ΥΠΑΜ: Η θυσία των ηρώων μας επιτάσσει συνέχιση αγώνα για τερματισμό κατοχής

Αν κάτι χαρακτήριζε τους ήρωες που μνημονεύουμε σήμερα, αυτό δεν ήταν άλλο από το ατελεύτητο ψυχικό και ηθικό αποταμίευμα που τηρούσαν για κάθε δύσκολη ώρα, για κάθε δύσκολη στιγμή της πατρίδας μας , ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας, μιλώντας στο εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων στις μάχες της Τηλλυρίας τον Αύγουστο του 1964, που τελέστηκε σήμερα Κυριακή στον Ιερό Ναό Αγίου Ραφαήλ στον Παχύαμμο.

Πρόσθεσε πως η απαράμιλλη ηρωική θυσία όλων τους λειτουργεί ως βροντερή φωνή που καλεί και επιτάσσει τη συνέχιση του αγώνα που διεξάγουμε για τερματισμό της κατοχής, απελευθέρωση και επανένωση

της πατρίδας μας. Ανέφερε, ακόμη, πως με τον ηρωικό θάνατό τους μας κληροδότησαν μια ανεξάντλητη παρακαταθήκη αξιών.

Κάθε χρόνο αυτές τις μέρες, είπε ο κ. Πάλμας, ανακαλούμε στη μνήμη τα τραγικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περιοχή της Τηλλυρίας τον Αύγουστο του 1964. Ανεβαίνοντας σήμερα στη μαρτυρική γη, τη γη αυτή που δέχθηκε την τελευταία ανάσα των γενναιόψυχων υπερασπιστών της, αισθανόμαστε την ιστορικά φορτισμένη της αύρα, συμπλήρωσε , προσθέτοντας πως ανακαλούμε στη μνήμη τις φρικιαστικές εικόνες από τα πεδία των μαχών και τα σπαραξικάρδια στιγμιότυπα ενός εφιάλτη που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Επιστρέφουμε με σεβασμό πίσω στον χρόνο και μετράμε τις νωπές ακόμα πληγές της μαρτυρικής μας πατρίδας και κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στους υπερήφανους προασπιστές της γης της Τηλλυρίας στους γενναίους καταδρομείς της 31ης Μοίρας Καταδρομών, στους  μαχητές των 206 και 216 Ταγμάτων Πεζικού και των 83ου και 85ου Λόχων του 8ου Τακτικού Συγκροτήματος, συνέχισε ο Υπουργός Άμυνας.

Υποκλινόμαστε, ανέφερε, στην ηρωική στάση των ανδρών του Λόχου Εθνοφρουράς του Κάτω Πύργου και του Παχύαμμου, αλλά και στην αυταπάρνηση που επέδειξαν οι επτά θυσιασθέντες της ακταιωρού «Φαέθων» του Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς.

Παραλαμβάνοντας, είπε, ο Υπουργός Άμυνας  την αιματοβαμμένη σκυτάλη που μας παρέδωσαν εξήντα χρόνια πριν, έχουμε την ιερή υποχρέωση να ανανεώσουμε τον όρκο για συνέχιση του αγώνα, μέχρι την τελική δικαίωση της Κύπρου μας.

Σημείωσε πως το  άφθαστο πνεύμα αγωνιστικότητας των ηρωικών μας προγόνων ενδυναμώνει την πίστη, τη θέληση και την αντοχή μας στον αγώνα άρσης της κατοχής, απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας μας.

Ο κ. Πάλμας αναφέρθηκε εκτενώς στα γεγονότα της Τηλλυρίας και στην κατάσταση που προηγήθηκε επισημαίνοντας πως τα γεγονότα αυτά αποτέλεσαν επί της ουσίας την πρώτη απόπειρα της Τουρκίας να εισβάλει στρατιωτικά στην Κύπρο, με στόχο την κατάλυση της νεοϊδρυθείσας Κυπριακής Δημοκρατίας και την εκ των πραγμάτων διαίρεση του νησιού.

Είπε ακόμη πως στο πλαίσιο εφαρμογής των επεκτατικών της σχεδίων η Τουρκία το προηγούμενο διάστημα προχώρησε στη σταδιακή ενίσχυση του θύλακα των χωριών Κόκκινα και Μανσούρα, με στόχο την εδραίωση και σταδιακή διεύρυνσή του και συνένωση με αυτόν της Λεύκας και ακολούθως με αυτόν της Λευκωσίας – Κιόνελι. Τελικό στόχο της Άγκυρας αποτελούσε ο έλεγχος ενός γεωγραφικά μεγάλου μέρους της Κύπρου, δημιουργώντας με αυτή την εξέλιξη τις αποσταθεροποιητικές συνθήκες που επιζητούσε, ανέφερε.

Μετά το πέρας του μνημόσυνου, δρομείς του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων μετέφεραν φλόγα από το ύψωμα Λωρόβουνος, όπου είχαν διεξαχθεί οι νικηφόρες μάχες της 31ης μοίρας καταδρομών, έως και το προαύλιο του ναού στο ηρώο.

Μετά την αφή της φλόγας έγινε επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του μνημείου, ονομαστικό προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΥΠΑΜ,ypam