ΥΠΕΡΓ: Άξια απορίας η ευχή ΕΚΥΣΥ-ΠΕΟ για επιστροφή στην προ 2012 κατάσταση

Ανακοίνωση εξέδωσε την Πέμπτη το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε απάντηση δηλώσεων της οργάνωσης συνταξιούχων ΕΚΥΣΥ-ΠΕΟ για την προβλεπόμενη αύξηση των συντάξεων, στην οποία σημειώνεται πως, με βάση τις υφιστάμενες νομοθετικές διατάξεις, "οι συντάξεις έχουν αυξηθεί από το 2018 μέχρι σήμερα κατά 6,8% λόγω της πορείας ανάπτυξης της οικονομίας".

Επιπροσθέτως, τονίζεται ότι για σκοπούς στήριξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού έχουν εφαρμοστεί πολιτικές, όπως η αύξηση του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχων κατά τα έτη 2016, 2019 και 2020, ενώ αναφέρονται και επιπρόσθετα

μέτρα, όπως η ένταξη όλων των χαμηλοσυνταξιούχων από το 2017 στο Σχέδιο Χριστουγεννιάτικου Δώρου, η πρόσβαση χαμηλοσυνταξιούχων στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, η επιδότηση αναγκαίων υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, η παραχώρηση δωρεάν διακίνησης με δημόσιες συγκοινωνίες, η πλήρης κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών τους αναγκών μέσω του ΓεΣΥ, η εφαρμογή από το 2017 του Σχεδίου Επιχορηγημένων Διακοπών για χαμηλοσυνταξιούχους με πλήρη επιχορήγηση του κόστους για τετραήμερες διακοπές, καθώς και η αύξηση των εισοδηματικών ορίων για το Πασχαλινό Επίδομα.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου καταλήγει επισημαίνοντας ότι τα ζητήματα που αφορούν τόσο τους συνταξιούχους, όσο και τους χαμηλοσυνταξιούχους συζητούνται συντεταγμένα με όλες τις οργανώσεις και τους κοινωνικούς εταίρους, με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών.

Η ανακοίνωση ΕΚΥΣΥ 

Η ΕΚΥΣΥ ζητά από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για έλεγχο των τιμών. Ζητά επίσης την παραχώρηση αντισταθμιστικών παροχών  και την  κατάργηση του πέναλτι 12%

Ενώ το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων έχει  υποστεί σημαντική μείωσή  από τις εξαιρετικά μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων , του ηλεκτρισμού και άλλων   βασικών  ειδών  πρώτης ανάγκης όπως είναι το ψωμί, το γάλα  κ.α. ,οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας ανακοίνωσαν ότι από τον Ιανουάριο του 2022   οι συντάξεις Κοινωνικών Ασφαλίσεων αυξάνονται  μόνο κατά 1,22% στο βασικό μέρος σε σχέση με τα ποσά που ίσχυαν κατά την 31.12.2021.

Με το ίδιο ποσοστό δηλ. 1,22% θα αυξηθούν οι συντάξεις και στο   συμπληρωματικό μέρος.

Η ΕΚΥΣΥ με βάση αποφάσεις των  πρόσφατων επαρχιακών της συνεδρίων έχοντας υπόψη  τις    πολύ μεγάλες αυξήσεις   σχεδόν σε όλα τα απαραίτητα για τον άνθρωπο καταναλωτικά αγαθά το  τελευταίο διάστημα, οι οποίες   έχουν προκαλέσει δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος σε χιλιάδες νοικοκυριά τόσο των συνταξιούχων όσο και των υπόλοιπων πολιτών ζητά από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για έλεγχο των τιμών και την παραχώρηση αντισταθμιστικών παροχών προς τους συνταξιούχους  και άλλων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού  για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.

Προτεραιότητα της ΕΚΥΣΥ ήταν και θα είναι η επανάκτηση και η επαναφορά όλων των δικαιωμάτων των συνταξιούχων στο σημείο που ήταν πριν τη κρίση καθώς και η περαιτέρω βελτίωση του Σχεδίου της ειδικής χορηγίας για τους χαμηλοσυνταξιούχους, έτσι ώστε να μην υπάρχουν συνταξιούχοι φτωχοί με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας. Γι’ αυτό επιβάλλεται   να αυξηθεί το όριο της φτώχειας και να  αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις και αδικίες που έχουν παρουσιαστεί στο Σχέδιο Ενίσχυσης των Χαμηλοσυνταξιούχων ύστερα από τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης. 

Η  ΕΚΥΣΥ ζητά  ακόμη από την Κυβέρνηση την  κατάργηση  της μείωσης (πέναλτι)  12% στις συντάξεις σε άτομα που δικαιούνται και έχουν συνταξιοδοτηθεί ή θα συνταξιοδοτηθούν στο   63ο έτος της ηλικίας τους.

Επίσης θα ισχύουν τα ακόλουθα:

(1) Το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών αυξάνεται από το μήνα εισφορών Ιανουάριο 2022 σε €1.117 την εβδομάδα και σε €4.840 το μήνα.

(2) Τα τεκμαρτά εισοδήματα των αυτοτελώς εργαζομένων πάνω στα οποία υπολογίζονται οι εισφορές κοινωνικών ασφαλίσεων αυξάνονται κατά 1,22% από 3.1.2022.

(3) Tο ύψος των βοηθημάτων τοκετού και κηδείας καθορίζονται από 3.1.2022 σε €580,92 και €542,19 αντίστοιχα.

(4)Οι  Βασικές Ασφαλιστέες αποδοχές   διαμορφώνονται : €186,20  την εβδομάδα   ή €9.682  το χρόνο.                                                                  

 Η  ΕΚΥΣΥ  διευκρινίζει  ότι στις συντάξεις κάθε μήνα προστίθεται και το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων (μικρή επιταγή) για όσους δικαιούνται.

Δικαιούχοι είναι  συνταξιούχοι  που έχουν  ετήσια εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας. Το όριο της φτώχειας είναι 10,324 ευρώ  στη περίπτωση του ενός ατόμου και 15,486 ευρώ για νοικοκυριό 2 ατόμων.   H αίτηση που θα πρέπει να συμπληρωθεί είναι για παροχή επιδόματος σε συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα ή και Ε.Ε.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα