ΥΠΑΝ: Στόχος η σύνδεση πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με αγορά εργασίας

Αποτελεί προτεραιότητά μας η διασύνδεση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, με στόχο τη δημιουργία προοπτικών απασχόλησης για τους νέους, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης σε χαιρετισμό της η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, στην τελετή αποφοίτησης της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου.      

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στις προτεραιότητες προς επίτευξη των στόχων της περαιτέρω

ανάπτυξης των Δημόσιων και Ιδιωτικών Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης της Κύπρου.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι είναι προτεραιότητα η διεθνής προώθηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης της Κύπρου ως ποιοτικό και ελκυστικό ακαδημαϊκό προορισμό για την προσέλκυση ξένων φοιτητών, η προώθηση διακρατικών συμφωνιών για αμοιβαία αναγνώριση τίτλων σπουδών, με στόχο τη διεθνοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η στήριξη, μέσω ειδικών υποτροφιών σε φοιτητές που θα επιλέξουν προγράμματα σπουδών με υψηλή ζήτηση και ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο ή ισχυρό αντίκτυπο στην ανάπτυξη υπηρεσιών και εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.

Διαβάστε επίσης: ΥΠΑΝ: Στοχεύουμε στη διεθνοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Η Υπουργός είπε ακόμη ότι είναι προτεραιότητα η συστηματική αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού που διαθέτουν τα Πανεπιστήμια της Κύπρου για τη διαμόρφωση πολιτικών ανάπτυξης της χώρας.

Επεσήμανε ότι «προτεραιότητά μας, αποτελεί, επίσης, η διασύνδεση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, με στόχο τη δημιουργία προοπτικών απασχόλησης για τους νέους μας».

Εξήγησε ότι για τον σκοπό αυτό, η Διεύθυνση Ανώτερης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, για το έργο “Development of a National Graduate Tracking Mechanism and Design and Implementation of an Employers’ Skills Survey” στο πλαίσιο του ευρύτερου έργου «Αντιμετώπιση  αναντιστοιχίας δεξιοτήτων μεταξύ Εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας», το οποίο αποτελεί μέρος της πρότασης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Όπως είπε η κ. Μιχαηλίδου το εν λόγω έργο, που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Κύπρο, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός Εθνικού Μηχανισμού Παρακολούθησης Αποφοίτων Ανώτερης Εκπαίδευσης και παράλληλα στον σχεδιασμό και διενέργεια μίας Εθνικής Έρευνας Εργοδοτών (Employers’ Skill Survey) σε σχέση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας σε γνώσεις, δεξιότητες και προσόντα.

Ταυτόχρονα, είπε, χρηματοδοτείται η συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή έρευνα Παρακολούθησης Αποφοίτων, «Eurograduate».

Η Υπουργός υπογράμμισε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στα 30 και πλέον χρόνια της λειτουργίας του, έχει κατορθώσει να καθιερωθεί στον διεθνή χάρτη της Ανώτερης Εκπαίδευσης και έρευνας, ενώ τόνισε ότι συγκαταλέγεται στα εγνωσμένου κύρους και έγκυρα Διεθνή Συστήματα Κατάταξης Πανεπιστημίων.

«Ο διεθνώς αναγνωρισμένος τίτλος που σας προσφέρει το Πανεπιστήμιο Κύπρου και που καταφέρατε ύστερα από την επίμοχθη προσπάθεια που καταβάλατε να κρατάτε από σήμερα στα χέρια σας, αποτελεί για εσάς ισχυρό, πρόσθετο πλεονέκτημα», είπε στους απόφοιτους η κ. Μιχαηλίδου.

Η Υπουργός δήλωσε ότι επιβεβαιωτική της επιδίωξης και συνεχούς προσπάθειας του πανεπιστημίου να αποτελεί μέρος των ευρωπαϊκών και διεθνών εξελίξεων στον ακαδημαϊκό χώρο, είναι η  συμμετοχή του στον συνασπισμό CoARA για τον ανασχηματισμό του τρόπου αξιολόγησης της ερευνητικής παραγωγής αλλά και η συμμετοχή του, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας των Νεαρών Πανεπιστημίων για το Μέλλον της Ευρώπης (Συμμαχία YUFE).

Πρόσθεσε ότι είναι αξιοσημείωτη, η ενεργός, δυναμική παρουσία του Πανεπιστημίου Κύπρου στον ευρωπαϊκό χώρο έρευνας, σημειώνοντας ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου, αναπτύσσοντας έντονη ερευνητική δραστηριότητα σε εύρος γνωστικών αντικειμένων, έχει επιτύχει, μέσα από ιδιαίτερα ανταγωνιστικές διαδικασίες, να εξασφαλίσει 27 συνολικά χορηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC).

«Εξίσου σημαντική είναι η λειτουργία Κέντρων Αριστείας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Πολιτεία και άλλες εξωτερικές πηγές», είπε η Υπουργός Παιδείας.

Σημείωσε ότι μόνο κατά την τελευταία τριετία, η εξωτερική χρηματοδότηση που έχει λάβει το Πανεπιστήμιο Κύπρου για έρευνα ανήλθε σχεδόν στα 70 εκατομμύρια ευρώ, ενώ κατά τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, όπως είπε, εργοδοτήθηκαν στο ίδρυμα εκατοντάδες ερευνητές.

Επεσήμανε ότι ιδιαίτερης σημασίας είναι η συνεχής δικτύωση, οι διεθνείς συνέργειες και συνεργασίες που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο.

Η Υπουργός συνεχάρη θερμά τους απόφοιτους του Πανεπιστημίου Κύπρου για την ολοκλήρωση των σπουδών τους και την απόκτηση του πτυχίου τους λέγοντας τους ότι «η αποφοίτησή σας αποτελεί μια ιδιαίτερη στιγμή όχι μόνο για εσάς αλλά και την οικογένεια, το Πανεπιστήμιο και την πατρίδα μας ολόκληρη».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα