Υπέρ της ομοσπονδίας τάσσονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης στα κατεχόμενα

Ως «σύνδρομο αδυναμίας του εθνικισμού» χαρακτήρισε τις δηλώσεις περί προσχώρησης της κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία, όπως η Αλεξανδρέττα, ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Ασίμ Ακάνσοϊ, ενώ ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Όζγιγιτ δήλωσε ότι η ομοσπονδία είναι η ρεαλιστικότερη και εφικτότερη λύση στην Κύπρο.


Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Ακανσόϊ ανέφερε ότι το ψευδοκράτος δεν θα αναγνωριστεί και η πολιτική

Τατάρ προσέκρουσε στον τοίχο. «Τότε, λέγεται, ας κάνουμε προσάρτηση. Κατά τη διαδικασία των εκλογών όλοι μιλούν για την οικονομία. Όμως, παράλληλα με αυτό πρέπει να συζητηθεί και το πρόβλημα δημοκρατίας στη χώρα, τα προβλήματα δικαίου», είπε.

Σημειώνοντας ότι ο στόχος πρέπει να είναι η επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Ακάνσοϊ ανέφερε ότι πρέπει να αγνοηθούν όλες οι δηλώσεις περί προσάρτησης που θα επηρεάσουν αρνητικά την κοινότητα και να κρατηθεί ζωντανή η θέση της ομοσπονδίας γιατί μέσω αυτής οι Τ/κ θα ενωθούν με τον κόσμο.

Αναφέροντας ότι το Κυπριακό σχετίζεται με όλους τους τομείς της ζωής στα κατεχόμενα, ο κ. Ακάνσοϊ είπε ότι θεωρεί ως επιχείρηση δημιουργίας εντυπώσεων το να παραγνωρίζεται αυτό το γεγονός και να συζητούν «ωσάν το μέρος αυτό να είναι μια φυσιολογική χώρα.

Ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Όζγιγιτ, είπε ότι αυτό που έχει ανάγκη ο τουρκοκυπριακός «λαός» δεν είναι να τρέχουν πίσω από νέες περιπέτειες, αλλά πίσω από πραγματικότητες, που θα μπορούσαν να είναι εφικτές κι επισήμανε ότι η θέση της ομοσπονδίας είναι ένα γεγονός που έγινε ήδη αποδεκτό από τις πλευρές, έχουν υπογράψει συμφωνία-πλαίσιο δεκάδες φορές και έχει συμπεριληφθεί στις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών.

Υπογραμμίζοντας ότι ως τουρκοκυπριακή πλευρά έχουν αποκτήσει σημαντικά κέρδη έστω και εάν δεν επιτεύχθηκε συμφωνία μέχρι σήμερα, ο κ. Όζγιγιτ είπε ότι πρέπει να πιέσουν για μια ομόσπονδη λύση στο πλαίσιο όσων έχουν ήδη κερδίσει και σε μια ρεαλιστική βάση.

Υποστήριξε ότι μία λύση δύο κρατών δεν είναι εφικτή ούτε στην παρούσα συγκυρία, αλλά ούτε και στο μέλλον, λέγοντας ότι η επιμονή σε μια φόρμουλα δύο ξεχωριστών κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας δεν θα εξυπηρετήσει τους Τουρκοκύπριους, αλλά αντιθέτως θα τους δυσκολέψει διεθνώς.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα