ΥΠΑΜ: Η Κύπρος σταθερός υποστηρικτής της Αρμενίας στην ΕΕ

«Η Κύπρος αποτελεί σταθερό υποστηρικτή των θέσεων της Αρμενίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδη, υποδεχόμενος στη Λευκωσία τον Αρμένιο ομόλογό του, Βιγκέν Σαρκσιάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Οι δύο Υπουργοί αναφέρθηκαν στην ανάγκη αποφυγής εντάσεων και συγκρούσεων, με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεσή τους για ενίσχυση

των στρατιωτικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Βιγκέν Σαρκσιάν έτυχε το μεσημέρι της Δευτέρας επίσημης υποδοχής από τον Κύπριο ομόλογό του, Χριστόφορο Φωκαΐδη, και οι δύο Υπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο ΓΕΕΦ, αλλά και διευρυμένες συνομιλίες, με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Συζήτησαν θέματα περιφερειακής ασφάλειας και τρόπους αντιμετώπισης των νέων απειλών και της τρομοκρατίας, ενώ υπέγραψαν και Συμφωνίες για Ανταλλαγή και Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών, καθώς και Πρόγραμμα Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας.

«Κύπρος και Αρμενία στέκονται αλληλέγγυες, έχοντας πάντα ως γνώμονα τον αμοιβαίο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, έχοντας και οι δύο υποστεί τα τραύματα και τις συνέπειες της ατιμωρησίας διεθνών εγκλημάτων», είπε ο κ. Φωκαΐδης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

Συνέχισε, λέγοντας ότι «παραμένουμε προσηλωμένοι στην ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, στην ανάγκη αποφυγής εντάσεων και συγκρούσεων, στην ανάγκη διαφύλαξης της ειρήνης και της σταθερότητας».

Αναφέρθηκε επίσης στον «εποικοδομητικό ρόλο και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Κύπρος με όλες σχεδόν τις γειτονικές χώρες, πλην της Τουρκίας». Όπως είπε, «απώτερος στόχος μας και όραμα, αποτελεί η μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου από ζώνη αστάθειας και γεωπολιτικής αβεβαιότητας σε χώρο σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας, λαμβάνοντας υπόψη και τις ενεργειακές προοπτικές της περιοχής».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου, οι απειλές και ασυμμετρίες που υπονομεύουν αυτή τη στρατηγική κατεύθυνση «θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινού, από όλες τις χώρες της περιοχής, αλλά και όσους ενδιαφέρονται ευρύτερα για την αναγκαιότητα να υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου».

Ο κ. Φωκαΐδης ενημέρωσε τον κ. Σαρκσιάν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, με βάση τις Αρχές της ΕΕ, «χωρίς ξένες κηδεμονίες, χωρίς ξένους στρατούς και αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων».

Ανέφερε ακόμη ότι ο κ. Σαρκσιάν τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με τον κ. Φωκαΐδη να επαναλαμβάνει τη θέση αρχής της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη στήριξη στις προσπάθειες της ομάδας του Μινσκ, υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ, για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος, χωρίς τη χρήση βίας.

Είπε, τέλος, ότι η Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ πριν από δύο περίπου χρόνια, με ομόφωνη απόφαση της Βουλής, ποινικοποίησε την άρνηση της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Υπουργός Άμυνας της Αρμενίας είπε ότι οι δύο πλευρές θα ανιχνεύσουν περαιτέρω τις δυνατότητες που υπάρχουν για στρατιωτική συνεργασία, ενώ εξέφρασε την ευχή να αποκατασταθεί η λειτουργία της διακυβερνητικής επιτροπής για τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Αρμενίας.

«Θέλουμε να έχουμε περισσότερες επαφές σε στρατιωτικό επίπεδο, θέλουμε το στρατιωτικό μας προσωπικό να συναντάται συχνότερα, διεξάγοντας από κοινού εργασία πρακτικής φύσεως, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών ασκήσεων, της εκπαίδευσης και της συντήρησης στρατιωτικού εξοπλισμού, αλλά και της ανταλλαγής πληροφοριών και τεχνογνωσίας», είπε.

Πρόσθεσε ότι η συνεργασία με την Κύπρο βασίζεται σε «τρεις σταθερούς πυλώνες», την κοινή ιστορία, το κοινό σύστημα αξιών, αλλά και τις κοινές προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η στρατιωτική συνεργασία.

Ο κ. Σαρκσιάν εξέφρασε την εκτίμηση του αρμενικού προς τον κυπριακό λαό για τις θέσεις που εκφράζει μέσω της Κυβέρνησης και της Βουλής, ενώ πρόσθεσε ότι τόσο η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων όσο και η ποινικοποίηση της άρνησής της, είναι θέματα μεγάλης σημασίας για τη χώρα του.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, «η γενοκτονία δεν είναι πρόβλημα που σχετίζεται με την ιστορία», αλλά ένα «σύγχρονο πρόβλημα ασφάλειας». Είπε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την αναγνώριση και καταδίκη κάθε περίπτωσης γενοκτονίας, διαφορετικά, είπε, τα φαινόμενα αυτά εκδηλώνονται εκ νέου.

Αναφέρθηκε, εξάλλου, στον γιατρό Tom Catena, ο οποίος τιμήθηκε από το Ερεβάν με το «Βραβείο Αρόρα για την Αφύπνιση της Ανθρωπότητας 2017» για το ανθρωπιστικό του έργο στο Σουδάν και είπε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στον τομέα των ανθρωπιστικών και ειρηνευτικών αποστολών.

Το μεσημέρι ο κ. Φωκαΐδης παραθέτει επίσημο γεύμα προς τιμή του κ. Σαρκσιάν, ενώ η επίσκεψή του Αρμένιου Υπουργού Άμυνας συνεχίζεται αύριο, Τρίτη, με συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’.

Θα επισκεφθεί επίσης τα Φυλακισμένα Μνήματα και τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου θα καταθέσει στεφάνι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα