ΥΠΑΜ: Να σταθούμε απέναντι στις εθνικές προκλήσεις, προσμετρώντας ευθύνες

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τον τόπο μας, οφείλουμε να σταθούμε απέναντι στις εθνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, προσμετρώντας τις δικές μας ευθύνες και υποχρεώσεις, τόνισε την Κυριακή ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, στο εθνικό μνημόσυνο του πεσόντα της τουρκικής εισβολής Ηρακλή Χριστοφή Αγαθοκλέους.

Στον επιμνημόσυνο του λόγο, στο Ιερό Ναό του Αγίου Τύχωνα Λεμεσού, ο κ. Πετρίδης είπε πως σήμερα, 48 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η προσφορά

και η θυσία των ηρώων μας, μάς καλεί να αναλογιστούμε το δικό μας χρέος έναντι της μαρτυρικής μας πατρίδας.

Με την ίδια δύναμη ψυχής και την ίδια αποφασιστικότητα που αγωνίστηκαν οι αδικοχαμένοι άντρες της διμοιρίας του Ηρακλή, που βρίσκονταν υπό τις διαταγές του ανθυπολοχαγού Ιωσήφ Σεργίδη, «οφείλουμε κι εμείς να σταθούμε απέναντι στις εθνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, προσμετρώντας τις δικές μας ευθύνες και υποχρεώσεις», πρόσθεσε.

«H περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον, θα πρέπει με σύνεση και ψυχραιμία να αντιμετωπίσουμε τις κλιμακούμενες τουρκικές ενέργειες και προκλήσεις, διαφυλάσσοντας την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», συμπλήρωσε.

Ο ΥΠΑΜ διαμήνυσε ότι «αμετάθετός μας στόχος παραμένει η λύση του Κυπριακού, που θα οδηγήσει στην επανένωση του νησιού μας» και πως «δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά μόνο να παραμείνουμε σταθεροί στο στόχο που θα μας οδηγήσει στην επιστροφή στις σκλαβωμένες μας πόλεις και χωριά».

Με πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας και με  την ελπίδα ως φάρο και καθοδηγητή μας, ανέφερε ο κ.Πετρίδης, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τελική δικαίωση, για να μπορέσει ο ελληνισμός να ριζώσει ξανά στην πατρώα γη.

Σ’ αυτή τη δύσκολη αλλά λυτρωτική μας πορεία, είπε, ο Ηρακλής Αγαθοκλέους θα μας συντροφεύει από το Πάνθεον των ηρώων, μαζί με όλους τους ήρωες της κυπριακής τραγωδίες του 74, μαζί με όλους τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα, στους εθνικούς αγώνες.

Αναφερόμενος στη θυσία του ήρωα και των άλλων παλληκαριών της μονάδας του, ο Χαράλαμπος Πετρίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η απώλεια των αντρών της διμοιρίας του ανθυπολοχαγού Σεργίδη, αποτελεί μία από τις τραγικότερες συνεισφορές του 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού, στις πολεμικές επιχειρήσεις το 1974.

Παρά τις απώλειες από βομβαρδισμό της τουρκικής αεροπορίας, συνέχισε, «οι γενναίοι στρατιώτες του 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος έλαβαν μέρος σε πολλές μάχες που ακολούθησαν, κατά του προγεφυρώματος στην Κερύνεια, στη Λάπηθο, στον Καραβά, στο Αγριδάκι, στον Άγιο Ερμόλαο, και αργότερα στη Σκυλλούρα, στον Άγιο Βασίλειο, στη Φιλιά και στο αεροδρόμιο Λευκωσίας».

Οι άντρες της διμοιρίας, μεταξύ αυτών και ο Ηρακλής Αγαθοκλέους, έπεσαν μαχόμενοι όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολλαπλάσιες δυνάμεις που τους περικύκλωσαν, όταν προσπάθησαν να αναρριχηθούν στο ύψωμα Λαπάτσα και να διαφύγουν προς την Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας.

Τα διάσπαρτα οστά των ανδρών της διμοιρίας εντοπίστηκαν στο ύψωμα Λαπάτσα, στην περιοχή της Σκυλλούρας, στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων τα έτη 2005, 2008 και  2010.

Μετά από ανθρωπολογικές εξετάσεις και εξετάσεις DNA διακριβώθηκε η ταυτότητα οστών σε 19 από τα 23 παλικάρια που αγνοούνταν, μεταξύ αυτών και του Ηρακλή Αγαθοκλέους, ο οποίος τάφηκε με τις δέουσες τιμές ήρωα, στις 17 Σεπτεμβρίου 2017.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα