Βρυξέλλες:Συζήτησαν πρόταση Κομισιόν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης

Ολοκληρώθηκαν απόψε στις Βρυξέλλες οι εργασίες του Συμβουλίου των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, ως προς το σκέλος της δικαιοσύνης (η συνεδρίαση του σκέλους των εσωτερικών υποθέσεων είναι προγραμματισμένη για αύριο Τρίτη), με συμφωνία σχετικά με μια μερική γενική προσέγγιση σχετικά με την οδηγία για "την αφερεγγυότητα, την αναδιάρθρωση και την δεύτερη ευκαιρία", η οποία συμφωνία καλύπτει τις πτυχές του πτωχευτικού

δικαίου που σχετίζονται με την εκκαθάριση των χρεών, τα μέτρα για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών και τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις διαδικασίες αυτές.

Σύμφωνα με τη Βουλγαρική Προεδρία, η οδηγία αυτή, μόλις υιοθετηθεί, θα στηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση σε ολόκληρη την ΕΕ και θα συμβάλει στην ανάπτυξη επιχειρηματικής νοοτροπίας στην οποία οι επιχειρηματίες "θα μπορούν να αποτύχουν και να προσπαθήσουν ξανά". "Ελπίζω ότι η σημερινή συμφωνία θα ανοίξει το δρόμο για μια πλήρη θέση του Συμβουλίου αργότερα φέτος και μια πολιτική συμφωνία πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο", δήλωσε η Τσέτσκα Τσάτσεβα, υπουργός Δικαιοσύνης της Βουλγαρίας και προεδρεύουσα του Συμβουλίου.

Επιπλέον, στη βάση της ατζέντας, οι Υπουργοί Δικαιοσύνης συζήτησαν την πρόταση της Κομισιόν και επιβεβαίωσαν τη σημασία της για την εξασφάλιση αποτελεσματικών και γρήγορων μηχανισμών συλλογής και χρήσης ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων.

Σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη στρατηγική ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, οι Υπουργοί ενημερώθηκαν από την Προεδρία σχετικά με την πρόοδο της νέας στρατηγικής και σχεδίου δράσης για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη 2019-2023. Τα κύρια στοιχεία της νέας στρατηγικής που έχουν ήδη διαμορφωθεί θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναλυτικά, το πλαίσιο και οι αρχές που συμφωνήθηκαν για το σχέδιο στρατηγικής και το σχέδιο δράσης θα περιλαμβάνουν: τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των έργων ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, την ανάπτυξη της αρχής της διαλειτουργικότητας μεταξύ των εθνικών ηλεκτρονικών συστημάτων των κρατών μελών και τη διατήρηση της αρχής της εθελοντικής συμμετοχής στα σχέδια.

Αύριο οι Υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων θα εξετάσουν τους φακέλους που σχετίζονται με τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Το πρωί, οι υπουργοί θα συζητήσουν ανεπίσημα την εφαρμογή των αρχών της ευθύνης και της αλληλεγγύης. Οι υπουργοί Εσωτερικών θα συζητήσουν επίσης την πρόταση της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση του κώδικα θεωρήσεων ενόψει των νέων προκλήσεων ασφάλειας και μετανάστευσης. Οι υπουργοί αναμένεται να επικεντρωθούν στον νέο μηχανισμό που συνδέει την πολιτική θεωρήσεων και την επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, οι υπουργοί θα προβούν σε απολογισμό της κατάστασης των μεσογειακών μεταναστευτικών οδών. Σημειώνεται ότι οι δράσεις που αναλήφθηκαν από την ΕΕ και τα κράτη μέλη τα τελευταία χρόνια οδήγησαν σε μείωση του αριθμού των αφίξεων. Επιπλέον το Συμβούλιο θα συζητήσει, παρουσία της αντιτρομοκρατικής ομάδας (CTG), πιθανές ευκαιρίες για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ αρμόδιων αρχών που ασχολούνται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ οι υπουργοί θα εξετάσουν επίσης τον αντίκτυπο του πρώτου κύκλου πολιτικής της ΕΕ για το οργανωμένο και σοβαρό έγκλημα (2014-2017). Θα εξετάσουν επίσης τους πιθανούς τομείς για περαιτέρω βελτίωση.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα