι η ένταξη των Διαβητολογικών Ιατρείων παρακολούθησης στην Πρωτοβάθμια Ιατρική Φροντίδα έχει δώσει την ευκαιρία στους ασθενείς τόσο των Αστικών όσο και των Αγροτικών Κέντρων Υγείας να εξυπηρετούνται ευκολότερα και να έχουν άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Ο κ. Ιωάννου είπε επίσης ότι στην παιδο-Διαβητολογική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου, τοποθετούνται συσκευές συνεχούς παρακολούθησης σακχάρου που καταγράφουν το σάκχαρο και βοηθούν στην αξιολόγηση κάθε παιδιού και στην προσαρμογή ατομικής θεραπευτικής αγωγής. Πρόσθεσε ότι με την εφαρμογή συγκεκριμένων προγραμμάτων και δράσεων, το Υπουργείο Υγείας επενδύει στην πρόληψη, τη έγκαιρη ανίχνευση, τη διαχείριση και την σωστή αντιμετώπιση της νόσου.

Κυρίες και Κύριοι,

«Οι προσπάθειες είναι συνεχιζόμενες και εντατικές και γίνονται έχοντας την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση στο επίκεντρο. Είναι σημαντικό όλοι οι πολίτες να προβληματίζονται και να αναζητούν ενημέρωση για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, που μπορεί να επηρεάζει την υγεία τους. Η ανάγκη για στοχευμένη και ορθή πληροφόρηση είναι απαραίτητη», σημείωσε.

Ευχαρίστησε παράλληλα, την Εθνική Επιτροπή Διαβήτη για το πολύ σημαντικό της έργο και έστειλε το μήνυμα ότι «ο διαβήτης αφορά κάθε οικογένεια, αλλά είναι στο χέρι μας να μην του επιτρέψουμε να μπει στη δική μας». Όπως είπε, κείνο που προβληματίζει περισσότερο είναι ο αριθμός των μη καταγεγραμμένων περιστατικών, που παραμένουν αδιάγνωστα και χωρίς θεραπεία, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, που έχει ως αποτέλεσμα σοβαρές παθήσεις στο άτομο και μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά περίπου οκτώ χρόνια, ενώ είναι οικονομικά ασύμφορο για τα συστήματα υγείας.

Στην Κύπρο, το ποσοστό των διαβητικών εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 10,3% του συνολικού πληθυσμού, ποσοστό που κατατάσσει την χώρα στα ίδια επίπεδα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υγείας, Μελετά, 2019,ygeias, meleta, 2019