ΥΠΑΝ:Κανένας να μην μηδενίζει τις προσπάθειες που γίνονται στο δημόσιο σχολείο

Κανένας δεν πρέπει να υποτιμά και να μηδενίζει τις προσπάθειες που γίνονται στο δημόσιο σχολείο στην Κύπρο, δήλωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου.

«Η βελτίωση και στα αποτελέσματα της Κύπρου σε διεθνείς έρευνες δείχνει τη θετική επίδραση της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Παιδείας αναφερόταν, στις δηλώσεις του, σε σχόλιο το οποίο δημοσιεύθηκε σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωση από την

πρώην Ευρωπαία Επίτροπο, αρμόδια για θέματα Εκπαίδευσης, Ανδρούλλα Βασιλείου. Συγκεκριμένα, στο σχόλιο της η κα. Βασιλείου έγραφε: «Μπορείτε να φανταστείτε, φίλοι μου πόσο εξαίρετα θα είναι τα αποτελέσματα της επόμενης «Pisa»; Την τελευταία φορά αν δε κάνω λάθος η Κύπρος κατετάγη τελευταία από όλες τις χώρες της ΕΕ και την αμέσως προ προηγούμενη προτελευταία πριν από Ρουμανία και Βουλγαρία. Που λέτε να βρισκόμαστε τώρα ;».

«Επειδή χθες έγινε ένα δημόσιο σχόλιο σε ΜΚΔ από την Ανδρούλλα Βασιλείου, πρώην Επίτροπο της ΕΕ αρμόδια για θέματα Εκπαίδευσης, ότι η Κύπρος κατετάγη τελευταία στην έρευνα PISA από όλες τις χώρες της ΕΕ. Θέλω να δηλώσω ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Ήταν κάποτε αλήθεια πριν από κάποια χρόνια. Τα τελευταία χρόνια το δείγμα και η απόδειξη του ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αποδίδει είναι το ότι έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ τα αποτελέσματα των μαθητών και μαθητριών μας στις διεθνείς έρευνες» είπε.

Συνέχισε, λέγοντας ότι «η τελευταία διεθνής έρευνα της οποίας έχουμε τα αποτελέσματα είναι η  έρευνα TIMSS του 2019 στην οποία συμμετέχουν δεκάδες χώρες από όλο τον κόσμο. Είναι μια έρευνα για τις επιδόσεις, τις γνώσεις στα Μαθηματικά και τις Φυσικές επιστήμες. Η PISA, στην οποία έγινε αναφορά, αξιολογεί άλλα θέματα», είπε ο Υπουργός Παιδείας.

Στη τελευταία λοιπόν αυτή έρευνα, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, η Κύπρος κάθε άλλο παρά κατατάσσεται τελευταία.

«Όσον αφορά στους μαθητές και τις μαθήτριες του Δημοτικού η μέση επίδοση στα Μαθηματικά ήταν 532, αρκετά πιο πάνω από την κεντρική τιμή που ήταν 500. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας ήταν στη 18η θέση από 58 χώρες. Οι επιδόσεις τους ήταν ανάλογες με μαθητές και μαθήτριες από τη Φινλανδία και το Βέλγιο. Ήταν καλύτερες από μαθητές και μαθήτριες από τη Δανία ή την Πορτογαλία. Αυτό το λέω όχι γιατί αφ’ εαυτού έχουν απόλυτη αξία αυτές οι κατατάξεις και συγκρίσεις μεταξύ χωρών, αλλά για να πάψουμε να έχουμε την εντύπωση ότι τα σχολεία μας δεν κάνουν καλή δουλειά. Πραγματικά δεν πρέπει να μηδενίζουμε», σημείωσε.

Συγκεκριμένα, είπε ο κ. Προδρόμου, όσον αφορά στη διεθνή έρευνα TIMSS είπε ότι  καταγράφεται διαχρονικά πρόοδος. «Στα Μαθηματικά Δημοτικού ξεκινώντας από επίπεδο 475, την πρώτη φορά,  το 1995, σε σχέση με την κεντρική τιμή που είναι το 500, είχαμε φτάσει σε επίπεδο 510 το 2003 και έκτοτε, 4% πιο πάνω, σε επίπεδο 532, το 2019. Ανάλογη βελτίωση κατέγραψαν τόσο στα Μαθηματικά όσο και στη Φυσική και οι μαθητές/μαθήτριες Δημοτικών και Γυμνασίων. Στην τελευταία αυτή έκθεση TIMSS του 2019,  οι μαθητές και μαθήτριες των Γυμνασίων μας είχαν βελτιώσει τις επιδόσεις τους σε σχέση με το παρελθόν και βρέθηκαν στη 17η θέση από 39 χώρες», συμπλήρωσε.

Υπάρχουν βεβαίως ζητήματα που πρέπει να βελτιώσουμε στα σχολεία, συνέχισε ο κ. Προδρόμου «αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε σχόλια τα οποία υποβιβάζουν ή μηδενίζουν τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών μας –έχουμε καλούς εκπαιδευτικούς στην Κύπρο- ούτε τις προσπάθειες των μαθητών και των μαθητριών μας».

Ελπίζω, είπε, ότι στην επόμενη έρευνα PISA και στην επόμενη έρευνα TIMSS θα καταγραφούν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα γιατί η προσπάθεια είναι διαρκής και οι μέχρι τώρα βελτιώσεις αντανακλούν οπωσδήποτε και τη θετική επίδραση της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης.

«Απλώς ήθελα να υπογραμμίσω ότι κανένας δεν πρέπει να υποτιμά και να μηδενίζει τις προσπάθειες που γίνονται στο δημόσιο σχολείο στην Κύπρο, ούτε πρέπει να δεχόμαστε μηνύματα απαξίωσης των σχολείων μας. Εξάλλου, τα παιδιά τα οποία αυτές τις μέρες διαγωνιστήκαν, διεκδίκησαν και πέτυχαν θέση στα πανεπιστήμια στην Κύπρο και την Ελλάδα δίνουν την απάντηση ότι η προσπάθεια στον στίβο της γνώσης είναι συνεχόμενη και πρέπει κάθε χρόνο να προσπαθούμε, αξιοποιώντας τους πόρους και τις δυνάμεις που έχουμε, την προσπάθεια που καταβάλλει η Πολιτεία μας για να κατακτούμε τη γνώση και να έχουμε στόχο την αριστεία, όπως μαρτυρά και η παρουσία των πρωτευσάντων εδώ σήμερα», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης: ΥΠΑΝ: Μπορούμε και πρέπει να έχουμε πρότυπα αριστείας

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΥΠΑΝ Κανένας,ypan kanenas