ΥΠΑΜ Γαλλία: Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας για ό,τι συμβαίνει στην ΑΟΖ

Την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο εξέφρασε σήμερα η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας κα Φλοράνς Παρλί, η οποία έγινε το πρωί δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη.

Μετά τη συνάντηση, η κα Παρλί δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ήταν μια ευκαιρία να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας για την

Κύπρο που είναι κάτω από ισχυρή πίεση, από διεθνή άποψη.

Η Γαλλία είναι φίλος της Κύπρου και επανέλαβα την αλληλεγγύη μας. Αυτό ήταν το κύριο μήνυμα μας».

Ερωτηθείσα είπε ότι «η αλληλεγγύη μας εκφράζεται με πολλούς τρόπους. Έχουμε δυνατή διμερή συνεργασία με την Κύπρο, η Κύπρος φιλοξενεί συχνά στα λιμάνια της το ναυτικό μας, και είμαστε πολύ ευγνώμονες για αυτό, ενώ συμμετέχει και στην αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων των αεροπλανοφόρων μας».

Τόνισε, τέλος, ότι «εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας (προς την Κύπρο) και για το τι συμβαίνει στην ΑΟΖ» της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με  ανακοίνωση του Γαλλικού Υπουργείου Άμυνας νωρίς το απόγευμα, η Υπουργός θα μεταβεί στη σμηναρχία που έχει αναπτυχθεί γύρω από το Charles de Gaulle και η οποία συμβάλει, από τα τέλη του Ιανουαρίου, στην επιχείρηση Chammal (γαλλική συμβολή στην επιχείρηση της συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους, Operation Inherent resolve) από την Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά την επίσκεψή της στο αεροπλανοφόρο, μετά την παρουσίαση της επιχείρησης και την ανταλλαγή απόψεων, η Florence Parly θα απευθυνθεί σε ολόκληρο το πλήρωμα. Επιστρέφοντας από το Μόναχο όπου συμμετείχε στη συνάντηση των βασικών υπουργών άμυνας της Συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους, η Υπουργός θα επαναβεβαιώσει την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να συνεχίσει τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Θα επαναλάβει στο πλήρωμα της σμηναρχίας τη σημασία της συμμετοχής τους στην επιχείρηση Chammal, το στρατηγικό ενδιαφέρον της παρουσίας τους στην περιοχή αυτή και την υπερηφάνεια του έθνους.

Η σμηναρχία η οποία επί του παρόντος αποτελείται από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, μία ομάδα 20 Rafale και 2 Hawkeye, τις φρεγάτες Chevalier Paul, Auvergne, Bretagne και Surcouf, το δεξαμενόπλοιο ανεφοδιασμού Var και ένα πυρηνικό υποβρύχιο, απέπλευσε από την Toulon στις 21 Ιανουαρίου για να λάβει μέρος στην αποστολή Foch, διάρκειας 3 μηνών. Επί του παρόντος η σμηναρχία ενσωματώνει μία αμερικανική και μία ελληνική φρεγάτα, και θα συμμετάσχει σε δράσεις συνεργασίας με την Κύπρο και το ΝΑΤΟ (επιχείρηση Sea Guardian).

Εκτός από τη συμμετοχή της στην αποστολή Chammal, η σμηναρχία συμβάλει έτσι στην αυτόνομη εκτίμηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία είναι στρατηγικού ενδιαφέροντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα