ΥΠΑΜ και ΙδΕΚ ενώνουν δυνάμεις για προώθηση της έρευνας και καινοτομίας

Το Υπουργείο Άμυνας και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) υπέγραψαν τη Δευτέρα μνημόνιο συνεργασίας, διασυνδέοντας την έρευνα και την καινοτομία με την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ).

Το μνημόνιο υπέγραψαν ο ΥΠΑΜ Χαράλαμπος Πετρίδης και ο Επικεφαλής Επιστήμονaς Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος, σε ειδική τελετή παρουσία και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη.

Μεταξύ

άλλων, με το μνημόνιο, το ΥΠΑΜ προχωρεί στη δημιουργία εξειδικευμένου τμήματος, ενώ ανοίγει ο δρόμος για αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων για προώθηση της έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της Άμυνας, όπως τις τεχνολογίες διπλής χρήσης (τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται τόσο για πολιτική όσο και για στρατιωτική χρήση).

«Με τη σημερινή υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας και του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας πραγματοποιούμε ακόμη ένα αποφασιστικό βήμα στους στόχους που έχουμε θέσει για δημιουργία διαδικασιών και υποδομών για την πραγματική και έμπρακτη στήριξη του τομέα της έρευνας και της καινοτομίας», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Χαράλαμπος Πετρίδης.

Όπως πρόσθεσε, το μνημόνιο θέτει τις βάσεις για την αγαστή συνεργασία μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια με τον Επικεφαλής Επιστήμονα, ως συντονιστή του ιδρύματος έρευνας και καινοτομίας, την αξιοποίηση της εμπειρίας και τεχνογνωσίας του ΙΔΕΚ στη διαδικασία κλήσεως σε προτάσεις τις οποίες θα προκηρύσσει και θα χρηματοδοτεί το ΥΠΑΜ, τη συνεργασία σε προώθηση έργων διπλής τεχνολογίας (dual use technologies), την προώθηση κοινών προγραμμάτων και μελετών, αλλά και γενικά την αμοιβαία συνεργασία με βάση την τεχνογνωσία των δύο μερών.

«Προφανώς μέσα από τις δράσεις και ενέργειες μας, τελικός μας στόχος είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση της επιχειρησιακής ικανότητας της ΕΦ και θα ήθελα να τονίσω ότι είμαστε έτοιμοι το συντομότερο δυνατόν να θέσουμε αυτή τη βάση της τεχνολογίας στην πράξη και όχι μόνο στη βάση της υπογραφής ενός μνημονίου, την ορθολογιστική αξιοποίηση των τεχνολογιών και την ενδυνάμωση της αποστολής του ΥΠΑΜ», κατέληξε ο κ. Πετρίδης.

Στο δικό του χαιρετισμό, ο κ. Μαστρογιαννόπουλος ανέφερε ότι το εν λόγω μνημόνιο θα είναι «καταλυτικής σημασίας» για την υποστήριξη και προώθηση έρευνας και καινοτομίας στη χώρα.

«Αποτελεί τολμώ να πω μια πρωτοφανή συνεργασία για τα κυπριακά δρώμενα, που αποδεικνύει την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας για ενσωμάτωση της έρευνας και καινοτομίας σε θέματα άμυνας και εθνικής ασφάλειας», είπε.

Όπως είπε, το μνημόνιο θα αποτελέσει το εφαλτήριο για ενίσχυση των ερευνητικών και επιχειρησιακών δραστηριοτήτων της χώρας, διασυνδέοντας την έρευνα και την καινοτομία με την αποστολή του ΥΠΑΜ, ενώ παράλληλα θέτει τις βάσεις αξιοποίησης των διεθνών χρηματοδοτικών πόρων και συνεργασιών, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας.

«Κοινός μας στόχος η περαιτέρω ενδυνάμωσης της επιχειρησιακής ικανότητας και αποτρεπτικής ισχύος της ΕΦ, καθώς και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, για να θέσουμε γερές βάσεις για ανάπτυξη βιομηχανίας διπλής χρήσης στη χώρα μας», πρόσθεσε σημειώνοντας πως «τα αρχικά δείγματα γραφής σε αυτό τον τομέα είναι άκρως ενθαρρυντικά και προβλέπουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη τους για το ευρύτερο όφελος».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα